Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Igaunijas valsts iestādes piedzīvojušas līdz šim lielāko kiberuzbrukumu

Nedēļas nogalē daudzu Igaunijas valsts iestāžu tīmekļa vietnes skāra līdz šim lielākais piekļuves atteices (DDoS) uzbrukumu vilnis, taču, pateicoties veiktajiem pasākumiem, to ietekme nebija liela, vēsta laikraksts Postimees.

Igaunijas Informācijas sistēmu pārvalde (RIA) pirmdien paziņoja, ka sestdien un svētdien uzbrukumi bija vērsti pret vairākiem desmitiem valsts sektora tīmekļa vietņu. Galvenie mērķi bija Policijas un robežsardzes departaments, Nodokļu un muitas departaments un Tieslietu ministrija, kuru tīmekļa vietnes sestdienas pēcpusdienā tika pakļautas visintensīvākajiem uzbrukumiem.

RIA norādīja, ka pēdējos gados ieviesusi tehniskus pretpasākumus, kas aptver lielāko daļu nozīmīgāko valsts sektora tīmekļa vietņu un pakalpojumu. Vajadzības gadījumā palīdzība tiek sniegta arī privātajam sektoram, jo īpaši uzņēmumiem, kas sniedz svarīgus un būtiskus pakalpojumus.

"Tādēļ DDoS uzbrukumiem parasti nav redzamas ietekmes vai ietekme ir minimāla. Arī šoreiz RIA nodaļa reaģēšanai uz incidentiem reaģēja ātri un spēja mazināt uzbrukumu ietekmi. Sestdien Igaunijas tīmekļa vietnēm tika nosūtīti gandrīz trīs miljardi ļaunprātīgu pieprasījumu nolūkā tās pārslogot, taču vietnes, kurām tika nosūtīts visvairāk pieprasījumu, piedzīvoja tikai īslaicīgus traucējumus vai darbojās lēnāk nekā parasti," norādīja viņi.

Saskaņā ar RIA datiem kopš pilna mēroga kara sākuma Ukrainā pirms diviem gadiem pret Igaunijas publiskā sektora, kā arī privāto uzņēmumu tīmekļa vietnēm un pakalpojumiem veikti plaša mēroga DDoS uzbrukumi.

"Atbildību par uzbrukumiem lielākoties uzņēmušies prokremliskie haktīvistu grupējumi, un tā tas bija arī pagājušās nedēļas nogalē," norādīja RIA.

Uzbrukumi notiek viļņveidīgi, un tie bieži vien ir saistīti ar darbībām un paziņojumiem Ukrainas atbalstam. Šādi uzbrukumi tiek veikti arī pret daudzām citām valstīm. No vienas puses, šo uzbrukumu mērķis ir Krievijas sabiedrībai parādīt, ka Krievija traucē dzīvi rietumvalstīs, kas ir diezgan lielā mērā atkarīgas no e-risinājumiem, bet, no otras puses, tie arī mēģina sēt apjukumu un nestabilitāti Rietumu sabiedrībās, teikts RIA paziņojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits