Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lietuvā grib ieviest obligātu priekšapmaksas SIM karšu reģistrēšanu

Lietuvas aizejošā valdība šonedēļ pieņēmusi likumprojektu, kas paredz ieviest obligātu priekšapmaksas SIM karšu reģistrēšanu.

Likumprojektu izstrādājusi Iekšlietu ministrija, cerot, ka šāda kārtība palīdzēs cīnīties ar telefonkrāpniekiem un citiem noziedzniekiem, kuri varētu izmantot priekšapmaksas kartes, tostarp iespējamajiem teroristiem, un vienlaikus ļaus arī sniegt operatīvāku palīdzību nelaimes gadījumos.

Tagad likumprojektu izvērtēs jaunā sasaukuma Seims, kas, domājams, varētu to pieņemt pavasara sesijā, un likums stātos spēkā no 2018.gada vidus.

Kā uzskata iekšlietu ministrs Toms Žilinsks, jāreģistrē būtu ne tikai no jauna iegādātās, bet arī jau lietošanā esošās priekšapmaksas SIM kartes.

Daļa mobilo sakaru operatoru domā, ka izdevumus, kas viņiem rastos saistībā ar jauno kārtību, būtu jākompensē valstij.

Taču Iekšlietu ministrija uzskata, ka kompensācijas nebūtu jāparedz, cita starpā norādot, ka likumprojektā paredzēts pietiekami ilgs laiks, lai sagatavotos šādas kārtības ieviešanai, - līdz 2018.gada 1.jūlijam.

Tele 2 un Bite Lietuva valdību lūgušas nākamgad budžetā paredzēt gandrīz deviņus miljonus eiro, kas būtu domāti izdevumu segšanai un nepieciešamajām investīcijām.

Kā norādījusi Iekšlietu ministrija, kompānija Tele 2 lēš, ka reģistrācija tai izmaksās 8,3 miljonus eiro, taču tā izvēlējusies tikai vienu, turklāt pašu dārgāko reģistrācijas ceļu - fizisku reģistrāciju, kas tiktu veikta Tele 2 salonos vai pat sūtot kurjerus pie katra klienta. Šādu modeli ministrija uzskata par nepamatoti sadārdzinātu, jo tajā pat netiek izskatīta iespēja reģistrāciju veikt ar mūsdienīgiem elektroniskajiem sakaru līdzekļiem.

Ministrija atgādinājusi, ka prasība reģistrēt priekšapmaksas SIM kartes jau ir spēkā prāvā daļā Eiropas Savienības valstu, tai skaitā Vācijā, Spānijā un citur, un iespēju ieviest tādu kārtību apsver arī Latvija un Polija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits