Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Virtuāla izstāde godina Aspazijas atdzejojumus

Aspazijas mājā 7. martā plkst. 15 tiks atklāta Latvijas Universitātes bibliotēkas veidotā virtuālā izstāde Aspazīšana. Starpkultūru saskarsmes: Aspazijas atdzejojumi.

Izstādē ir iekļauti dzejoļi un to nozīmīgākie tulkojumi no visiem vienpadsmit Aspazijas dzejas krājumiem. Lai gan Aspazija tiek uzskatīta par vienu no latviešu klasiskās dzejas pamatlicējām, viņa neierindojas Latvijas tulkotāko literātu sarakstā. Izstādes Aspazīšana idejas autors Andrejs Daņiļins kā vienu no galvenajiem iemesliem atdzejojumu trūkumam min Aspazijas poētisko valodu ar valodas spēlēm, simboliem un mājieniem. Tomēr Andrejs Daņiļins ir pārliecināts, ka šīs grūtības tulkotājiem jāpārvar, jo Aspazija ir tāda kaluma dzejniece, ar kuras daiļradi jāiepazīstina auditorija visās Eiropas valstīs.

"Piedāvātā izstāde ir nozīmīgs vairāku gadu pētnieciskā darba rezultāts, kas rezultējies izstādes Aspazīšana veidolā," saka Latvijas Universitātes bibliotēkas direktore Marīte Saviča. "Aspazijas mājās vasaras sezonās ārvalstu tūristi numur viens ir franči. Viņi Aspazijas māju apmeklē kā radošas personas mājvietu pirmskara kūrortā, taču, nonākot te, viņiem rodas interese par Aspazijas radošo mantojumu. Mēs viņiem varam piedāvāt dažu Aspazijas dzejoļu atdzejojumus franču valodā uz kopētām lapām. Nav arī Aspazijas dzejas grāmatas angļu valodā," uzsver Jūrmalas muzeja direktors Ernests Sviklis.

Virtuālajā izstādes Aspazīšana atklāšanā piedalīsies izstādes veidotāji Andrejs Daņiļins, Agra Some un Māris Pavlovs, kā arī LU bibliotēkas direktore Mārīte Saviča, Aspazijas atdzejotāja krievu valodā Olga Pētersone un Aspazijas atdzejotājs vācu valodā Matiass Knolls. Virtuālā izstāde pēc tās atklāšanas apmeklētājiem tīmeklī apskatāma bez laika un telpas ierobežojumiem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja