Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vīnes pirmajā klimata biennālē apskatāma Rasas un Raita Šmitu VR instalācija Atmosfēriskais mežs

Līdz 14. jūlijam Austrijā norisinās pirmā Vīnes klimata biennāle (Klima Biennale Wien), kurā katru nedēļu 100 dienu garumā norisinās ar klimatu un mākslu saistīta bagātīga pasākumu programma. Vienā no divām biennāles centrālajām izstādēm, Mežs: Ekosistēmas perspektīva līdz 11. augustam Vīnes Mākslas namā (KunstHausWien) – Hundertvasera muzejā _ i iespēja apskatīt latviešu mākslinieku Rasas un Raita Šmitu mākslas darba Atmosfēriskais mežs virtuālās realitātes (VR) versiju, informēja RIXC pārstāve Līva Siliņa.

Hudertvasera muzejs ir pirmais Vīnes “ekoloģiskais muzejs”, kura pirmā izstāde pēc muzeja renovācijas Mežs ir veltīta meža biotopam, tā ekoloģiskajiem procesiem un apdraudējumiem, 16 mākslas darbiem atklājot vienu no svarīgākajām ekosistēmām pasaulē – mežu.

Vīnes klimata biennāle, pielietojot inovatīvo mākslas spēku, veicina paradigmas maiņu ceļā uz dzīvotspējīgu un ilgtspējīgu mūsu planētas nākotni. Tās mērķis ir padarīt ļoti sarežģītos un akūtos klimata pārmaiņu, sugu izmiršanas un cilvēku-dabas attecību jautājumus redzamus un taustāmus ikvienam.

Šīs nedēļas Vīnes klimata biennāles 100 dienu programmu iezīmē izstādes Zaļais kambaris (Green Chamber) atklāšana pirmdien, 29. aprīlī, Vīnes foto galerijā, izstādes un to pavadošo radošo darbnīcu programmai turpinoties līdz 1. jūnijam Vīnes fotogrāfiju attīstīšanas tumšajās istabās.

Biennāles ietvaros norisinās divas centrālās izstādes – izstāde Mežs: Ekosistēmas perspektīva (Into the Woods: Perspectives on Forest Ecosystems), kas ir apskatāma Vīnes Mākslas namā – Hundertvasera muzejā līdz 11. augustam un izstāde Dziesmas mainīgajām sezonām (Songs for the Changing Seasons), kas ir apskatāma festivālu zonā Nordvestbanhofā (Festivalareal Nordwestbahnhof) līdz 14. jūlijam.

 

Izstāde Mežs: Ekosistēmas perspektīva

Mežu izciršana un uz peļņu orientēta mežu ekspluatācija paātrina ekoloģisko krīzi, kamēr klimata pārmaiņas veicina mežu izciršanu. Grupas izstāde Mežs: Ekosistēmas perspektīva, ko kūrē Sofija Haslingere (Sophie Haslinger) atspoguļo mežu kā biotopu, tā ekoloģiskos procesus, kā arī draudus, ar kuriem tas saskaras. 16 mūsdienu perspektīvas pievēršas cilvēka ietekmei uz mežu stāvokli un iznīcināšanu, kā arī meža ekosistēmas kolektīvajai un simbiotiskajai dabai.

Izstādes mākslinieki izgaismo mūsu planētas mežu centrālo lomu ekoloģiskajās pārmaiņās. Pētījumos balstītie, iedvesmojošie un poētiskie darbi, kas nereti tapuši sadarbībā ar zinātniekiem, padara sarežģīto tēmu taustāmu un ļauj no jauna paraudzīties uz ekosistēmu, kas mums it kā tik labi pazīstama.

 

Atmosfēriskais mežs

Piemēram, priežu meža ierasto smaržu vizualizē mākslinieki Rasa Šmite un Raitis Šmits, kuri savā VR mākslas darbā “Atmosfēriskais mežs” (2020) pēta meža ekosistēmu un atmosfēras attiecības, izmantojot zinātniskos datus no Finvaldes (Pfynwald) – senā Šveices Alpu skujkoku meža, kas klimata pārmaiņu dēļ cieš no sausuma.

Atmosfēriskais mežs ir rezultāts SNSF finansētajam pētniecības projektam Ekodati-Ekomēdija-Ekoestētika (2017-2020) HGK FHNW un sadarbībai ar Šveices zinātniekiem no WSL institūta.

Kuratore: Sophie Haslinger. Mākslinieki: Rodrigo Arteaga (CL), Anca Benera & Arnold Estefán (RO), Eline Benjaminsen (NO), Alma Heikkilä (FI), Monica Ursina Jäger (CH), Markus Jeschaunig (AT), Isa Klee (AT), Susanne Kriemann (DE), Jeewi Lee (KR), Antje Majewski (DE), Richard Mosse (IE), Katie Paterson (UK), Oliver Ressler (AT), Abel Rodríguez (CO), Diana Scherer (DE), Rasa Šmite & Raitis Šmits (LV).

 

Izstāde Dziesmas mainīgajām sezonām

Otrā centrālā biennāles izstāde Dziesmas mainīgajām sezonām, ko kūrē HGK Bāzeles FHNW Mākslas, dzimuma un dabas institūta lektore Filipa Ramos (Filipa Ramos) un galerijas Serpentine (Londona) Ekoloģijas daļas vadītāja Lučia Pietriousti (Lucia Pietroiusti). Izstāde atklāj, kā mākslā tiek izjusti un risināti ekoloģiski jautājumi, un kā māksla apskata mūsdienu realitāte un planētas transformācijas sekas. Zemes atmiņas tiek atstāstītas cilvēku un ne tikai cilvēku dziesmās. Kādos veidos pārmaiņas, ko piedzīvo planēta, pauž visas dzīvās būtnes – cilvēki, dzīvnieki, augi un minerāli?

Izstādes māksliniece no Čīles, Patrīcija Dominges (Patricia Domínguez) vienā no izstādes centrālajām instalācijām La Balada de las Sirenas Secas (Sauso sirēnu balāde, 2020) vērš uzmanībā uz Čīlē esošo humanitāro krīzi, ko izraisa dzeramā ūdens privatizācija. Darbā pārveidojot tradicionālu svēto dziesmu, instalācija vēsta par kapitālisma sekām uz ekoloģiju.

Kuratori: Filipa Ramos, Lucia Pietroiusti. Mākslinieki: Yussef Agbo-Ola/Olaniyi Studio, Cooking Sections, Patricia Domínguez, Eva Fàbregas, Sofia Jernberg, Joan Jonas, Dominique Knowles, Lin May Saeed, Natalia Montoya, Thao Nguyen Phan, Laure Prouvost, Studio Ossidiana, Adrián Villar Rojas.

 

Pirmā Vīnes klimata biennāle, kas ir "starpdisciplināra, demokrātiska un interaktīva" iniciatīva, ir vairāk nekā 60 partnerinstitūciju sadarbība Vīnē un tās apkārtnē ar galveno biennāles norises vietu Vīnes Mākslas namā (Kunst Haus Wien) – Hundertvasera muzejā un Nordvestbanhofas (Nordwestbahnhof) teritorijā.

Vīnes Mākslas nams, ko dibināja un kuras inovatīvo dizainu ir veidojis mākslinieks Frīdensreihs Hundertvasers (Friedensreich Hundertwasser) ir muzejs, kurā norisinās augstas kvalitātes starptautiskas mākslas izstādes, kas īpaši pievēršas ekoloģiskiem jautājumiem.

Vīnes Mākslas namā – Hundertvasera muzejā ir apskatāmi mākslinieku darbi, kas seko Hundertvasera idejām par ekoloģiju un ilgtspēju, paraugoties uz tām no mūsdienu perspektīvas. Hundertvasera muzejs ir pirmais “ekoloģiskais muzejs”, kas ir platforma globāli aktuālākajiem jautājumiem. Vīnes klimata biennāles izstāde Mežs: Ekosistēmas perspektīva pirmā izstāde, kas norisinās muzejā kopš muzeja renovācijas.

No 2024. gada Nordvestbanhofa, bijušās kravas stacijas un tās radītās vides degradācijas vietā, teritoriju ir plānots transformēt par daudzfunkcionālu centru dzīvojamiem un komerciāliem mērķiem, kā arī kultūras un izglītības pasākumiem. Atklājot šo jauno teritorijas virzību, Nordvestbanhofā norisinās pirmā Vīnes klimata biennāle un biennāles izstāde Dziesmas mainīgajām sezonām.

Vīnes klimata biennāle norisinās no 5. aprīļa līdz  – 14. jūlijam Vīnes Mākslas namā (Kunst Haus Wien), Hundertvasera muzejā Vīnē.

Izstāde Mežs: Ekosistēmas perspektīva apskatāma no 6. aprīļa līdz 11. augustam Vīnes Mākslas namā (Kunst Haus Wien), Hundertvasera muzejā, Vīnē.

Izstāde Dziesmas mainīgajām sezonām norisināsies no 6.aprīļa līdz 14.jūlija festivālu zonā Nordvestbanhofā (Festivalareal Nordwestbahnhof) Vīnē.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja