Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Rīgas Pasaules filmu festivāls ar īpašu viesi

Rīgas Pasaules filmu festivāls norisināsies no 25. līdz 28. aprīlim kinoteātrī Kino Bize. Tā īpašais viesis būs slavenais amerikāņu cinéma vérité dokumentālā kino režisors un Hārvardas Universitātes profesors Ross Makelvijs, kurš iepriekš Latvijā viesojās 1990. gadā īsi pirms Padomju Savienības sabrukuma. Pēc filmu seansiem notiks jautājumu un atbilžu sesijas ar kino veidotājiem un skatītājiem, informēja kinoteātra Kino Bize vadītājs Māris Prombergs.

Ross Makelvijs apguvis dokumentālo kino cinéma vérité laikmeta sākumā. Viņa filmas apskata tādas universālas tēmas kā vecāku attiecības ar bērniem, attiecības ģimenē un paaudžu konfliktus, eksistenciālus jautājumus par dzīvi un nāvi, kā arī mīlestību uz kustīgo attēlu kā mierinājumu, pieredzot zaudējumu un nāvi. Stāstījuma fonā viņš iepazīstina ar raksturīgajiem naratīviem no ASV dienvidiem, kurus vajā atmiņas par pilsoņu karu, nacionāllepnums un konservatīvisms.

Festivāla retrospekcijas programmā iekļautās Rosa Makelvija dokumentālās filmas pēta viņam pazīstamas vietas un personas, izmantojot materiālus ar ierakstītiem fragmentiem no viņa dzīves – Kaut kāda saistība ar mūri (Something to Do with the Wall, 1991), Nenoteikts laiks (Time Indefinite, 1993), Spožās lapas (Bright Leaves, 2003), kā arī režisora slavenākā filma Šērmana maršs (Sherman’s March, 1986), kas ieguvusi Sandensas kinofestivāla balvu par labāko dokumentālo filmu un 2000. gadā tika atlasīta saglabāšanai Kongresa bibliotēkā kā kulturāli, vēsturiski, estētiski nozīmīga filma.

Svētdien, 28. aprīlī, norisināsies meistarklase Dokumentālais kino pēc 30 gadiem, kurā režisore Kristīne Briede sarunāsies ar Rosu Makelviju par viņa filmogrāfiju un darbu mijiedarbi ar notikumiem dzīvē. 1990. gadā režisors piedalījās Roberta Flaertija seminārā, kas norisinājās Jūrmalā, pulcinot padomju un ASV filmu veidotājus vienā telpā. Rīgas Pasaules filmu festivālā būs arī unikāla iespēja atskatīties uz šo nozīmīgo notikumu, lai padziļināti pievērstos dokumentālā kino vēsturei un atzīmētu Latvijas būtisko lomu starptautiskajā dokumentālistu vidē.

Festivāla pamatprogrammā ar nosaukumu Dzīve ir ietvertas filmas, kas interesējas par to, kā būt dzīviem. Tie ir kino darbi, kas paver logu uz kādas personas vai grupas sadzīvi, pievērš uzmanību ikdienā svarīgajam un fokusējas uz pieredzi, sensitivitāti un ziņkāri. Šajā programmā tiek reflektēts nevis par jautājumiem, kas mēs esam, bet drīzāk – kas mums ir svarīgi un kas dod mums sparu dzīvot? Lielākā daļa no atlasīto filmu režisoriem viesosies Rīgā un klātienē piedalīsies sarunās pēc seansiem.

Ceturtdien, 25. aprīlī, plkst. 18 festivāls tiks atklāts ar igauņu režisores Līsas Nimikas filmu Saules pulkstenis (Sundial, 2023). Tā aicinās skatītājus mierīgā ceļojumā pa gleznainajām Igaunijas lauku ainavām Krievijas pierobežā. Meditatīvajā filmā iemūžināta vienkāršība un miers, kas piemīt tiem, kuri izvēlējušies atrasties tālu no pilsētas dzīves burzmas.

Plašāka informācija par programmu pieejama šeit:

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja