Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Mākslinieks, kurš maina mūsu attieksmi pret mūziku

"ES lietoju mūziku tāpat, kā citi lieto vitamīnus vai zāles," sarunā ar Dāvi Eņģeli pirms vairākiem gadiem Latvijas Radio 3 Klasika teicis kanādiešu izcelsmes avangarda saksofonists, multiinstrumentālists un mūzikas autors Kolins Stetsons.

Toreiz, 2019. gadā, viņš ieradās, lai Ventspils koncertzālē Latvija sniegtu savu pirmo un vienīgo koncertu Baltijas valstīs, neparastā mūziķu ansamblī atskaņojot poļu komponista Henrika Gurecka Trešo simfoniju Sorrow. Tagad Kolins Stetsons atgriežas ar solokoncertu 21. aprīlī Rīgā kultūrtelpā Hanzas perons.

"Kolins Stetsons ir viens no spilgtākajiem mūslaiku pūšaminstrumentālistiem un saksofona spēles novatoriem. Viņš spēlē gan visu veidu saksofonus, gan citus pūšaminstrumentus un arī sadarbojas ar dažādu stilu mūziķiem un grupām. To vidū: Arcade Fire, Animal Collective, Bon Iver, Toms Veitss, Deivids Gilmors, Lū Rīds, LCD Soundsystem, The National, Chemical Brothers, Bils Lasvels," stāsta producents Miks Magone, Hanzas perona mākslinieciskais vadītājs.

"Kolins Stetsons ir mākslinieks, kurš maina tavu attieksmi pret mūziku, kā uztver to," par mākslinieku sacījusi britu ētera personība Mērija Anna Hobsa. Kolins Stetsons savaldzina gan ar savām mākslinieciskajām idejām, gan ar izturības treniņus atgādinošu basa un alta saksofonu spēli. Ilgus gadus nodarbojies ar cīņas sportu, mūziķis tā "ārprātīgos fiziskos pārbaudījumus" mēdz piesaukt, komentējot savu spēles manieri. Tikpat svarīga kā fiziskā forma ir arī viņa patika pret grupām Pixies un Fugazi

Sākotnēji muzicējis trio Transmission, dzīvojis Sanfrancisko, Bruklinā un Monreālā, Kolins Stetsons kļuva plaši pazīstams līdz ar 2007. gada albumu New History Warfare Vol. 1. Tas sakrita ar viņa Monreālas periodu, muzicēšanu kopā ar Arcade Fire, kā arī romantiskām un mākslinieciskām attiecībām ar vijolnieci Sāru Neifeldi, ar kuru kopā albums ierakstīts.

Pabeidzis "jaunāko laiku karadarbības" triloģiju vēl ar diviem sējumiem, Kolins Stetsons laida klajā albumu ar sāji pašironisku nosaukumu All This I Do For Glory (2017), kas viņam atnesa dažādas nominācijas un uzvaras ierakstu topos. Ap šo laiku plašumā sāka vērsties arī pieprasījums pēc Kolina Stetsona kā filmu mūzikas autora, tostarp Holivudā. Arī Latvijas kino publikai un straumēšanas platformu lietotājiem ir pazīstamas filmas ar viņa radītajiem skaņu celiņiem: Reinkarnācija (Hereditary, 2018), Ēdienkarte (The Menu, 2022), Teksasas slaktiņš ar motorzāģi (Texas Chainsaw Massacre, 2022)

Kolina Stetsona svētdienas koncerta īpašais viesis būs vijolnieks un komponists, kinomūzikas autors Tobiass Preisigs no Šveices. Abiem mūziķiem tā nebūs pirmā koncerttikšanās, Tobiass Preisigs ir piedalījies arī iepriekš minētajā Henrika Gurecka Trešās simfonijas interpretācijā. Viņa izteikti kinematogrāfisko rokrakstu Miks Magone raksturo kā "ambientās un elektroniskās mūzikas eksperimentu krustcelēs esošu". Mākslinieka jaunākā soloalbuma Closer kompozīcijas atgādina fotouzņēmumus, kas tapuši, izmantojot atšķirīgu ekspozīciju. Daudzslāņaina, katrreiz citādi uztverama, ļoti intīma mūzika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja