Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Bez klātbūtnes pasaules tīmeklī uzņēmējam ir grūti

Modes ikona Karls Lāgerfelds reiz izteicies, ka viņš nekad negribētu būt internetā. Tas bija pasen, un nu arī viņš ir pieejams tiešsaistē, vismaz pasaulslavenā zīmola formātā. Mūsdienās bez klātbūtnes pasaules tīmeklī uzņēmējam ir grūti. Klientu interesē ne tikai uzņēmuma rekvizīti un adrese, bet arī cenas, produktu fotogrāfijas un paveikto darbu portfolio. Mājaslapa kļūst par uzņēmuma seju un bieži rada pirmo iespaidu par firmu, savukārt klātbūtne sociālajos tīklos ļauj komunicēt ar esošajiem un potenciālajiem klientiem.

Atklājis brīnumrīku

Kristiāna Līča uzņēmumā Greynut klātbūtne tīmeklī ir viens no galvenajiem pārdošanas atbalsta instrumentiem. Katram produktam ir sava mājaslapa - velosargs.lv, bikeguard.me, memouse.com, 99ledballoons.com -, bet paša uzņēmuma mājaslapā greynut.com ir saites uz visām šīm vietnēm. Kristiāns stāsta - pirmo, veloatslēgai veltīto lapu taisījis kāds paziņa, bet pārējās jaunais uzņēmējs radījis pats: «Domēnu reģistrācijas servisā godaddy.com ir pieejams mājaslapu būvēšanas rīks, kas padara savas lapas izveidi ļoti vienkāršu. Tas ļauj uzbūvēt profesionāla izskata lapu un pamatīgi ietaupīt - jāmaksā tikai abonēšanas maksa 10,80 dolāru mēnesī par servera vietu un uzturēšanu. Domēna vārda reģistrācija vidēji maksā ap 10 dolāriem gadā.» Viena interneta lapa tapusi pāris stundās. Izmaksas - balonu fotografēšanai nomāta fotostudija aptuveni par pieciem latiem stundā. Par fotogrāfu pieaicināts kāds draugs. «Varētu teikt, ka tas mums bija barters,» atklāj Kristiāns un stāsta, ka viņa firma ir aktīva arī sociālajos tīklos - draugiem.lv/greynut atrodams vesels interneta veikals, bet Facebook tīklā - produktu atbalsta lapas.

Laikietilpīgā tapšana

Šefpavāra Valtera Zirdziņa uzņēmuma mājaslapa valterarestorans.lv ir nopietnu pārmaiņu priekšā. Lapu veidojis bijušais restorāna menedžeris, kas bijis ar pieredzi šajās lietās, tomēr tagad radusies vēlme pārveidot restorāna elektronisko seju. «Pirms pāris nedēļām mūsu restorānā notika pamatīga fotosesija, bildējām gan ēdienus, gan telpas, tas viss būs redzams jaunajā mājaslapā. Tur būs arī blogs, kurā es rakstīšu savas pārdomas par garšām, ēdieniem, jaunām receptēm un izejvielām,» Valters stāsta.

Jaunās mājaslapas izmaksas esot aptuveni Ls 400, un to veido profesionāls uzņēmums. «Jārēķina arī fotosesijas izmaksas, kas bija ap 150 latu. Process ilga septiņas stundas, rezultātā ir kādas 10-15 labas, kvalitatīvas bildes. Mājaslapas uzturēšana maksā aptuveni 20 latu, laikam gadā, precīzi neatceros,» stāsta Valters.

Gan restorānam, gan tā saimniekam ir lasītāju iecienīti Twitter konti ar vairākiem simtiem sekotāju. Privātajā tviterī uzņēmējs apraksta savas ikdienas gaitas, bet uzņēmuma konts pamatā informē par restorāna īpašajiem piedāvājumiem.

Savukārt Reiņa Baloža eļļas spiestuvei mājaslapas vēl nav. Uzņēmējs stāsta, ka viņa vienīgā aktivitāte tiešsaistes mārketinga jomā bijis sludinājums portālā ss.lv par eļļas spiešanas pārpalikumu jeb spraukumu tirdzniecību lopbarības vajadzībām. «Diezgan daudzi zvanīja, un tagad sludinājumus vairs nelieku, jo ir atrasts noņēmējs visiem spraukumiem, cik vien spēju saražot.» Nopietnāk pievērsties interneta jautājumiem Reinis plāno brīdī, kad būs gatava eļļas spiestuve: «Es jau gribu, lai būtu smuki, tādēļ droši vien meklēšu kādu firmu, lai uztaisa. Šobrīd iedziļināties nav laika.»

Lapa kā vizītkarte

Uzņēmuma VIP Color mājaslapa colorvip.lv firmai izmaksājusi 350 latu. Andris Lazdāns stāsta, ka ar lapas veidošanu nodarbojies kompanjona dēls. «Domēns un lapas uzturēšana maksāja ap Ls 40, par kādu periodu tas bija, precīzi neatceros.» Vēl uzņēmējs regulāri publicē sludinājumus portālā ss.lv. «Atdeve ir neliela, bet ir. Kāds uzzvana, lai paprasītu, cik maksā. Kāds atved pārkrāsot kādu vannu vai mašīnas diskus. Tomēr lielie pasūtījumi tiek iegūti tikai ar tiešās pārdošanas metodēm,» Andris atzīst.

Ivetas Preisas-Imakas uzņēmuma mājaslapu tiraskepas.lv par trim latiem mēnesī uztur firma serveris.lv. «Lapu taisīja viens no sniega suņu kluba entuziastiem, tā ir vienkārša, un vienojāmies ar bartera nosacījumiem,» stāsta uzņēmēja. Viņa uzskata, ka šim instrumentam ir jānodrošina klientam iespēja uzzināt, kur atrodas suņu mazgāšanas salons un kā to sazvanīt.

Tikai sociālajos tīklos

Klaviermeistara Aivara Tomiņa mājaslapa klaviercentrs.lv darbojas daļēji. Galvenajā lapā redzama adrese, bet augšmalā esošās saites nestrādā. Uzņēmējs to skaidro ar nesaprašanos ar lapas veidotājiem: «Lapa izmaksāja Ls 150, bet tagad tur viss ir uzkāries. Izrādās, papildus vēl būs vajadzīga kaut kādas datubāzes uzturēšana, par ko būs jāmaksā abonēšana, un, godīgi sakot, es nezinu, vai man to vajag. Klienti tāpat nāk pēc citu klientu ieteikuma, darba ir pilnas rokas, un maksāt par pliku gaisu negribas.» Aivars pieļauj iespēju savu interneta pārstāvniecību pārcelt uz sociālo tīklu Google+, kur jau tagad palaikam ievieto foto vai stāstus par savu ikdienu.

Moshmosh apģērbu zīmola radītājai Līgai Auziņai mājaslapas tās klasiskajā izpratnē nav. «Mani baro Facebook, tas arī ir galvenais iemesls, kāpēc īstās mājaslapas tapšana tā kavējas,» skaidro uzņēmēja. Lapai facebook.com/moshmosh.lv šobrīd ir vairāk nekā 700 sekotāju, un ar tās starpniecību Līga labā nedēļā saņem pat 15 pasūtījumu: «Tas droši vien ir atkarīgs no cilvēku algas dienas, citreiz ir tikai viens, divi vai trīs pasūtījumi nedēļā. Dažkārt vienkārši raksta vēstules, uz tām visām ir jāatbild, un to man nebija viegli iemācīties.» Lapu Līga taisījusi pati, arī atjauninājumus veic saviem spēkiem. «Tas viss paņem diezgan daudz laika. Lai lapas saturs nebūtu apnicīgs un būtu kvalitatīvs, ir diezgan daudz jānoņemas.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara jaunie uzņēmēji

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv, www.tiraskepas.lv

Kas iesākts, tas jāpabeidz, tomēr ne vienmēr tas ir viegli vai ātri. Suņu mazgātavai, kas jau darbojas, vēl nav izkārtnes, nav arī pabeigtas pēdējās lietas birojā. Toties ir sācis niķoties ūdens sildītājs, kas, šķiet, būs jāved uz garantijas remontu.

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo, www.klaviercentrs.lv

Paralēli tiek remontētas trīs klavieru mehānikas. Kamēr vienai tiek gaidītas pasūtītās detaļas, cita tiek jaukta ārā, bet trešā - tīrīta. Noskaņotas arī divu kultūras namu un vienas skolas klavieres.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Valtera restorānā turpinās Live Rīga restorānu nedēļa. No klientu puses pieaugusi interese par banketiem un korporatīvajiem pasākumiem. Ēdienkartē parādījušies divi jauni deserti - fantāzija par tēmu «piens un āboli» un kūkas Vecrīga deserta versija.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Šī nedēļa uzņēmējai esot bijusi tāda sagurusi. Brūk virsū rudens vīrusi. Tomēr paralēli briest arī jaunās kolekcijas fotosesija, process virzās, un cerams, rezultāts būs drīz.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color, www.colorvip.lv

Andrim nācies pašam atrotīt piedurknes un ķerties pie palīgstrādnieka pienākumu pildīšanas, jo bijis jānodod liels pasūtījums. «Krāsot gan man neviens neļāva, bet, ko nu mācēju, to darīju.»

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Ģimenei jāpalīdz, tāpēc Reinis sēdās pie traktora stūres un ķērās pie rudens aršanas. Jāuzar tas, ko dēvē par rugaini, jeb, vienkāršākā valodā runājot, nopļautie lauki.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, www.greynut.com

Atceļojusi līdz šim lielākā krava ar baloniem no Ķīnas - iegādāta par investora finansējumu. Tagad pircējiem būs pieejami baloni arī 1,20 un 1,80 metru diametrā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi