Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Eksportā buksē, bet svētkos būs

Apģērbu līnijas Moshmosh veidotāja Līga Auziņa vienojusies, ka viņas preci sāks tirgot veikalā, un kā biznesa iespēju gaida arī Dziesmusvētkus.

Krāsu izspiež cauri sieta caurumiņiem, un tā iesūcas mīkstajā kokvilnas audumā. Kad siets tiek noņemts, auseklīša raksts paliek uz gaišās bikšu staras. Dienas starta dalībniece jaunā uzņēmēja Līga Auziņa strādā savas apģērbu līnijas Moshmosh darbnīcā jeb, kā viņa pati mēdz teikt, - mošo.

Neliela uzziņa

Sietspiedes tehnika pirmo reizi izmantota Songu dinastijā Ķīnā, sākot ar mūsu ēras X gadsimtu. No Ķīnas šis auduma apdrukas veids izplatījās pa visu Āziju, tehnika tika uzlabota Japānā, bet līdz Eiropai tā nonāca tikai XVIII gadsimtā. XX gadsimta sākumā vairāki mākslinieki sāka eksperimentēt ar dažādiem fotoreaģentiem un radīja tehnoloģiju šablonu veidošanai uz sieta nevis zīmējot, bet gan izgaismojot atsevišķas nokrāsotā sieta daļas.

Tīram sietspiedes sietam uzklāj īpašu emulsijas krāsu, tad tiek projicēta attēla kontūra. Apgaismotās vietas sacietē, savukārt kontūra, uz kuras tiek projicēta attēla ēna, nesacietē un ir viegli notīrāma. Tālāk caur šādi izgatavotu šablonu uz auduma tiek uzklāta krāsa, tādējādi radot precīzus un viegli atkārtojamus ornamentus.

Divās darbnīcās

Līga Auziņa šādi apdrukā apģērbus. Uzņēmēja darbojas kā individuālais komersants, un viņa algo arī šuvēju, kas pēc Līgas izstrādātajiem modeļiem šuj legingus gan pieaugušajiem, gan bērniem. Šūšanas darbnīca atrodas Pārdaugavā, savukārt apdrukas tiek veiktas nelielā darbnīcā Rīgas centrā. «Tā nu ir sanācis, vienkārši telpas Pārdaugavā ir daudz piemērotākas šūšanai, bet šeit, Rīgas centrā, ir daudz radošāka atmosfēra. Te es varu domāt, dizainēt, krāsot. Vienīgi šonedēļ sanāk daudz strādāt pamatdarbā solāriju studijā un neatliek laika pieķerties biznesa lietām,» stāsta Līga.

Holandē nekā prātīga nav

Iepriekšējā nedēļā uzņēmēja apciemoja Nīderlandes lielākās pilsētas - brauciena nolūks bija ne tikai atpūsties un smelties iedvesmu, bet arī atrast piegādātājus izejvielām un, iespējams, sarunāt arī kādu eksporta iespēju. «Šai ziņā tomēr pārāk labi negāja. Amsterdamā ir ļoti daudz mazu veikaliņu, kas tirgo manējām līdzīgas dizaina preces, un iespraukties šajā tirgū, manuprāt, būtu ļoti grūti, jo konkurence ir liela,» Līga dalās pārdomās.

Arī attiecībā uz lētāku labas kvalitātes materiālu iegādi Līgu tulpju zemē sagaidīja vilšanās: «Cenas ir pamatā tādas pašas kā Latvijā, vien dažiem audumiem mazliet lētākas. Jā, varbūt izvēle ir plašāka, piemēram, krāsām, tomēr braukt pašai pakaļ un vest uz Latviju tomēr īsti neatmaksājas,» viņa secina.

Var atnākt un pačamdīt

Zināmu progresu Līga panākusi, meklējot sadarbības partnerus tirdzniecības jomā tepat Latvijā - Moshmosh apģērbi tagad ir nopērkami nesen atvērtajā dizaina preču veikalā Popup Store, kas atrodas Vecrīgā, Kaļķu ielā 3. «Te var atnākt, paskatīties, pačamdīt un uzprovēt manis radītās bikses. Tā tomēr ir cita lieta, jo tagad droši varu cilvēkiem teikt, kur viņi var aplūkot Moshmosh produkciju,» priecājas Līga. Tiesa gan, veikalā prece maksās dārgāk, nekā pērkot no pašas uzņēmējas tirdziņos, jo veikalam ir savs uzcenojums.

Uzņēmēja stāsta, ka viņa visu saprot, jo arī tirgotāji grib pelnīt, ir jāmaksā algas pārdevējiem, rēķini par elektrību un telpu nomu. Līgai pašai arī tirdziņos klājoties arvien labāk, vienīgi cerētā eksporta tirgu iekarošana joprojām bremzējas: «Ja es vēlos piedalīties izstādēs ārzemēs, tad ir jārēķinās ar diezgan lieliem izdevumiem. Šī naudiņa vēl ir jānopelna vai arī jāatrod citi ceļi un veidi, kā atrast kontaktus un nodibināt sakarus ar tirgotājiem citās valstīs.»

Dziesmusvētku oficiālie legingi

Trešais pēdējā laika lielais notikums Līgas uzņēmējdarbībā ir kļūšana par oficiālo tirgotāju XXV Vispārējos latviešu dziesmu un XV Deju svētkos. Uzņēmēja ir izturējusi konkursu un saņēmusi atļauju tirgoties ar savu produkciju šajā svarīgajā festivālā. Viņa gan atzīst, ka viss nemaz neesot gājis tik gludi, kā cerēts: «Visus dokumentus iesniedzu, tomēr apstiprinājuma e-pastu nesaņēmu. Vai nu mani bija piemirsuši, vai arī e-pasts kaut kur pa ceļam pazudis. Zvanīju organizatoriem, tomēr svētku pārstāve arī neko prātīgu nespēja pateikt. Ņēmu un gāju tāpat, lai gan likās jau, ka šī iespēja ies secen. Izrādījās, ka viss ir kārtībā, un Moshmosh būs pārstāvēts arī Dziesmu svētkos.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara citi

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo

Iesāktajam mazajam flīģelītim gribētājs vēl nav atradies, un tas pašlaik nolikts malā, jo Aivaram jārestaurē viens salonflīģelis. Šim instrumentam jārestaurē arī tādas daļas, kuru dēļ parasti instrumentu noraksta, jo atjaunošana ir ļoti darbietilpīga. Līdz ar to uzņēmējs vēl kalkulē izmaksas un mokās ar šaubām. Izaicinājumu liek pieņemt tas, ka instruments ir rets un ar interesantu vēsturi.

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Reinis turpina atgūt veselību pēc traumas un gaidīt Vides dienesta atzinumu, lai varētu iegūt būvatļauju eļļas spiestuves celtniecībai. Paralēli tiek eksperimentēts ar jaunām izejvielām, lai noskaidrotu, kā vēl varētu papildināt spiestuves piedāvāto sortimentu.

Valters Zirdziņš, SIA Dilles un loki, www.valterarestorans.lv

Valtera restorāns ir saņēmis atļauju āra galdiņu uzstādīšanai, un meistari jau skrūvē tos kopā. Tāpat restorāns piedalījies vairākos izbraukuma pasākumos, kas devis Valteram iespēju ne tikai nopelnīt, bet arī popularizēt savu virtuvi un reklamēt restorānu.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

Uzņēmēja turpina pētīt tirgu - bijusi uz pārrunām ar līdzīga biznesa uzņēmējiem, tomēr neko jaunu uzzinājusi neesot. Uzņēmēji acīmredzami nevēlas savus biznesa noslēpumus atklāt. Šobrīd Iveta gatavojas apmeklēt semināru par Eiropas fondiem un ārstē vienu no suņiem jaunpienācējiem, kam bija pamatīgi iekaisuši daži zobi.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, greynut.com

Pašlaik ļoti aktīvi top angliskā versija balonu mājaslapai. Vietnē 99ledballoons.com uzņēmējs mēģinās piedāvāt spīdošos balonus ārzemju korporatīvo pasākumu rīkotājiem. Paralēli notiek arī darbs pie jauna produkta, kuru Kristiāns prezentēs tuvāko mēnešu laikā.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color

Uzņēmuma topošajā pulverkrāsošanas darbnīcā ir pieslēgts kompresors, iekārtai ir pievilkti arī gaisa izvadi. Šobrīd tiek metināta konveijera lente, kas ļaus krāsošanas procesu automatizēt. Par to, kas īsti notiek Andra un viņa kompanjona uzņēmumā, sīkāk uzzināsiet nākamās nedēļas rakstā.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi