Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Labāk patīk mākslas dimensijā

_Dienas Starta _dalībnieks Valters Zirdziņš savā restorānā bauda klientu sabiedrību un skaitļu vietā labprātāk pievēršas jaunradei.

No reņģītēm jāatdala viss, kas nav ēdams, atstājot tikai tīru, sārtu fileju - vai nu divas pusītes, vai vienu veselu. Tālāk filejas pāris minūšu uzsilda eļļā - tās temperatūrai nevajadzētu pārsniegt 90 grādu, galvenais, lai filejas saglabātu savu struktūru un neizjuktu. Ar trim četrām minūtēm būs gana atliku likām. Kad filejas uzkarsētas, tās pārvieto elegantā burciņā ar stikla vāciņu un pievieno sāli, piparus, piciņu skābā krējuma, sagrieztus lociņus un rīvētas kaltētas bietes.

Tiktāl šo projekta Dienas starts dalībnieka Valtera restorāna īpašnieka Valtera Zirdziņa izgudroto uzkodu var pagatavot mājās, tomēr labam restorānam ir nepieciešams kas vairāk par pliku recepti. Kāds efekts. Un efekts, kā deus ex machina antīkās pasaules lugās, šeit ienāk dūmu mašīnas veidolā, kas pielādēta ar alkšņu malkas skaidām. Skaidas aizdedzina, un mašīnā esošais kompresors pa caurulīti piepūš burciņu ar smaržīgiem alkšņu dūmiem. Šai brīdī burciņu hermētiski noslēdz un uz ozolkoka dēlīša nekavējoties pasniedz restorāna apmeklētājiem, vēlams, kopā ar kausiņu vēsa alus. Atverot dūmakas pilno stikla trauku, smarža rada sajūtu, ka reņģītes ir tikko izņemtas no kūpinātavas.

Ar domu par garšu

Valters Zirdziņš neapgalvo, ka tieši viņš ir šīs receptes autors. Iespējams, kaut kur pasaulē vēl kāds tā dara, galvenā doma bijusi no necilās Baltijas jūras reņģītes radīt izsmalcinātu uzkodu. «Galvenais - fileju nevainojami notīrīt un pārāk ilgi neturēt karstajā eļļā. Dūmu mašīna piešķir ne tikai garšu un aromātu, bet ir arī lielisks šova elements. Es uzskatu, ka gatavošana ir māksla, šis ir iedvesmas darbs, kas apvieno gan jaunradi, gan arī - manā gadījumā - biznesu. Tomēr es daudz labprātāk atrodos šajā mākslas dimensijā, nevis domāju par skaitļiem, banketu klāšanu Bauskā vai to, kādēļ joprojām būvvaldē nav izskatīts mans iesniegums par āra galdiņiem. Es gribu domāt tikai par ēdienu, par garšu,» Valters ir ideālistiski noskaņots.

Maksimālā kapacitāte

Restorāns darbojas jau pāris mēnešu un ir ieguvis pastāvīgo klientu loku. Ārzemnieki nāk meklēt vietējo eksotiku, bet vietējie gardēži meklē un bauda jaunās Valtera radītās garšas. «Nav jau tā, ka es nedomātu par skaitļiem un naudas plūsmu, - tikko zvanīja, ka rīt jāklāj bankets 75 personām. Protams, ka man ir skaidrs, ko un kā gatavot un organizēt, kur dabūt personālu, traukus. Tomēr šādi strādājot, brīva laika neatliek nemaz. Neraugoties pat uz to, ka kolēģu skaits aug un šobrīd restorāna komandā jau esam desmit cilvēku. Jā, no dažiem darbiniekiem nācās šķirties, joprojām sapņoju par to, ka varētu atrast tādu kā menedžeri uz pusslodzi, kas varētu pārņemt daļu no personālvadības, mārketinga un varbūt arī ekspeditora pienākumiem. Tajā pašā laikā vakaros restorāns ir pilns, un lielu terasi nevaram būvēt, jo tad tiktu pārsniegta mūsu maksimālā kapacitāte. Mums ir maza virtuve, un ir jāmāk sajust, kurā brīdī vairs vairāk viesus nevaram apkalpot,» pavārs un uzņēmējs stāsta.

Plīti mazgāja trīs dienas

Restorāna virtuve tiešām ir neliela, un šeit nav vietas nekam liekam. Telpa tiek maksimāli izmantota, un bez Valtera šeit strādā vēl divi pavāri. «Nav tādu specifisku darbu, kurus darītu tikai es. Ja vajag, es mizoju kartupeļus, varu mazgāt arī traukus, man nav ar to nekādu problēmu. Es daru to, kas konkrētajā brīdī ir nepieciešams,» izrādot virtuvi, teic Valters.

Pats galvenais atribūts - profesionālā elektriskā plīts, kas saņemta mantojumā no iepriekšējiem telpu īrniekiem. Valters stāsta, ka iekārtu tīrījuši trīs dienas, plīts izjaukta līdz pēdējai skrūvītei un tagad, atkal salikta kopā, ir kā jauna. Profesionālā tehnika šai ziņā kalpo gandrīz mūžīgi - neesot īsti kam salūzt, un, pat ja gadās ķibele, detaļas vienmēr ir pieejamas. Nav brīnums, ka jauna šāda iekārta maksā pāris tūkstošu. «Pavāram, protams, tuvāka ir dzīvā uguns, tā ir labāk jūtama. Tomēr ne visur tas ir iespējams. Tāpat ļoti svarīgi ir naži. Es uzskatu, ka katram pavāram jābūt savam nažu komplektam. Vēl šeit ir saldējuma mašīna un trauku mazgājamā mašīna - netīros šķīvjus un glāzes tā nomazgā pusotrā minūtē. Un, protams, ledusskapji,» savu saimniecību izrāda šefpavārs.

Valters stāsta, ka varbūt tagad savā restorānā dažas lietas darītu citādi, tomēr lielos vilcienos viss iekārtots tieši tā, kā vajag: «Vienīgā kļūme varbūt bija tā, ka ilgi nespējām atrast telpas. Bet tur neko nevar darīt, nācās pāris mēnešu zaudēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko šonedēļ dara pārējie projekta Dienas starts dal

Ko šonedēļ dara pārējie projekta Dienas starts dalībnieki

Reinis Balodis, SIA Daugavmalas rapsis

Šonedēļ Reinis piespiedu kārtā ticis pie negribēta atvaļinājuma. Vainīgs ir iemīļotais hobijs - motokross. Puisis sacensībās ir guvis traumu un visu nedēļu pavadījis slimnīcā. «Tāda ir dzīve, 100% uz priekšu neko nevar zināt,» atzīst uzņēmējs.

Aivars Tomiņš, SIA DoReMiDoReDo

Vasarīgais pavasaris traucē strādāt arī Aivaram. Uzņēmējs jūt, ka apvienot sākto biznesu ar pārējiem darbiem kļūst arvien grūtāk. «Mēģinu čubināt uz priekšu restaurējamos instrumentus, bet neatliek laika domāt par attīstību vai personāla apmācību. Turklāt ir vēl daudz ideju, kuras gribētos realizēt,» stāsta Aivars.

Līga Auziņa, apģērbu līnija Moshmosh, facebook.com/moshmosh.lv

Uzņēmēja ir atradusi jaunus sadarbības partnerus veikala Popup Store veidolā - tas tiks atklāts 1. jūnijā Kaļķu ielā 3 Vecrīgā. Tur Moshmosh zīmola apģērbus varēs gan apčamdīt, gan arī iegādāties.

Andris Lazdāns, SIA VIP Color

Iekārtot pulverkrāsošanas darbnīcu, kā izrādās, nav ne viegli, ne ātri. Šonedēļ saņemts superjaudīgais kompresors un resīvers, ko tad nu nāksies uzstādīt. Tāpat turpinās vadu ārprāts un tiek projektēta ventilācija.

Kristiāns Līcis, inovāciju projekts Greynut, Greynut.com

Uzņēmējs un izgudrotājs gatavo LED gaismu balonu piedāvājumu korporatīvo pasākumu rīkotājiem ar iespēju uz baloniem uzlikt arī uzņēmumu logo. Tas būs jauns veids, kā padarīt šos pasākumus interesantākus un košākus ar iepriekš neredzētiem elementiem. Tagad tiek piedāvāti arī lielo izmēru baloni - 40 un 60 cm diametrā.

Iveta Preisa-Imaka, biedrība Sniega suņi, www.sniegasuni.lv

Uzņēmēja izpētījusi, kāds Ogres apkārtnē ir pieprasījums pēc mājdzīvnieku viesnīcām, kurās suni var atstāt uz laiku, kamēr viņa saimnieki, piemēram, ceļo. Tāpat ir parādījies interesants variants par zemes nomu Rīgā, tomēr šobrīd Iveta par šo iespēju vairāk neko stāstīt negrib - ja nu nesanāk.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi