Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Problēma - kadri izšķir visu

Uzticies, bet pārbaudi - vēsta sens krievu sakāmvārds. Šajā Dienas starta sērijā skaidrojām, cik tālu biznesā var uzticēties saviem partneriem, klientiem un darbiniekiem un kurā brīdī ir jāsāk lietas pārbaudīt - vai atvestā prece atbilst norunai, vai rēķins tiks samaksāts laikā, vai darbinieks kaut kur neslaistās un nenes uz mājām lietas, kas viņam īsti nepieder.

Andra Lazdāna un Pētera Grīnvalda kopīgajam biznesa projektam drīz apritēs pirmais aktīvās darbības pusgads. Jau sešus mēnešus tiek tīrīti, pucēti un pulverkrāsoti dažādi metāla izstrādājumi, kurus paši uzņēmēji sirsnīgi dēvē par dzelžiem. Un šajā laikā jau ir izkristalizējušās dažas ar uzticēšanos saistītas problēmas. «Ar klientiem īsti problēmu nav. Pat ja kādreiz kāds maksājums kavējas, viņi cilvēcīgi piezvana, pasaka, ka vajag vēl pāris dienu, un parasti tad arī noteiktajā termiņā atmaksā. Problēma bija ar konveijera mehānisma piegādātājiem. Skrituļi, kuros iekar detaļas, lai tās ērti varētu pārvietot, izrādījās mazliet citādi, nekā bijām pasūtījuši ražotājam Polijā. Paraugs bija no krietni biezāka metāla ar labiem gultņiem, samaksājām labu naudu kā priekšapmaksu.

Kad pasūtītā prece pienāca, izrādījās, ka mūs ir apšmaukuši. Atsūtītie skrituļi bija daudz plānāki, un tiem nebija arī specifikācijā noteiktās termoizturības - pēc pāris vizītēm krāsnī skrituļu gultņi pārstāja griezties. Turklāt arī no solītās svara izturības (skritulim jānotur tonna) nav ne miņas. Detaļas saliecās jau pie krietni mazākas noslodzes,» stāsta VIP Color līdzīpašnieks Pēteris Grīnvalds.

Sēž džeks un pīpē

«Otra problēma - kadri izšķir visu,» stāsta Pēteris. Ar lielāko daļu komandas nav nekādu problēmu, tomēr dažiem darbiniekiem piemītot acīmredzami spānisks gēns, kas rada viņos pārliecību, ka darbs jau nav zaķis un aizbēgt nekur nevar. «Te gan es esmu sapratis, ka trīsreiz brīdināt nav nekādas jēgas. Sēž džeks un pīpē. Nu labi, lai pīpē. Atnāku atkal pēc brīža - sēž, dzer kafiju. Pēc tam atkal pīpē. Darbs tikmēr krājas, turklāt mēs darbiniekiem maksājam stundas likmi. Tāpēc rodas jautājums - kālab man jāapmaksā laiks, ko darbinieks velta savām atkarībām un laiskai atpūtai, lai pēc tam arī apmaksātu virsstundas, jo līdz darbalaika beigām viņš neko tā arī nav izdarījis? Vakar no viena šāda cilvēka nācās šķirties. Turklāt šāda attieksme, kā izrādās, ir diezgan sistemātiska,» stāsta uzņēmējs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!


Aktuāli


Jaunumi

Vairāk Jaunumi