Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mēness kalendārs dārzkopim 22.-28. novembrim

Mēness kalendārs dārzkopim 22.-28. novembrim

Sakņu dārzeņu kopšana

22. un 23. novembrī tīriet pieliekamos un pagrabus, pārbaudiet, vai gaisa temperatūra un mitrums ir pareizs un grauzēji netiek klāt uzglabātajai ražai. Neļaujiet kartupeļiem saasnot. To ražas daļu, kas ir nogatavojusies agrāk, kurai ir risks apvīst vai sabojāties, lietojiet uzturā vispirms. Ja neesat droši, ka izdosies uzglabāt tik ilgi, kā vajag, notīriet, sagrieziet un sasaldējiet.

Lapu dārzeņu kopšana

24. novembrī skābējiet kāpostus, novāciet lapu kāpostus, kas vēl stāv uz lauka, jo, kaut arī šiem kāpostiem nekaitē neliels sniegs un gaisa temperatūra ap nulli, kārtīgos mīnusos arī šie zaļie dārzeņi aiziet bojā.

Augļu koku un ogulāju kopšana

25. un 26. novembrī jāparūpējas, lai grauzēji netiek klāt kokiem un lai jaunos krūmus un kociņus nenokož sals. Arī zemā temperatūrā visi procesi augsnē notiek, tikai lēnām. Augsnei sasalstot, viss piebremzēsies. Lai gan sniegs ir kā sega, kas pasargā saknes no aukstuma, tomēr kailsals, it sevišķi ziemas sākumā, ir ļoti izteikta parādība, tāpēc, ja vēl neesat to izdarījuši, nomulčējiet augsni ap jaunajiem augļu kociņiem un krūmiem. Joprojām aktuāli ir savākt nobirušās lapas, krūmiem izgriezt bojātos zarus, kā arī atbalstīt avenājus ar žodziņu, lai vējš vai sniegs tos nenolauž.

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

27. un 28. novembrī dārzā vēl redzam pa kādai ziedošai mārtiņrozei vai vēlo miķelīšu krūmam, vējā šūpojas graudzāles, kas atstātas pārziemot un drīz dekoratīvi rotāsies ar sarmas un sniega cepurītēm, bet citādi košumdārzs devies pie miera. Ja tas vēl nav izdarīts, jānogriež salnu un lietavu bojātās virszemes daļas peonijām, helēnijām, astilbēm, rudbekijām, ligulārijām, saulactiņām, monardām, skarainajiem flokšiem, krastkaņepēm, dienziedēm, veronikām u. c. ziemcietēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits