Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Jelgavā atvērta ātrās pieejamības medicīnas klīnika

Jelgavā, Rīgas ielā 56, atvērta 1 min. klīnika, kur pacienti kur var saņemt tūlītēju ambulatoro aprūpi. Klīnika strādā septiņas dienas nedēļā, arī svētku dienās, no pulksten 7.00 līdz 23.00, un pacienti nepieciešamo pakalpojumu var saņemt jau tajā pašā dienā.

1 min. klīnika tīkls savu darbu Latvijā uzsāka 2021. gada pavasarī, šobrīd pacientiem ir pieejamas jau trīs klīnikas - Ādažos, Jūrmalā un Jelgavā.

Pacienti uz klīnikām nereti ierodas arī no attālākiem reģioniem, piemēram, salaspilieši dodas uz Ādažu klīniku, bet rīdzinieki - uz Jūrmalas filiāli. “Tas diemžēl apstiprina to, ka mūsu valstī pastāv pieejamības problēma medicīnai. Redzam, ka šī iespēja - saņemt tūlītēju ambulatoro aprūpi - ir ļoti nepieciešama ne vien Pierīgā, bet citos Latvijas reģionos. Tagad šie pakalpojumi būs pieejami arī jelgavniekiem,” stāsta klīnikas valdes priekšsēdētāja Ramona Mežale.

Izvēloties atrašanās vietas klīnikām, svarīgākais bijis, lai pacientiem tās ir ērti sasniedzamas pa ceļam uz darbu vai uz mājām, kā arī vienmēr ir pieejama bezmaksas autostāvvieta. Līdz ar to degvielas uzpildes staciju un lielveikalu teritorijas ir īpaši veiksmīgs koncepts, ko pierādot arī ārzemju prakse.

Ātrās pieejamības klīniku mērķis ir integrēties pacienta ikdienā - pakalpojumus iespējams saņemt tieši pacientam ērtākajā laikā, arī ārpus ierastajām mediķu darba stundām. 1 min. klīnikā var saņemt diagnostiku un konsultācijas akūtu, dzīvību neapdraudošu saslimšanu gadījumos. Klīnikā veic vakcināciju, var nodot laboratorijas analīzes un saņemt cita veida procedūras, piemēram, infūziju kursu, arī vēlās vakara stundās un brīvdienās. Vizīti var pieteikt klīnikas mājas lapā 1min.lv.

Šobrīd arvien biežāk klīnikā pēc palīdzības vēršas pacienti ērču piesūkšanās gadījumā, kā arī sīko traumu aprūpes veikšanai. Vieglu traumu gadījumos pacienti uzņemšanas nodaļas vietā mēdz izvēlēties tieši 1 min. klīniku. Klīnikas izveidotāja skaidro, ka tas visbiežāk ir iepriekšējās pieredzes vadīts lēmums, ja uzņemšanas nodaļā iepriekš bija jāpavada vairākas stundas vai pat nakts. Tās ir situācijas, kad stāvoklis nav dzīvībai bīstams, bet ir nepieciešama mediķu palīdzība, lai brūci pārsietu vai sašūtu. “Noslēdzoties akadēmiskajam gadam un eksāmeniem, pie mums biežāk vēršas arī studenti, kuriem nereti ir izdegšana un liels pārgurums, tad, izvērtējot kopējo veselības stāvokli, mūsu mediķi palīdz viņiem atgūties, piemēram, ar vitamīnu sistēmām,” par veselības problēmu sezonalitāti stāsta R. Mežale.

Viena no lielākajām pacientu grupām, kuri izvēlas 1 min. klīnikas pakalpojumus, ir pacienti, kuriem parādījušās nelielas veselības problēmas, ko viņi vēlas atrisināt uzreiz. Proti, pacientam nav jāmaina savi ikdienas plāni, jākavē darbs un jāpiesaka vizīte vairākas dienas vai nedēļas uz priekšu. “Ja klīnika nepastāvētu, pacients iespējams izvēlētos šo problēmu ignorēt vai pašārstētos, bet ārsta vizīti būtu gatavs pieteikt tikai, kad ar veselību paliktu patiešām slikti. Līdz ar to 1 min. klīnika atvieglo arī kopējo medicīnas sistēmu Latvijā," uzsver Mežale.

Tāpat bieži vien pacienti, kuri nāk uz vizītēm 1 min. klīnikā, nav spējuši sazvanīt savu ģimenes ārstu, ārsts devies garākā atvaļinājumā vai atrodas pārāk tālu no faktiskās dzīvesvietas. Gadās, ka tuvākā iespējamā ģimenes ārsta vizīte pieejama tikai pēc pāris dienām un pacienti nav gatavi gaidīt, īpaši, ja runa ir par nepieciešamību ārstu apmeklēt bērnam.

Klīnikas biznesa idejas autore Ramona Mežale uzsver, ka šobrīd notiek aktīvs darbs pie tīkla paplašināšanas Latvijā: "Esam atvēruši trešo tīkla klīniku, kas būs ērti sasniedzama jelgavniekiem, norit darbs arī pie “1 min. klīnikas” izveides Ogrē, kur tā atradīsies Rimi stāvlaukumā. Tāpat esam izvēlējušies lokāciju piektajai “1 min. klīnikai”, kas atradīsies tirdzniecības centra teritorijā Rīgā."

Paralēli darbam pie Latvijas tīkla paplašināšanas, ir sākts darbs pie Lietuvas tīkla projekta izveides. Mežale vēl neatklāj, kurā kaimiņvalsts pilsētā tiks atvērta pirmā 1 min. klīnika, bet cer, ka jau rudens otrajā pusē uz to varēs aicināt pirmos pacientus."

"Mēs turpinām strādāt, lai veiktu uzlabojumus arī esošajās klīnikās. Mēs redzam, kas ir pieprasītākie pakalpojumi un kā pacientiem vēl pietrūkst. Mūsu speciālisti ir sākuši doties pie pacientiem uz mājām, kur veic tādas manipulācijas kā pārsiešanu, infūziju terapiju, konsultēšanu. Viens no mērķiem būtu iekļaut mūsu tīklā arī ģimenes ārstus, pie tā tad strādāsim turpmāk," par klīniku tīklu attīstību stāsta Mežale.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits