Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Saulē apdegt var jebkura ķermeņa daļa. Deviņi padomi rīcībai

Labi pavadīta vasara ir atpūtas, jautrības un saules peldēm bagāta. Kaut arī mediķi brīdina, aicina lietot aizsargkrēmus un neatrasties atklātos saules staros dienas vidū, priekā un draugu pulkā labie padomi var piemirsties un, lūk, ādas apdegums liek par sevi manīt! Kā tādā gadījumā rīkoties, praktiskus padomus atgādina “Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone.

Saules ietekmē āda var iekaist, būt sāpīga un karsta. Jebkura atklāta ķermeņa daļa, kura tiek pakļauta saules staru ietekmei, tostarp lūpas, ausu ļipiņas un galvas āda, var apdegt. Saules apdeguma simptomi parasti parādās dažas stundas pēc saules peldes.

“Diemžēl nav veida, kā ātri sadziedēt saules apdegumu. Kad āda ir apdegusi saulē, kaitējums jau ir nodarīts un var tikai palīdzēt ādai ātrāk sadzīt. Pēc dažām dienām ādas virsējais slānis pats nolobīsies. Smaga apdeguma ārstēšana prasīs vairākas dienas,” stāsta “Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone, piebilstot, ka arī šovasar aptiekas apmeklētāji tieši ar ādas apdegumiem, jo sevišķi, ja nedēļas nogale bijusi karsta un saulaina, ir bieži padoma un palīdzības taujātāji.

Speciāliste uzskaita, kas ir tas, ko var darīt, lai mazinātu diskomfortu un palīdzētu organismam dziedēt saules apdegumus

Saglabājiet ādu vēsu un mitru

Uz saules bojātās ādas vairākas reizes dienā uzklājiet aukstas kompreses, piemēram, vēsā ūdenī samitrinātu dvieli. Vairākas reizes dienā var noskaloties ar vēsu ūdeni dušā vai ieiet vēsā vannā. Ādu pēc peldes neberzēt, bet viegli nosusināt ar dvieli. Uzklājiet uz skartās ādas kādu kopjošu līdzekli, kas satur, piemēram, alveju, kādu mitrinošu krēmu vai aerosolu, kura pamatā ir pantenols, vairākas reizes dienā. Pirms tam varat atdzesēt produktu ledusskapī, lai nodrošinātu īpaši nomierinošu un atvieglojošu efektu. Izvairieties no produktiem, kas satur alkoholu – tas var vēl vairāk sausināt jau tā daudz cietušo ādu.

Izvairieties no produktiem, kas satur benzokaīnu

Uzmanieties no saules apdegumu ārstēšanas līdzekļiem, kas satur anestēzijas līdzekļus, piemēram, benzokaīnu. Ir maz pierādījumu, ka šie produkti ir efektīvi. Dažos gadījumos tie var kairināt ādu. Bez ārsta uzraudzības nelietojiet benzokaīnu saturošus līdzekļus bērniem, kas jaunāki par 2 gadiem. Arī pieaugušie nekad nedrīkst lietot vairāk par ieteicamo benzokaīnu saturoša līdzekļa devu. Prātīgāk būtu pirms tā lietošanas konsultēties ar ārstu vai farmaceitu.

Neaiztieciet apdeguma tulznas

Ja uz apdeguma vietas veidojas uzberzuma tulznām līdzīgi pūslīši, neaiztieciet tos un necentieties pārdurt! Tas tikai palēninās dzīšanas procesu un palielinās infekcijas risku. Ja jūtat vajadzību, viegli pārklājiet tulznas ar sterilas marles kompresi, lai izvairītos no nejaušas pūslīšu pārplēšanas.

Lietojiet bezrecepšu pretsāpju līdzekli

Ja nepieciešams, pirmajā apdeguma dienā lietojiet bezrecepšu pretsāpju zāles, sekojot lietošanas instrukcijas norādījumiem. Nedodiet bērniem vai pusaudžiem aspirīnu! Ļoti retos gadījumos aspirīns saistīts ar Reja sindromu – aknu disfunkciju un pietūkumu smadzenēs, kas var beigties letāli.

Saudzīgi izturieties pret ādas lobīšanos

Dažu dienu laikā saules skartajā vietā āda var sākt lobīties. Tas ir veids, kā ķermenis atbrīvojas no bojātās ādas virsējā slāņa. Kamēr āda lobās, turpiniet lietot farmaceita ieteiktos mitrinošos krēmus vai citus kopšanas līdzekļus un ļaujiet ādai nolobīties, to neplēšot.

Dzeriet vairāk ūdens

Tas palīdz novērst dehidratāciju. Konsultējieties ar savu ārstu, ja pēc saules apdeguma lielu ķermeņa daļu pārklāj pūslīši, parādās drudzis vai stipras sāpes, vai ja smaga saules apdeguma atstātās sekas nemazinās dažu dienu laikā.

Prātīgi ar tautas līdzekļiem

Mūsu vecmāmiņas, apdegot saulē, izmantoja tādus tautas līdzekļus, kā skābo krējumu vai eļļu. Pie viegla apsārtuma lielu kaitējumu tie visticamāk neradīs, taču saules apdegums savu posta darbu neatklāj uzreiz, un, ja tas ir dziļāks un sāk parādīties apdeguma tulznas, šie līdzekļi stāvokli var tikai pasliktināt.

Atkārtot nevajag!

Lai turpmāk novērstu saules apdegumus, atrodoties ārā, vienmēr lietojiet pretapdeguma līdzekli bieži un bagātīgi. Izvēlieties līdzekli, kas nodrošina aizsardzību pret ultravioleto A un ultravioleto B starojumu, un kura saules aizsardzības faktors ir vismaz 30.

Esiet sevišķi uzmanīgi saulē, ja lietojat kādus medikamentus!

Farmaceite brīdina, ka īpaši piesardzīgam saulē jābūt, ja lieto medikamentus, kas palielina saules apdegumu iespējamību. “Izplatīts piemērs ir pretiekaisuma un pretsāpju ziedes, kuras satur ibuprofēnu vai diklofenaku un ko lieto, lai mazinātu lokālās sāpes. Atsevišķi antibakteriālie medikamenti arī mēdz izraisīt nevēlamas blakusparādības, ja terapijas laikā cilvēks atrodas galvenokārt saulē. Īpaši uzmanīgiem jābūt hronisku slimību pacientiem, kuri lieto diurētiskus līdzekļus, medikamentus diabēta un sirds slimību ārstēšanā, jo arī starp tiem ir atsevišķi medikamenti, ko lietojot, nav ieteicams uzturēties tiešos saules staros. Visbeidzot, atrodoties ārpus telpām, lietojiet ne tikai saules aizsargkrēmu uz atklātajām ķermeņa daļām, bet arī cepuri ar platam malām un saulesbrilles. Un uzturieties ēnā, kad vien tas ir iespējams,” aicina farmaceite Ērika Pētersone.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits