Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Aicina likumdošanā skaidri nodalīt kvasu no kvasa dzērieniem

Raudzētā jeb īstā kvasa ražotāji SIA "Ilgezeem" ("Iļģuciema kvass") un AS "Cēsu alus" ("Ulmaņlaiku kvass") vērsušies LR Zemkopības ministrijā ar aicinājumu ieviest grozījumus likumdošanā, kas ļautu pircējiem skaidri atšķirt raudzētu kvasu no kvasa dzērieniem, kas būtiski atšķiras pēc sastāva un ražošanas procesa.

Likumdošanā nepieciešams izstrādāt prasības, kas definētu kvasu kā atsevišķu bezalkoholisku dzērienu grupu un regulētu nosaukuma "kvass" lietošanu dzērienu marķējumā. Tādējādi netiktu maldināti patērētāji un būtu nodrošināta godīga konkurence produktu ražotāju un izplatītāju starpā.

Ražotāji uzskata, ka piedāvātais projekts ir nozīmīgs, jo pircējiem pēc iespējas jāatvieglo produktu izvēles izdarīšana un klasifikācija, līdzīgi kā jau šobrīd ir ieviesti definējumi "krējums" un "krējuma izstrādājums", "sviests" un "tauku maisījums". Ja pircējs ir saņēmis precīzu informāciju par produktu, tad pilnvērtīgi var pieņemt lēmumu par atbilstošas cenu kategorijas un klasifikācijas produkta izvēli.

Šobrīd Latvijā nav specifisku normatīvo aktu prasību attiecībā uz tādiem bezalkoholiskajiem dzērieniem kā kvass un iesala dzēriens, un šādu normatīvo aktu trūkums rada virkni problēmu uzņēmējiem un patērētājiem. Latvijā tiek realizēti daudz un dažādi produkti, kuri tiek apzīmēti ar tirdzniecības nosaukumu "kvass". Daudzu patērētāju izpratnē kvass ir dabīgs, raudzēts dzēriens, kas iegūts no dažādiem graudaugiem. Tādējādi rodas situācija, ka patērētājs ir pārliecināts, ka dzer dabīgu, raudzētu produktu, bet faktiski dzēriens ir aromatizētāju, krāsvielu, saldinātāju un ūdens maisījums, kam garšas nianšu iegūšanai pievienots nedaudz iesala ekstrakta. Ievērojami atšķiras arī ražošanas izmaksas īstā kvasa un dzēriena ar kvasa garšu ražošanai, tas padara šos divus dažādos produktus nekonkurētspējīgus arī cenas ziņā.

Ražotāji uzsver, ka šobrīd produktu klāsts ir plašs un pircējam izvēle jāizdara pētot detalizētu informāciju uz produkta, kas arī ne vienmēr sniedz pilnīgu ainu, tāpēc tirgus sakārtošanai nepieciešams izstrādāt Ministru kabineta noteikumus, kas definētu un klasificētu kvasu un iesala dzērienu produktu grupu, papildus reglamentētu šo produktu marķējumu, kā arī regulētu šo produktu nosaukumu lietošanu citu bezalkoholisko dzērienu marķējumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko