Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Alēna Dukasī vadībā pārveidots Eifeļa torņa restorāns

Tas prasīja četrus mēnešus. Ļoti ilgs laiks Eifeļa torņa apsaimniekotāju un visu skatījumā. Savukārt restorāna pārkārtotājiem bija pretēji ieskati — tas bija sasodīti īss laiks. Tagad tas viss jau galā un gan vieni, gan otri var vērtēt, kas no tā visa sanācis.

Eifeļa torņa otrā stāva restorāns Žils Verns nebija mainījies pēdējos 23 gadus. Pirms pāris gadiem par to aizdomājās Alēns Dikasē, kam pieder 22 restorāni, piecas viesnīcas, trīs pavāru skolas un izdevniecība. 51 gadu vecais vīrietis gan vairāk slavens ar to, ka viņam kopumā piešķirtas 15 Michelin ceļveža jeb citiem vārdiem runājot — gardēžu bībeles — zvaigznes.

"Es nemaz nezināju, ka iepriekšējam restorāna apsaimniekotājam drīz beigsies nomas līgums," stāsta Dikase. "Mēs uzrakstījām un iesniedzām projektu Eifeļa torņa uzraugiem un saņēmām vienbalsīgu atbalstu."

Lego namiņš

Augusta beigās veco restorānu slēdza un pie pārveides varēja ķerties Dikasē komanda. Lai netraucētu Parīzes slavenākā tūrisma objekta apmeklētājiem (gada Eifeli apmeklē septiņi miljoni), darbi pārsvarā notika naktīs. Vispirms uzmanīgi tika demontēts iepriekšējais restorāns, tā vietā uzkonstruējot jaunu interjeru. Viegli nebija, jo materiālus lejup un augšup varēja vest tikai diezgan šaurajā kravas liftā. Bija arī otrs noteikums. "Lai nebojātu 1889.gadā atklātā torņa integritāti, jaunas restorāns nedrīkstēja būs smagāks par veco restorānu," atgādina kāda amatpersona.

Inženieri svēra katru detaļu un, uzveduši to augšā, būvēja kopā šo savdabīgo lego klucīšu namiņu. Rezultātā jaunais restorāns sanācis par 40 kilogramiem vieglāks. Cik maksāja pārveides darbi, Dikasē neatklāj, taču zinātāji lēš, ka iztērēti četri pieci miljoni eiro.

Interjers veidots bēšīgi brūnos toņos. Īpaša uzmanība tika pievērsta logiem un apgaismojumam. Izvēlēti aptumšoti stikli, kas tomēr netraucē baudīt Parīzi, it īpaši vakara stundās. Savukārt apgaismojuma instalēšanai tika nolīgts tas pats eksperts, kas strādājis ar Monas Lizas portretu Luvrā. Gaismas ir piezemētas, taču ļauj saskatīt to, kas atrodas uz šķīvja.

Augstā virtuve

Jā, bet kas tad būs galdā? "Visupirms tas ir franču restorāns ar franču vīniem, franču degvīnu un pat franču viskiju," stāsta Dikasē. "Nē, karija te tik tiešām nebūs. Būs tikai franču produkti. Moderni gan. Mērces vairs nav tik smagas un sātīgas kā 70.gados."

Lai vienlaikus varētu apkalpot 120 apmeklētājus, taupīts uz virtuves izmēru rēķina. Augšā strādā 13 pavāri, taču visi pārtikas sagatavošanas darbi notiek pazemes bunkurā, kas izveidots jau 1908.gadā un atrodas tieši zem parka, kas ieskauj torni. Piemēram, dārzeņu mizošana un gaļas atkaulošana notiek tieši tur, bet pēc tam saldētā kamerā tiek nogādāta augšup, kur pavāri tos sacep, savāra, izgarnē un pasniedz galdā.

Maltīte nav lēta. Pusdienas ar trim ēdieniem maksā 75 eiro (Ls 45) vienai personai, bet vakariņas, sākot no 250 eiro (Ls 180), ieskaitot dzērienus.

Lētāku maltīti Eifeļa tornī var dabūt kafejnīcā Altitude 95, kas atrodas 1.stāvā (95 m). Savukārt augstākajā skatu laukumā (275 m) ēst nedod — tur var baudīt tikai Parīzes panorāmu. Žils Verns ir pa vidu — torņa otrajā stāvā 125 metru augstumā.

"Tā ir augstā pavārmāksla!" savu biznesu liela Dikasē. "Tāpat kā augstā mode!"Viņa otrs jaunākais biznesa projekts bija restorāna pārveidošana prestižajā Dorchester viesnīcā Londonā. Bet kur būs nākamais? "Laikam jau uz Marsa!" gardi smejas slavenais pavārs.

Eifeļa torņa Žils Verns atrodas 324 metru augstā torņa otrajā stāvā 125 metru augstumā.

***

Žils Verns

Kontaktinformācija: Restaurantstoureiffel.com; Lejulesverneparis.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko