Konkurss tika izsludināts, lai apzinātu Latvijas kulinārās kultūras mantojumu Šogad latviešu ēdienu receptes tika apzinātas trīs kategorijās – uzkoda, pamatēdiens un saldais ēdiens. Konkursam savas ēdienu receptes varēja iesūtīt no 18.septembra līdz 18.oktobrim, aizpildot speciāli izveidotu formu www.diena.lv/latvijas-garsa vai atsūtot to pa pastu.
Konkursā tika iesūtītas 33 uzkodu, 41 pamatēdiena un 28 saldo ēdienu receptes. Daudzas ēdienu receptes ir papildinātas arī ar stāstu par tās izcelsmi, kurā novadā un no kā tā mantotas, bet ir arī pašu radītas receptes no vietējiem produktiem.
Ēdienu receptes vērtēja žūrija -Mārtiņš Rītiņš no biedrības Slow Food Rīga, Airo Catering Services direktors Andris Baļickis, airBaltic pārstāve Agita Krastiņa un portāla Diena.lv galvenā redaktore Zita Lazdāne Laķe. Žūrija vērtēja ēdiena atbilstību sezonai un vai tas tapis no vietējiem produktiem. Tāpat žūrija novērtēja katra ēdiena atbilstību „Latvijas garšas” titulam un piemērotību pasniegšanai lidojuma laikā.
Biedrības Slow Food Rīga valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Rītiņš: "Mūsu senči pat nevarēja iedomāties, ka viņu grūdeņi, rauši un putras "pacelsies debesīs" un valsts svētkos sagaidīs katru viesi, kas ielido Latvijā. Šī ir laba pieredze nākotnei, lai sagatavotos Latvijas 100 gadu dzimšanas dienai.”
Konkursa Latvijas garša noslēguma pasākumā apbalvos ēdienu recepšu autorus, kuru ēdieni atzīti par piemērotākiem titulam Latvijas Garša. Tāpat tiks prezentēta airBaltic jaunā ēdienkarte, kurā iekļauti ēdieni, kas pagatavoti, izmantojot konkursa receptes.
No 10. līdz 20.novembrim labākos konkursa Latvijas garša ēdienus varēs iepazīt un baudīt Biznesa klases pasažieri airBaltic lidojumos uz Latviju. Ekonomiskās klases pasažieriem ir sagādāts pārsteigums - pirms lidojuma pasūtot latviešu ēdienu internetā vai airBaltic biļešu kasēs – viņi saņems dāvanā Laimas jaunās šokolādes konfektes ar Rīgas Melno upeņu balzamu.
Visas konkursa Latvijas garša ēdienu receptes ir apskatāmas www.diena.lv/latvijas-garsa. Nākamgad plānots turpināt meklēt dažādu laikmetu latviešu ēdienu receptes un pētīt ēdienu tapšanas vēsturi, bet Latvijas 100.gadu jubilejas gadā - informāciju apkopot grāmatā un filmā.