Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Ar multiplo sklerozi slimo arī gados jauni

Šis ir jau otrais gads, kad maija pēdējā trešdienā daudzās pasaules valstīs tiek pievērsta uzmanība cilvēkiem, kuri sirgst un cīnās ar šo slimību. Visā pasaulē šodiena ir pasludināta par Pasaules Multiplās sklerozes (MS) dienu. MS ir slimība, ar kuru pēkšņi var saslimt ikviens - jo īpaši gados jauni cilvēki.

Baltijas valstīs ar MS diagnosticēti aptuveni 8 500 cilvēku. Latvijā - aptuveni 2 500. Diemžēl MS simptomus sākumā ir grūti atpazīt un diagnosticēt, tāpēc bieži cilvēki tiem nepievērš uzmanību. Latvijas Multiplās sklerozes centra neiroloģe Jolanta Kalniņa uzver, ka cilvēkiem, kuriem ir aizdomas par saslimšanu ar MS, nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta, lai varētu veikt magnētisko rezonansi un slimību laicīgi diagnosticēt.

Pasaules Multiplās sklerozes dienā starptautiskas un nacionālas veselības aprūpes organizācijas cenšas piesaistīt sabiedrības uzmanību, atgādināt plašākai sabiedrībai par MS un tās "kluso" dabu un aicina ikvienu pievērst uzmanību savai veselībai. Šī diena aicina visu sabiedrību nebūt pasīvai, neiejūtīgai vai ignorantai pret šo slimību un cilvēkiem, kuri ar to slimo, jo tā nemanot var skart ikvienu no mums.

MS ir hroniska slimība, kas bieži rada invaliditāti. Tā ir visizplatītākā neiroloģiskā slimība, kura var skart jaunus, strādājošus cilvēkus vecumā no 20 līdz 40. Multiplās sklerozes simptomi ir neprognozējami un ievērojami atšķiras katram pacientam. Visbiežāk novērojamie simptomi ir - redzes traucējumi (redzes dubultošanās, neskaidra redze); stiprs nogurums; līdzsvara zudums; koordinācijas problēmas; muskuļu stīvums; runas problēmas; urīnpūšļa un zarnu problēmas; īstermiņa atmiņas problēmas un pat daļēja vai pilnīga paralīze. Visbiežāk simptomi ir īslaicīgi un pāriet līdz nākamajam saasinājumam, kad var izpausties jau esošie simptomi, kā arī pievienoties vēl kāds jauns MS simptoms. Pasaulē vairāk nekā divi miljoni cilvēku dzīvo ar multiplo sklerozi. Iemesli, kas izraisa MS, nav pilnībā zināmi, un cilvēki neatpazīst simptomus pietiekami ātri, lai laikus vērstos pie ārsta. Savlaicīga diagnoze var palēnināt slimības attīstību un nodrošināt pēc iespējas pilnīgāku un kvalitatīvāku dzīvi cilvēkiem, kuri ar to slimo. Gan pasaulē, gan arī Latvijā pacientiem un viņu tuviniekiem ir atbalsta grupas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko