Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Epilepsija kaķim

Manai kaķenei ir 15 gadu. Jau otru reizi mēneša laikā novēroju dīvainas lēkmes - kaķene izkrita no guļvietas, sāka raustīties konvulsijās, it kā viņai elektrību laistu cauri. Par laimi, abas reizes biju klāt. Saņēmu viņu rokās, glāstīju. Nomierinājās. Pēc tam it kā neapjauta, kur nokļuvusi. Taču jau pēc stundas viņa uzvedās pilnīgi adekvāti, it kā nekas nebūtu bijis. Kā notikušo izskaidrot?

Redzēt savu kaķi lēkmes laikā cilvēkam var būt ļoti biedējoši un emocionāli smagi, jo visbiežāk nezinām, kā rīkoties un kā dzīvniekam palīdzēt. Par laimi, lēkmes visbiežāk ir īslaicīgas (1-5 min.), tās var sākties tad, kad dzīvnieks guļ vai atpūšas. Lēkmes laikā kaķis ir bezsamaņas stāvoklī, nereaģē uz apkārtējo vidi, tas var uzvesties pavisam neadekvāti, jo elektroķīmiskās aktivitātes traucējumu dēļ smadzenēs notiek nekontrolētas muskuļu konvulsijas jeb krampji.

Šādas lēkmes dzīvniekam var uznākt tikai vienu reizi mūžā, bet tās var atkārtoties katru mēnesi vai pat vairākas reizes nedēļā.

Parasti, ieraugot šādu ainu, visbiežāk tiek runāts par epilepsiju. Pati par sevi tā nav slimība, bet tikai simptoms jeb slimības izpausmes veids, kurš veterinārārstam liek domāt daudz plašāk - par patiesajiem cēloņiem, kuri varētu izsaukt novēroto organisma reakciju.

Lēkmes var būt rezultāts kādai senākai galvas smadzeņu traumai, par kuru dzīvnieka īpašnieks varbūt pat nav informēts. Tāpat šādas lēkmes var rasties, ja dzīvniekam ir smadzeņu audzējs vai kāda hroniska saslimšana - nieru, aknu mazspēja, meningīts, kritiski zems glikozes līmenis asinīs u. c. saslimšanas, kuras jūsu veterinārārsts spēs izslēgt vai tieši otrādi - apstiprināt, veicot jūsu dzīvniekam pilnu klīnisko izmeklēšanu un dažādas nepieciešamās analīzes.

Kā es ieteiktu konkrēti rīkoties, ja jūsu mīļdzīvnieku piemeklējusi šāda kaite? Pirmkārt, jūsu uzdevums ir pēc iespējas pieskatīt, lai kaķis lēkmes laikā nesavainojas - sargāt viņu no trepēm, traukiem uz galda (vāzes, glāzes u. c.), asiem mēbeļu stūriem un citiem bīstamiem interjera priekšmetiem.

Tomēr nevajadzētu aizmirst arī par savu drošību - jāatceras, ka dzīvnieks ir bezsamaņā un viņu moka nekontrolēti krampji. Tas nozīmē, ka nekādā gadījumā nedrīkst bāzt pirkstus kaķim mutē - dzīvnieks, pats to negribot, var jūs sakost! Kad dzīvniekam lēkme pārgājusi, to var paņemt klēpī un nomierināt, paglaudīt. Un tad gan jāpošas pie sava veterinārārsta, lai noskaidrotu, tieši kas kaķim kaiš. Nekādā gadījumā nevajadzētu gaidīt nākamo lēkmi!

Ja zināt, ka jūsu kaķi mēdz piemeklēt šādas lēkmes, ieteicams mājas veterinārajā aptieciņā turēt nomierinošus līdzekļus, kurus dzīvniekam var iedot pēc lēkmes vai arī lietot tos jau profilaktiski. Tomēr vēlreiz uzsveru - NEKĀDĀ gadījumā negaidiet, ka slimība pāries pati no sevis!

Noteikti jāvēršas pie veterinārārsta. Viņš dzīvniekam veiks pilnīgu izmeklēšanu, lai pēc iespējas precīzāk noskaidrotu īsto cēloni nepatīkamajiem pārdzīvojumiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko