Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Iegādāts putns. Pamatgudrības

Ja nolemts iegādāties jaunu ģimenes locekli - papagaili, kanārijputniņus, amadīnus vai citus putnus -, nepieciešams iepriekš noskaidrot pamata lietas par to turēšanu, barošanu un kopšanu. Galvenais, protams, ir atbilstoša būra izvēle. Tā izmērs atkarīgs no putna lieluma. Lidoņa mājas minimālajam lielumam jābūt tādam, lai, putnam izplešot spārnus, tie neskartu būra malas un lai, sēžot uz laktas, aste neskartu būra grīdu un tajā atrodošos priekšmetus.

Ievēro - lētākie būri tiek gatavoti no cinkota skārda. Šis materiāls var izraisīt putna saindēšanos ar cinku. Ideāla vieta būrim būs gaiša siena logam pretējā pusē. Putns jutīsies slikti, ja būri skars caurvējš, ja telpā smēķēs, ja būs daudz putekļu.

Būrī noteikti jāieliek putnam piemērota lakta. Pārāk maza diametra lakta var izraisīt nagu pāraugšanu un radīt tulznas uz kājām. Ideālai laktai putns ar kāju aptvers 3/4 tās diametra. Uz pareiza diametra laktas aizmiegot, lidonis nenokritīs. Nevajadzētu iegādāties plastmasas laktas, uz tādām slīdēs kājas. Vislabākais materiāls laktai ir koku zari. Būrī nepieciešams izvietot arī svaigus koku zarus (ābele, ķirsis, liepa, pīlādzis u. c.), ko putns var grauzt, lai noslīpētu knābi. Uzmanību! Šos zarus jāņem no vietām, kas atrodas tālāk no lieliem ceļiem.

Būrī noteikti jābūt iekarināmiem barības un ūdens traukiem, kā arī vanniņai peldēm. Lielu izmēru putniem nepieciešamas arī rotaļlietas, lai lidoņi negarlaikotos.

Ikdienā putniem ir nepieciešams tīrs dzeramais ūdens, svaiga barība (augļi, dārzeņi, graudaugi un dažādas sēklas). Bojāti produkti var izraisīt gan bakteriālu, gan sēnīšu infekciju. Putniem ir arī jābūt brīvi pieejamiem sugai atbilstošiem vitamīniem un minerālvielām, kas nepieciešami organisma pamatfunkciju nodrošināšanai. Tos var iegādāties veterinārajās aptiekās un zooveikalos.

Svarīgi ļaut putnam kādu dienas daļu palidināties ārpus būra. Tad viņi būs veselīgāki un dzīvespriecīgāki.

*Rīgas zoodārza veterinārās ambulances veterinārārste

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas un Šveices tresteri

Vīnogu izspaidu brendiju tradīcijā lielu ieguldījumu devuši ne tikai grapas meistari Itālijā. Šos destilātus attīstīt centušies ne tikai vācieši, bet arī šveicieši un austrieši.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko