Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Iemīlēšanās skolotājā — attiecības, kuras raksturo kā interesantas

Gadās, ka skolotāju vispirms uztver kā sievieti vai vīrieti, tikai tad kā pedagogu. Sākumskolas, skolas vai augstskolas laiks? Nav nozīmes, ja auditorijas priekšā stāv izskatīgs, šarmants skolotājs. Jaunie skolotāji nepaliek nepamanīti ne zēniem, ne meitenēm. Iemīlēšanās skolotājā - temats, par ko aptaujāju pedagogus vecumā no 25 līdz 27 gadiem, kā arī jauniešus, kādreizējos skolēnus. "Par to taču neviens nerunā," - bija dažu pedagogu aizbildinājums. Platoniski ar +

Zane (25), kura tagad pati ir sākumskolas skolotāja, skolas gados regulāri iemīlējās skolotājos. Toreiz bija citi laiki, nedod Dievs, kāds to uzzinās. Arī no klasesbiedriem tādas jūtas bija slēpjamas. Ja noslēpums atklātos, bez ķircināšanas neiztikt. Tagad Zanes audzēkņi viņai smiltīs zīmē sirsniņas un bieži raksta skolotājas vārdu ar +, solās precēt, vest uz laukiem. Būt kāda simpātijai Zanei nav iebildumu, jo nekā slikta un nosodāma tur nav. "Patīkami, ka viņi nebaidās par to runāt, stāstīt vecākiem. Uz svētkiem atnes ziedus, tad ar mammu samiedzamies, jo zinām, kas par lietu," skolotāja stāsta. Taču, skolēniem kļūstot vecākiem, jūtas vairs netiek atklātas, dāvājot apsveikumus ar sirsniņām. Skolotāji novērojuši, piemēram, pārmērīgu sarkšanu, kautrēšanos, baidīšanos skatīties acīs, kad skolēns nevar noslēpt, ka skolotājs patīk. "Nepievēršu uzmanību," saka skolotāja, "un ar laiku tas pāriet - atrodas cita simpātija, vai arī, ja ne, līdz izlaidumam nav tālu."

Mūža piedzīvojums

Spēle, lai pašapliecinātos, - saka tagadējā augstskolas studente Sanita (27) par savu pieredzi skolotāja savaldzināšanā. Viņa saderēja ar draudzeni, ka aizies uz randiņu ar pasniedzēju. Bija skūpsti. Sanita stāsta, ka atzīmes vēlāk skolotājs licis automātiski, kādas gribējās. Reiz jautājusi, lai ieliek augstāku atzīmi arī draugam, viņš ielicis. Simpātijas, jūtas? Viņa atbildi nezina.

Seksuālas attiecības ar skolotāju aptaujātie raksturoja kā interesantas. Kādam puisim šāda veida sakars ilga vairākus mēnešus, arī pēc skolas pabeigšanas. Viņš ir pārliecināts, ka tas bija viens no viņa mūža piedzīvojumiem. Attiecības izbeidzās drīz pēc skolas beigām.

Savukārt skolotājam Aināram (35) izveidojās attiecības ar astoņus gadus jaunāku audzēkni, kad viņam bija 27 un viņš tikko sāka strādāt skolā. Viņš gan noliedz, ka draudzenes atzīmes kļuvušas labākas, "biju konsekvents". Attiecības abpus soliem ritēja gludi, līdz meitenes sānsoļu dēļ izbeidzās. Tad radās grūtības - saasinātas sarunas, aizvainojumi, bet jākontaktējas vai ik dienu.

Izsist no ierindas

Arī savā skolas laikā atminos šo spēli - izsist skolotāju no ierindas. To pārsvarā spēlēja puiši. Arī Aināra praksē nācies dzirdēt pat jautājumu: "Skolotāj, vai mēs jūs uzbudinām?" Īsi svārki, dziļi dekoltētas blūzītes. Galvenais esot nesamulst un neļaut sevi izsist no sliedēm. Viņš gan atzīst, ka, mazliet pakoķetējot un uzsmaidot, var labāk tikt galā ar sadzīviskām situācijām. Un galu galā tas esot arī patīkami. "Manuprāt, nedrīkst pat delikāti, kur nu vēl rupji vai aizvainojoši atvairīt audzēknes izrādītās simpātijas. Meitenes pēc atraidījuma var sataisīt tādas ziepes, ka maz neliksies," viņš pārliecināts.

Ideālā variantā būtu, ja tuvākas attiecības veidotos pēc skolas pabeigšanas, - pārliecināts Ainārs. Viņš reiz jaunībā sarunājis ar kādu skolnieci, ka satikties varētu pēc izlaiduma. Bet, kad diploms kabatā, citas domas galvā. Skolas laika aizraušanās aizmirstas gana ātri. "Vairākumam audzēkņu īpaša uzmanība no skolotāja glaimo un ir tikai viens no pašapliecināšanās veidiem. Iespēja parādīt sevi vienaudžiem," saka Ainārs.

***

Kāpēc iemīlas abi?

Gatis Bušs, Psihoterapeits

Cilvēkam ir nepieciešamība kādu mīlēt. Katram cilvēkam ir savas grūtības veidot attiecības. Iespējams, skolotājs iemīlas tajā, kurš ir tuvāk, arī labs un piemērots. Pusaudža vecumā iemīlēšanās ir sarežģīts process, jo cilvēks nav drošs par sevi. Gadās, ko jaunieši sāk attiecības, izvēloties objektu, kurš ir pieejams, nav bīstams. Bieži iemīlēšanās skolotājā ir platoniska, mīlamais nemaz to nezina. Gadu starpība starp skolēnu un skolotāju bieži arī nav liela, parasti tie ir jaunie skolotāji. Var gadīties, ka šādā situācijā audzēknim uzlabojas mācību sekmes. Savukārt attiecības ir abu cilvēku atbildība. Bērnam šī situācija ir slikta, ja notiek manipulācija, jo likumīgi seksuālu attiecību nedrīkst būt līdz 18 gadiem. Bieži flirts ir spēlēšanās ar uguni no skolotāja puses. Provokatīva uzvedība no audzēkņu puses skolotājam var būt izaicinājums. Pasniedzējs ir pieaugušais. Ja tiek parādīta mēle, viņš tiek galā, bet, ja krūtis, - tad ne? Ja netiek galā, iespējams, jāiet prom no darba. Attiecības var veidoties arī kā spēle bez mīlestības. Sekss tiek izmantots kā paņēmiens, lai kaut ko iegūtu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko