Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

Intīmās higiēnas pamatprincipi

 Mūsu organisms nav slēgts un sterils, tajā notiek dažādi dzīvības procesi, un sadzīvo miljoniem dažādu mikroorganismu. Visvairāk šo mikroorganismu ir mūsu mutē un makstī, kur tie veido savu noteiktu vidi. Viens no veselas vides raksturojošiem faktoriem ir tās skābums – pH (normāls maksts pH ir no 3.

8 līdz 4.5). Skābuma līmeņa regulācijā galvenā nozīmē ir pienskābām laktobaktērijām, kas, radot piemērotu skābo vidi, palīdz nodrošināt normālu maksts mikrofloras uzturēšanu un cīnīties pret nevēlamu baktēriju veidošanos. Pastiprināti izdalījumi, apsārtums, nepatīkams aromāts, dedzināšanas un diskomforta sajūta, sāpes dzimumakta laikā – šādas sūdzības rodas, ja ir izjaukta normāla maksts mikrovide. Kā norāda Dr. Inga Rubule un „Ģimenes aptieku” speciālisti, bieži vien šo sūdzību mazināšanai pietiek ar pareizu intīmo higiēnu. 

Regulāra mazgāšanās

Lielākoties pietiek apmazgāties vienu vai divas reizes dienā. Tikai nevajag pārspīlēt, jo, pārāk bieži mazgājoties, mainās pH līmenis makstī. Intīmā zona sievietēm jāapmazgā no priekšpuses uz aizmuguri. Tas pats jāievēro, slaukoties pēc vēdera izejas, lai mikrobi no tūpļa zarnas neiekļūtu makstī. Ikdienā būtu ieteicams mazgāties dušā, jo, sēžot ilgstoši un bieži vannā, makstī iekļūst ūdenim pievienotās aromātiskās vielas, kas var nelabvēlīgi ietekmēt maksts mikrofloru. 

Speciālisti neiesaka maksti skalot. Ja tomēr tas ir nepieciešams, skalošana veicama, pirms tam konsultējoties ar savu ginekologu.

Piemērotu mazgāšanās līdzekļu izvēle
Dzimumceļos vide ir skāba, bet ziepēs - sārmaina. Regulāri lietojot ziepes, izmainās maksts gļotādas pH līmenis, un tas veicina sēnīšu un citu infekciju veidošanos. Tādēļ pēc nepieciešamības ir jālieto speciāli līdzekļi sievietes intīmajai higiēnai, kas satur lakto baktērijas normālas maksts mikrofloras nodrošināšanai.

Gadījumi, kad intīmās higiēnas līdzekļi jālieto regulāri

Intīmās higiēnas līdzekļi būtu jālieto biežāk situācijās, kad ir pastiprināti izdalījumi no maksts, apsārtums, nepatīkams aromāts, diskomforta sajūta, nieze vai sāpes dzimumakta laikā. Ja sūdzības nepāriet, jāvēršas pie sava ginekologa.

Tāpat šie līdzekļi regulāri jālieto, ja ir jutīga un sausa āda dzimumorgānu apvidū, pastiprināta svīšana vai hroniska recidivējoša vulvovagināla sēnīšu infekcija.

Regulāra intīmās higiēnas līdzekļu lietošana rekomendējama arī hroniskas saslimšanas gadījumā, kad ir organisma imūnsistēmas novājināšanās (cukura diabēts, vairogdziedzera saslimšanas) vai kad tiek lietotas antibiotikas vai hormonālās kontracepcijas tabletes ar augstu hormonu līmeni.

Speciālisti uzsver, ka šo līdzekļu regulāra lietošana nepieciešama arī grūtniecības laikā, jo šajā periodā mainās hormonu līmenis asinīs, kas būtiski izmaina maksts vides pH. Savukārt menopauzes laikā un pēcdzemdību periodā ieteicams lietot ne tikai intīmās higiēnas līdzekļus, bet arī maksts gļotādas mitrinošus krēmus. Regulāri lietojot makstī mitrinošo krēmu, normalizējas maksts sekrēcija, pieaug maksts gļotādas biezums, uzlabojas asinsrite, atjaunojas normāla maksts mikroflora.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko