Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Jumta seguma izvēlē svarīga ne tikai cena

Pirms seguma iegādes ieteicams par to uzzināt visu, lai būtu gatavi, ka būs nepieciešamas rūpes ekspluatācijā vai salīdzinoši dārgākas ierīkošanas izmaksas. Katrai ēkai ir savs piemērotais jumta seguma veids, ko nosaka arī ēkas cena. Speciālisti salīdzina, ka jumtam nevajadzētu maksāt mazāk kā mašīnai, ar kādu brauc nama saimnieks.

Izvēloties jumta segumu mājai, cilvēki sākotnēji parasti ņemam vērā divus kritērijus - materiāla vizuālo efektu un cenu. Eksperti gan iesaka noskaidrot arī katra seguma raksturīgākās īpašības, kalpošanas laiku, klāšanas specifiku, nepieciešamās apkopes ekspluatācijas laikā. Jumta segumu izvēle šobrīd ir ļoti plaša, tirgū rodas arvien jauni produkti, solot jaunu komforta līmeni.

***

Paralēli tabulā redzamajiem pazīstami arī horizontālo jumtu segumi un zaļie jumti. Horizontālajiem jumtiem būtiskākā ir hidroizolācija, kas visbiežāk tiek nodrošināta ar bitumena ruļļu vai sintētiskās šķiedras materiāliem. Zaļo jumtu iespējas ir ļoti plašas - tas var būt ne tikai vizuāls ziedu un zāles sakopojums, zaļais jums var būt arī kā rotaļu vai, piemēram, tenisa laukums, kuru var aktīvi izmantot gada siltajos mēnešos.

Zaļie jumti absorbē troksni un atjauno skābekli, paildzina hidroizolācijas kalpošanas mūžu.



Materiāla sagatavošanā konsultēja Armands Liede (Niedru jumti).

Ekspertu viedokļi

Andra Šulca Arhitekte


Par mūsdienām atbilstošākajiem segumiem uzskatu titāncinku, kaparu, koka dēļu jumtus dažādās variācijās, dakstiņus - būtībā jebkurus iespējami dabīgākus materiālus. Uzskatu, ka gandrīz jebkurš segums ir pievilcīgs, ja tiek izvēlēts atbilstošs krāsu un formu risinājums. Izvēloties jumta segumu, iesaku interesēties par ražotāju sniegto garantijas laiku, jo jumta nomaiņa ir dārga un ilga, tāpēc netiek plānota bieži. Būtisks izvēles kritērijs, protams, ir arī vizuālais izskats un dabīgums. Es personīgi savai mājai nevēlētos plastmasas dakstiņu jumtu.

No arhitekta viedokļa interesanti man šķiet zaļie jumti, kas ir ne tikai kā zaļš mauriņš, bet arī kopējās ainavas papildinājums uz ēkas jumta - šis gan ir vairāk jaunbūvēm piemērots risinājums.

Dace Brezinska, arhitekte, birojs Kubs


Viens no svarīgākajiem kritērijiem jumta seguma izvēlē ir tā atbilstība ēkas arhitektoniskajam veidolam - fasādei un izmēriem, taču ne mazāk svarīga ir arī funkcionalitāte- jumtam ir jāpilda savas funkcijas, jānodrošina siltuma un hidroizolācija. Tālāk jau jāizvērtē ekonomiskās iespējas un jāizvēlas iespējami ilgmūžīgākais jumta segums, par ko liecina ražotāju sniegtās garantijas un pieredze. Ir grūti minēt konkrētus labākos vai sliktākos jumta segumus, jo katrai ēkai ir savi piemērotākie risinājumi - horizontālajiem jumtiem klāj ruļļveida materiālus, jumtiem ar mazu slīpumu - metāla segumus, ļoti slīpiem jumtiem šobrīd atkal modē atgriezušies dabīgā akmens jumti (dabīgais šīferis), ļoti plašas iespējas ir lauku un piepilsētu mājokļu segumu izvēlē.

Ingurds Lazdiņš, arhitekts, birojs Arhitektonika


Meklējot piemērotāko jumta segumu, jāizvērtē jumta slīpums - ļoti slīpiem jumtiem piemēroti gandrīz jebkuri segumi, taču lēzenākiem izvēle ir visai ierobežota. Tāpat iesaku namu saimniekiem neizvēlēties ļoti spilgtu toņu jumtus - tie izcelsies kopējā ainavā, un diezin vai tas tiek gribēts. Labāk izvēlēties starp niansētiem pustoņiem, piemēram, zaļpelēko, bēšīgo u.tml.

Mana jumtu segumu antitopa virsotnē kā šķietami bezgaumīgākie jumti ierindojas dakstiņu jumtu imitācijas metālā - uzskatu, ka ar šādu segumu var sabojāt pat ļoti interesanta nama veidolu. Savukārt tērauda loksnes, ko loka uz vietas objektā, pieskaņojot konkrētā jumta formai, man šķiet viens no labākajiem risinājumiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko