Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kā cimds ar roku — ēdiena un vīna saderība

Brīžos, kad izjūtu ideju trūkumu vīna slejas aizpildīšanai (pilnos piecos gados viss klasiskais repertuārs izgaršots un aprunāts), atliek pievērsties mūžīgajam tematam - ēdiena un vīna saderībai. Par to var diskutēt bezgalīgi, jo te nu ir darīšana ir īsteni subjektīvu pieeju; par garšu un gaumi pieņemts nestrīdēties.

Teorija teic, ka, pavāram un vīnzinim darbojoties vienotā tandēmā, iespējams sasniegt garšas pilnību. Taču vai reālajā dzīvē, jo sevišķi, ja sekojam līdzi modes tendencēm restorānu un vīnu kultūrā, bieži sastopam koleģiālu draudzību starp modes pavāriem un modes vīndariem. Atzinību guvušās zvaigznes pēc būtības ir solisti ar stipri izteiktu ego, kas principā nespēj dziedāt ansamblī. Tie vīni, kas saņem augstākās atzīmes dažādos konkursos, tieši tādēļ arī izceļas starp citiem, ka darīti, maksimāli koncentrējot visus garšu veidojošos parametrus; rēķināšanās ar kaut kādu ēdienu, ko vīns nedrīkstētu nomākt, nav. Modernā restorānu virtuve nebūt nesamierinās ar šādu situāciju un kareivīgi iesaistās konkurences cīņā; šobrīd reti kas ir populārāks par ēdienu gatavošanas šoviem televīzijā. Augstas klases restorānos iecienītās t.s. degustācijas ēdienkartes ar 10 vai 14 dažādu meistarstiķu demonstrēšanu vienā vakarā ir vienkārši ņirgāšanās par vīnu, kas kaut vai teorētiski būtu spējīgs piemēroties visiem šiem radošajiem eksperimentiem. Taču tieši brīvā tirgus likums un evolūcijas procesa neapturamība kalpo par pamatu šādai ēdienu un vīnu kultūras iekšējai sāncensībai - smalko restorānu klienti alkst pārsteigumu, izvēlas slavenu pavāru un slavenu vīndaru radīto produktu, ar interesi seko līdzi drāmai nevis uz teātra skatuves, bet gan pie restorāna galda un, galvenais, gatavi par to visu samaksāt.

2006 Domdechant Werner Hochheimer Holle Riesling Kabinett Trocken, Rheingau, Vācija - baltvīns, cena veikalos ap Ls 10.

Viens šāds uzvedums nesen bija vērojams O!VĀCIJAs sakarā, kad elegantās vakariņās tika prezentēta viena no vācu kultūras sastāvdaļām - mūsdienu vācu virtuve kopā ar vācu vīniem. Jāsaka uzreiz, tā bija modernās virtuves benefice, kurā vīniem bija atvēlēta parastā sekundārā loma - tiec nu galā, ja vari! Ēdiens atbilda visaugstākajai klasei, tā autori - trīs pavāru komanda no 3* Michelin restorāna viesnīcā Traube Tonbach. Vīns kaunā nepalika, īpaša loma vakariņās bija Latvijā mazzināmajiem Silvaner baltvīniem no Frankonijas; tie, iepildīti šim reģionam tradicionālajās "blašķei" līdzīgas formas pudelēs, izrādījās īsti labi un ēdienam draudzīgi. Jauku pārsteigumu un gandarījumu sagādāja saraksta pirmais baltvīns, iecerētais kompanjons uzkodai ar nosaukumu "Silts omārs ar sinepju graudiņiem, lāčpurniem un puķkāpostiem". Iesākumā biju noraizējusies, vai ļoti jauneklīgais nenobriedušais 2006 Hochheimer Holle Riesling Kabinett Trocken no Domdechant Werner vīnadarītavas spēs cienīgi stāvēt līdzās tādam dižciltīgam ēdienam kā omārs, taču, kad to cēla galdā, atlika tikai nopriecāties, ka šis šāviens ēdiena un vīna saderības virzienā trāpījis desmitniekā. Vīns, lai arī jauns, izrādījās augstvērtīgs Riesling paraugs, strukturēts, ar ideālu skābumasalduma līdzsvaru un garu sausu pēcgaršu, tieši tik elegants, lai spētu piemēroties labākajiem modernās vācu virtuves ēdieniem.

1998 Pommery Brut Millesime Grand Cru, Champagne, Francija - šampanietis, cena virs Ls 30.

Šopavasar vairākkārt laimējies nogaršot vienu no saviem pēdējā laika favorītiem šampaniešu klāstā, esmu tik aizkustināta, ka iesaku arī jums - 1998 Pommery Brut Millesime ir labais! Lielisks izturēta šampanieša paraugs, desmitgadīgs "vintage" ne tik bieži dabūjams. Smarža un garša dziļa un apjomīga, jūtama nopietna Pinot Noir klātbūtne; vīns gan strukturēts, gan dzidrs un izteiksmīgs, it nemaz nav sācis novecot, ir perfektā fiziskā formā. Pirmā glāze jāizbauda bez ēdienu piedevām, taču šis vīns ir pārāk labs tikai aperitīva lomai; kā būtu ar vienu degustācijas menu, kur galvenā loma tomēr iedalīta vīnam?

***

Domdechant

Vācijas baltvīns, cena veikalos ap Ls 10 latiem

Pommery

Francijas šampanietis, cena veikalos virs Ls 30 latiem

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko