Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kā pavadām kopīgās brīvdienas — pūšot pēc sievu vai vīru stabules?

"Lai kaut mazliet saglabātos pārsteiguma moments, dažkārt plānojot brīvdienas, rīkojos viltīgi. Saku, ka ir nopirktas biļetes uz operu, bet to vietā man ir biļetes uz futbolu. Man patīk šī intriga," saka socioloģe Ilze (26), kura divus gadus ir precējusies un dzīvo kopā ar itāli, pavāru Lukasu Liguoru. Par to, kā pavadīt nedēļas nogales, abiem bieži rodas domstarpības.

Austrumeiropā, arī Latvijā, sievietes ir tās, kuras izplāno, kā pavadīt nedēļas nogales, ceļojumus un brīvdienas, - liecina kāda nesen veikta aptauja. Psihoterapeits Sandis Dūšelis teic, ka "iespējams, to nosaka ieradumi un prioritātes vīriešiem un sievietēm". Viņš gan nenoliedz, ka sievietēm brīvajā laikā patīk izbraukumi ar nolūku būt kopā, vīriešiem - ar ideju atslābināties.

Noguruši viens no otra

Liene (30, ekonomiste) ar Viesturu (25, policists) kopā ir sešus gadus, audzina gadu vecu meitu. "Ja viņš mani nekur neved, braucu viena. Nav nekā tāda, ko nevarētu pati izdarīt. Nesen ar meitu bijām Siguldā, ļoti labi pavadījām brīvo laiku," stāsta Liene. "Neiebilstu, ja viņam citi plāni." Viesturs atzīst, ka pēc darba jūtas noguris un iztukšots, tādēļ kādu nedēļas nogali pavadīt nevis ģimenes, bet "puišu kompānijā" ir nepieciešami.

"Reizēm esam tā noguruši viens no otra, ka sestdienas un svētdienas ir dienas, kad gribam atpūsties atsevišķi. Vīram patīk makšķerēt vai ar draugiem spēlēt boulingu," saka Ilona Lejiņa (27). Viņai ar dzīvesbiedru Edgaru (29) kopīga ir ne tikai ģimene - abi audzina četrgadīgo Dāvidu -, bet arī bizness. Lejiņu pāris kopā ir piecus gadus. Abi pārliecināti, ka nav svarīgi pavadīt visas brīvdienas kopā. Ilona stāsta, ka pārāk bieža kopābūšana ne vienmēr ir pluss, attiecības var "nogurt".

Socioloģe Ilze stāsta - laikā, kad Lukasam nebija darba, viņš kūsāja no idejām doties spēlēt biljardu, satikt draugus vai vienkārši pastaigāties. "Viņš nesaprata manu vēlēšanos palikt mājās. Reizēm, kad gribēju izvairīties no domstarpībām, skatījāmies futbolu. Futbols ir viņa kaislība, relax - pilnīga atpūta," stāsta Ilze. Viss mainījās, kad darbu atrada arī Lukass. "Ja man tagad uznāk mājās sēžamais, viņam vairs nav nekādu iebildumu iziet pastaigāties un satikt draugus arī vienam."

Klaudzēja durvis

Kas plāno brīvdienas - vīrietis vai sieviete? Liene atzīst, ka situācija mainās līdz ar bērnu piedzimšanu. "Agrāk spontānu ideju bija vairāk, bet tagad jāpieskaņojas bērnam, nevar pēkšņi nolemt doties uz Aglonu vai Siguldu pusnaktī. Tagad plānojam ne tikai brīvo laiku, bet arī darbus."

Ilze stāsta, ka nereti jāatceļ kāda tikšanās ar draugiem vai plānots izbraukums uz pilsētu. "Lukasam patīk visu saplānot. Viņam svarīgi zināt, ar ko mēs tiksimies, ko darīsim, ko ēdīsim. Ja tā nav, sākas nesaskaņas - bieži klaudz durvis. Spontānus lēmumus vairs nepieņemu. Mācāmies runāt par jūtām, saprast otru un meklēt kompromisus," atzīst Ilze.

Abi ir vienojušies, ka vienu nedēļas nogali plāno Lukass, bet otru - Ilze. "Redzu, ka tiešām kādreiz varētu arī kopīgi aiziet uz kādu operu. Uzticība pieaug proporcionāli kopā pavadītajam laikam. Esam atšķirīgi pēc mentalitātes, arī tas spēlē lielu lomu."

Savukārt Edgars ģimenes izbraukumus ļauj organizēt sievai. "Es "menedžēju" biznesu, viņa - ģimeni. Nav iebildumu, ja viņa brīvo laiku plāno ar draudzenēm, uzticos. Gadījies, ka sieva ir bijusi klubā, bet to nemaz nezinu."

Katram savi vaļasprieki

"Vīrs piekrīt manai idejai aiziet, piemēram, uz izstādi. Bet klaji redzams, ka kopā mums tur nav ko darīt. Vairs "neuzsprāgstu", ja redzu, ka Lukasam nepatīk, novērtēju, ka cenšas," stāsta Ilze. "Bet nākamreiz to vairs neatkārtoju."

Arī Viesturam ir savi vaļasprieki, kuros sieva neiesaistās. "Tā kā pašlaik nestrādāju, savas lietas varu izdarīt darbadienās, neiebilstu, ja vīrs sestdien vai svētdien vēlas darīt - to, ko negribu, piemēram, braukt uz mežu," stāsta Liene.

Edgars uzskata, ka bērns nav iemesls, lai atteiktos, piemēram, no klubiņa apmeklējuma: "Neesam greizsirdīgi, bet gadījumos, kad negribu, lai viņa kaut kur iet - pasaku, arī pats tad neeju, vakaru pavadām kopā."

***

Vai brīvdienas jāpavada kopā?

Gatis Bušs, Psihoterapeits

Ja tas ir obligāts nosacījums - laiku pavadīt kopā, - tas kļūst apgrūtinoši, jo ne vienmēr visu gribas darīt kopā. Atsevišķi pavadītas brīvdienas nav iemesls atsvešinātībai. Konflikti neliecina par sliktām attiecībām, bet gan nozīmē, ka tās ir dzīvas un ne viens, ne otrs nebaidās pateikt savas domas. Nedēļas nogales ir grūtākās, pāris paliek ar sevi. Ja izklaidi plāno tikai viens no partneriem, vajadzētu domāt, kāpēc tā ir, jo vienam jāpiekāpjas.

Sandis Dūšelis, Psihoterapeits

Vienošanās un kompromisa māksla attiecībās ir jāizkopj. Ja kāds uzvar strīdā, zaudētāji ir abi. Ja kāds piekāpjas, ieguvēji ir abi. Tā ir iespēja vienam no otra uzzināt, kas patīk. Ja intereses ir atšķirīgas, pats svarīgākais, lai ir līdzīgs apceres dziļums, garlaicīgi nebūs. Ir normāli, ja nedēļas nogalē kāds no partneriem ir pārguris un neplāno kopīgas tikšanās. Uzticēšanās nav tikai uz atsevišķi pavadītu laiku, bet visu dzīvi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko