Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kāpēc daži visu mūžu saglabā "svētdienas pīpētāja" statusu, bet citi kļūst atkarīgi?

Eiropas zinātnieki atklājuši gēnu, kas ir "vainīgs" pie tā, ka dažiem cilvēkiem atmest smēķēšanu ir daudz grūtāk, nekā citiem, liecina žurnālā Nature publicētais pētījums. Aptuveni puse eiropiešu izcelsmes cilvēku pārnēsā vismaz vienu šā gēna veidu, kas ietekmē cilvēku "smēķēšanas uzvedību", kā arī par 30% palielina iespēju saslimt ar plaušu vēzi un par 20% - aizsprostotu artēriju risku, vēsta Eiropas Savienības un ASV Nacionālo Veselības institūtu veiktais pētījums GENADDICT.

Tā autori norāda, ka šim gēnam nav ietekmes uz to, vai cilvēki sāk smēķēt, taču tas padara atmešanu krietni sarežģītāku.

Dubultā bīstamāk


Smēķētājiem, kas šo gēna veidu saņem no abiem vecākiem, ir par 80% lielāka iespēja iegūt plaušu vēzi, nekā "parastajiem" smēķētājiem. Ģenētiskais smēķētājs vidēji izpīpēs divas cigaretes vairāk un saskarsies ar lielākām grūtībām, mēģinot atmest kaitīgo ieradumu. Pētījuma autori gan nav vienisprātis, vai palielināto vēža saslimšanas risku smēķētāju grupā ar mantoto gēnu veidu palielina pats gēns vai fakts, ka tā iespaidā cilvēki izsmēķē vairāk cigarešu. Pētījumā tika iesaistīti tikai eiropeiskas izcelsmes cilvēki. Zinātnieki norādīja, ka drīzumā tiks pētīti arī afrikāņu un aziātiskas izcelsmes cilvēki, un var gadīties, ka rezultāti varētu atšķirties.

Daži mirst, citi ne


Ar smēķēšanu saistītās slimības visā pasaulē nogalina katru desmito pieaugušo, vēsta Pasaules Veselības organizācija. ES vien ar smēķēšanu tiek saistīts vairāk nekā pusmiljona nāves gadījumu gadā. Tiek lēsts, ka aptuveni 25% visu nāvējošo vēža saslimšanas gadījumu un 15% visu nāves gadījumu ir tieši saistīti ar smēķēšanas sekām. Ar smēķēšanu saistītie riski ir visiem labi zināmi, taču līdz šim bija grūti izskaidrot, kādēļ tā tik atšķirīgi iespaido dažādus cilvēkus. Katrā ziņā šā gēna variācijas varētu izskaidrot vairākas neskaidrības, kas saistītas ar atkarībām un to sekām. Piemēram, kāpēc daudzi smēķētāji sasniedz sirmu vecumu un nesaslimst ar vēzi. Žanna Kalmā, kura nodzīvoja 122 gadus, 117 gadu vecumā uz īsu laiku atmeta kaitīgo ieradumu, taču pavisam drīz to atsāka, jo nesmēķēšana esot viņai likusi justies "briesmīgi". Tāpat ir cilvēki, kuri ilgstoši ir "svētdienas pīpētāji" un tā arī nekad nekļūst par "nopietniem" smēķētājiem, un tādi, kas jau pēc salīdzinoši neilga laika nav šķirami no kūpošas cigaretes. GENADDICT pētījumā noskaidrojās, ka to cilvēku vidū, kuri izsmēķē mazāk par desmit cigaretēm dienā, "smēķēšanas gēna" variācija sastopama reti. Savukārt daudziem cilvēkiem, kas ne reizi mūžā nav smēķējuši, ir smēķēšanas gēna dubultversija. Tas apliecina, ka šis gēns nav saistīts ar kaitīgā ieraduma sākšanu.

Ieprogrammētās atkarības?


Pētījumā iesaistītie zinātnieki pauž, ka šie dati ir tikai sākums turpmākiem pētījumiem par gēnu ietekmi uz atkarībām. Atkarības Eiropā ir plaši izplatītas, un tām ir iespējami vairāki veidi. Cilvēki var būt atkarīgi no kādas vielas - tabakas, alkohola vai narkotikām. Citi cieš no tā saucamās uzvedības atkarības, par ko mēs runājam, piemēram, ēšanas traucējumu vai azartspēļu atkarības gadījumos. Tā kā atkarību gadījumā liela nozīme ir arī psiholoģiskajiem un vides ietekmes faktoriem, ir grūti atrast "vainīgos" gēnus. "Tas, ka jums ir ģenētiska nosliece uz kādu no atkarībām, nenozīmē, ka jūs kļūsiet atkarīgs," saka Jūtas universitātes profesors Glens Hensons. "Tas tikai nozīmē, ka jums jābūt īpaši uzmanīgam."

***

bīstamais mantojums


1. Smēķētājiem, kas kaitīgo gēnu saņēmuši tikai no mātes vai tēva, ir par vienu trešdaļu augstāks plaušu vēža risks, nekā smēķētājiem bez minētā gēna. Cilvēki ar "smēķēšanas gēnu" veido aptuveni 45% sabiedrības un vidēji dienā izsmēķē vienu cigareti vairāk, nekā pārējie smēķētāji.

2. Smēķētājiem, kas šo gēnu variāciju saņem no abiem vecākiem, iespēja iegūt plaušu vēzi ir teju viens pret četri. Tas nozīmē, ka vēža risks šiem smēķētājiem ir par 70 līdz 80 procentiem augstāks nekā smēķētājiem bez šī gēna. Gēna "dubultporcijas" īpašnieki vidēji dienā izsmēķē divas cigaretes vairāk nekā citi smēķētāji. Šajā grupā ietilpst viens no deviņiem eiropeīdās rases pārstāvjiem.

3. Smēķētājiem bez nevienas šī gēna variācijas risks iegūt plaušu vēzi joprojām ir desmit reižu lielāks nekā nesmēķētājiem. Viņiem ir 14% iespēja dzīves laikā saslimt ar plaušu vēzi. Nesmēķētājiem šis risks ir 1%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko