Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Karaliska un nesteidzīga vaļošanās

Silti pieskārieni un spa acīm — tāda ir bilance pēc ceļojuma pa Mori un Dikļiem. Brieži ļauj pieskarties saviem siltajiem ragiem un pienbaltajai spalvai. Savukārt Dikļu pilī acis tirpst no gleznu un kamīnu greznuma. Šis ceļojums patiks tiem, kuri nedēļas nogali vēlas pavadīt karaliski nesteidzīgi. Labā ziņa — šosestdien Dikļu pilī nenotiek kāzas, tāpēc būs iespēja aplūkot interjeru un papusdienot restorānā.

Pienbaltie, krēmbaltie

"Nevajadzētu skaļi runāt, ātri kustēties. Nobīsies," pačukst Dainis Paeglītis, Saulstaru saimnieks un Briežaudzētāju asociācijas prezidents, kad ieejam briežu aplokā. Pēc viņa uzsvilpiena sāk dimdēt zeme un gluži kā saullēkti aiz kalna lēnām un svinīgi paceļas briežu ragu žuburi. Nāk arī paši brieži. Tik lēni un līgani kā filmās viens otram skrien pretim mīlētāji. Brieži ir neprātīgi skaisti. Krēma un piena krāsā, spulgām acīm un cēlu gaitu. Ragu žuburi ir milzīgi, sver ap 12 kilogramu. Saimnieks stāsta, ka tie aug ļoti ātri — pasaules rekords esot divarpus mēnešos 26 kilogrami. Kā brieži ragus nomet? Tā vienkārši — nomet. Reiz viens no briežiem tā skrējis, lēcis, ka ar priekškājām atsities pret zemi, un ragi nokrituši. Skatoties, kā brieži ragus berzē pie staba, lai notīrītu veco "ādu", es atceros, ka ēdienu recepšu grāmatās bija rakstīts: pielieciet naža galu briežraga sāls. Es pieļauju versiju, ka ragi ir pildīti ar sāli. Saimnieks smej — nav vis, ragi ir dzīvi. Pataustu. Tiešām, silti un pūkaini.

Eiropas staltbrieži uz Saulstariem atceļojuši no Lielbritānijas, Polijas, Ungārijas, Rumānijas. Ar briežu audzēšanu Paeglīšu pāris sāka nodarboties pirms 12 gadiem, kad atguva vecāku mājas. Uzzinājuši, ka zeme nav no auglīgajām, izlēma audzēt briežus — patstāvīgus dzīvniekus. Ne viņi jācērp, ne jāslauc. Tā nu ķīmijas zinātņu doktors Paeglītis un viņa sieva Māra, mediķe, pārkvalificējās par 300 briežu saimniekiem. Saulstaros galvenokārt brieži tiek audzēti selekcijai, taču 70 hektāru atvēlēti arī medībām.

Ejot cauri aplokam, ik pa laikam pieglaužas Lita. Maza latviešu briedenīte, ar pudeli barota. Viņa ļaujas glāstiem. Lai kā gribētos paglaudīt mazos, lāsumainos bembijus jeb dambriežus, neizdodas. Bailīgi. Un ņērkst, rēc kā veči runči. "Mīlas laikā lieli brieži rēc kā lāči," saimnieks atdarinot izpilda sulīgu eļrvļrāūū! Tieši bauru un baudas laikā brieži esot visskaistākie. Uzkrājuši tādus spēkus, ka var aplēkt līdz 50 madāmu!

Kad dodamies ārā no aploka, man pielipusi cēlā briežu gaita. Labi, ka ne redze — brieži atšķir tikai sešas krāsas. Vislabāk redz dzeltenu un oranžo. Toties, ko redz Saulstaru saimnieki — aploki veidoti tā, lai rīta kafiju dzerot, pa logu var redzēt briežus. Nu gluži kā Pētera I laikā.

Sexy kamīni

Dikļu pils pagalmā prasās viena Saulstaru brieža un princeses ar saulessargu, lai skats būtu karalisks. Tikpat, cik interjers ar autentisko parketu, ķiršsarkanajiem paklājiem uz līkumotajām trepēm un kamīniem. Kopā ar krāsnīm to ir 20. "Pie jums bija sexy kamīns. Romeo un Džuljeta," vēsta ieraksts viesu grāmatā. Visskaistākais šķiet lielais, melnais, kuru gribas dēvēt par Melno princi. Tas ir gluds, glancējums spīd, un pretim raugās mazi melnādaini puikas. Gide Zanda stāsta, ka savulaik visi kamīni uzstādīti balti un katrs saimnieks pats varēja izvēlēties, kā tos krāsot. Kāds kamīns izskatās kā darināts no baltās šokolādes un šerbeta kvadrātiņiem, kuru starpas pildītas ar kokosa skaidiņām. Kamīni ir kā konfektes, un visi darboties spējīgi. Pati ēka celta 1896.gadā, pēdējie dižciltīgie iedzīvotāji līdz 1919.gadam pilī bija Volfu dzimta. Ģimenē auguši pieci bērni, un sena fotogrāfija liecina, ka pa parku gaisīgā kleitā ar suni skraidījusi jaunākā meita Eva.

Pa pili jāstaigā paceltu galvu, jo te ir ap 100 gleznu. Pils īpašnieks iegādājies latviešu mākslinieku XX gs. beigu klasikas kolekciju. Te ir Vijas Zariņas, Alekseja Naumova, Normunda Brasliņa, Edvarda Grūbes, Jura Jurjāna, Lailas Kelles, Anitas Melderes, Jāņa Andra Oša un citu mākslinieku darbi. Kad acis un kājas piekūst, var apsēsties cikucakainā krēslā un klausīties ar roku uzgriežamo mūzikas kasti Fortūna, kas spēlē zvaniņu tīrās skaņas.

Līdzās pilij ir Vika pasaku parks, kur mīt Gārnis un Ačgārnis, Krokodillis, Tīdžerēns Ņuks, Ness un Nesija, Rūņu Dūķītis, dakters Gorilla, Zaļā Vārna, Sant–Uks un Sarežģītais Zvirbulēns — jaukais putniņš ar jasmīna lapu un zīmuli padusē. Pa parku var staigāt par baltu velti, taču, ja gribas ekskursiju, iepriekš jāpiesakās (tālr. 4231933). Ekskursijas vadīt mēdz arī pats Viks un, ja patiksit īpaši, pie Čengura kopīgi iekursit ugunskuru.u

***

Informācija

- Dikļu pils

Dikļi, Valmieras rajons

Ekskursija pa pili ar gleznu apskati: Ls 1 pieaugušajiem, Ls 0,70 bērniem, pensionāriem, studentiem.

Ekskursiju iepriekš pieteikt pa tālr. 4207480, info: www.diklupils.lv

- Briežu dārzs Saulstari

Mores pagasts, Siguldas novads. Iebraucot Siguldā, jānogriežas no galvenā ceļa pa labi pirms kroga Raibais suns, pie zīmes More jānogriežas pa kreisi. Kad beidzas asfalta ceļš, jābrauc pa zemes ceļu un jāmeklē zīme Saulstari.

Maksa par dzīvnieku apskati: pieaugušajiem Ls 2,00, bērniem (līdz 12 gadiem) un pensionāriem Ls 1,00, ekskursija pa dārzu gida pavadībā grupai līdz 15 cilvēkiem + Ls 6,00.

Darbdienās ekskursijas tikai ar iepriekšēju pieteikšanos, S., Sv. notiek plkst. 12.00; 14.00; 16.00. Tālr.: 29664014, 64147243, 29444662, www.saulstari.et.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko