Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Kartēzietis - visu zilo kaķu priekštecis

Kartēzieši ir liels retums ne tikai Francijā, kura šo ļoti seno šķirni ir ņēmusi savā paspārnē, bet arī visā pasaulē. Mūsdienās slavens Kartēzijas kaķa īpašnieks bija Francijas prezidents Šarls de Golls. Kartēzijas kaķis, vārdā Gri Gri, kā pelēka ēna vienmēr sekoja prezidentam pa pēdām. Rīdziniecei Ivijai Līcei-Tannei pa pēdām seko cits izcils Kartēzijas šķirnes kaķis Tristans. Ivijai ir pamats lepoties ar skaisto runci.

Ar saknēm Āfrikā

Tā man gadās pirmo reizi - laikā, kad norunāta intervija ar izcilo kartēzieti Tristanu un viņa saimnieci Iviju Līci-Tanni, mani nogāž nejauka sasaldēšanās. Ko nu? Materiāls ieplānots, bet es piesieta pie mājas. Paldies Tristana saimniecei. Norunātajā laikā tiekamies nevis raksta varoņa dzīvesvietā Mārupē, bet Purvciemā - Tristans ar saimnieci atbrauc pie manis.

Sēžam mašīnas salonā, četrus gadus vecais runcis iepazīstas, apošņājot mani, bet tad pa logu ierauga kādu no mūsu mājas kaķu būdiņu iemītniekiem - rudo runci Pedro. Tristanam milzīga interese par būdīgo sugas brāli. Ivija saka - ja neuzraudzītu, Tristans var pat attaisīt mašīnas logu. Mēs runājamies un uzmanām, bet Tristans vēro dzīvi uz ielas, kur uz blakus mašīnas jumta nolaidusies milzu kaija baklāns, bet pie auto riteņiem sētas runcim Pedro piebiedrojusies arī viņa draudzene Mona. Abi caur stiklu pamanījuši Tristanu un gatavi iepazīties. Nekas nesanāks - izlaist Tristanu svešā vietā nozīmē pēc tam ķert vēju laukā.

Bilstu Ivijai, ka Tristans ir ļoti līdzīgs krievu zilās šķirnes vai Britānijas šķirnes kaķim. Nezinātājs neatšķirs - kurš ir kurš. Ivija atzīst, ka zināma līdzība tiešām ir, bet kartēzieši ir ar smagu kaulu struktūru, kā no dzelzs, kas balstās uz samērā mazām, bet spēcīgām kājām. Acis ir dzintarkrāsas toņos, izteiksmīgas, lielas, taču ne pilnībā apaļas (augšējais kaktiņš vērsts uz augšu). Kartēzietis ir visu zilo kaķu priekštecis: "Kartēzieši ir reta dabiski veidojusies kaķu šķirne. No Sīrijas Āfrikas dienvidu krasta kaķu ceļš uz Eiropu vedis caur Kipru, Maltu un Itāliju. Eiropā - Alpos, Grenoblē, Grande Chartreuse kartēziešu klostera rajonā (klosteris dibināts 1084. gadā) - jau XIII gs. bija sastopami kaķi, kas atbilda Kartēzijas šķirnes kaķu raksturojumam. Viduslaikos kartēziešu kaķus izmantoja arī kažokādām. Itāļu naturālists Ulisse Aldrovandi (1522-1605) zinātniski aprakstījis pelnu pelēkos kaķus, saskatot tajos līdzību ar Felis Syriaca jeb Sīrijas kaķiem no Āfrikas kalnu rajoniem. Plašākai publikai kartēziešu kaķi tika parādīti starptautiskā kaķu izstādē Parīzē 1931. gadā."

Kartēziešu kaķiem patīk vērot cilvēkus un atrasties viņu tuvumā. Ivija noglauda Tristanu, kurš Rīgā bija pats pirmais Kartēzijas kaķu šķirnes pārstāvis. Arī pašlaik šos kaķus Latvijā var saskaitīt uz vienas rokas pirkstiem. Slavenajā kartēziešu audzētavā Del Sogno Blu Itālijā, no kurienes nāk Tristans, kaķēnus nemaz tik viegli neatdod svešās rokās, jo rūpējas par šķirnes tīrību.

Triumfs pasaules izstādēs

Tristanam 21. februārī būs četri gadi, bet kartēzieši pieaug ļoti lēnām, sevišķi runči. Sasniedzot piecu gadu vecumu, viņi var strauji nobriest, gandrīz vienā acumirklī pārvēršoties no rotaļīga kaķēna par varenu runci. Ar ko kartēziešu šķirnes kaķi piesaistīja Ivijas uzmanību? "Man Tristanā patīk viss. Kartēzijas kaķi ir mierīga rakstura, īsti miera mikas. Parasti viņi izvēlas vienu saimnieku, taču mīl arī visus pārējos ģimenes locekļus, labi saprotas ar sugas brāļiem, ar suņiem un bērniem, kā arī ar gados vecākiem cilvēkiem. Es dzīvoju kopā ar mammu, viņai ir četri kaķi, kas izglābti no ielas. Tristans ir labos draugos ar viņiem. Kartēzieši nekad neiesaistās konfliktos, vienmēr mierīgi no malas novēro situāciju, viņiem patīk rutīna, kaķi var regulāri atkārtot vienas un tās pašas rotaļas. Šiem ir ļoti spēcīgi izteikts mednieka instinkts. Neskatoties uz smagnējo augumu, ieraugot peli, Tristans spēj pārvietoties ļoti ātri. Viņš joņo augšā lejā no viena koka otrā, kamēr piekūst, un tad ar izkārtu mēli elso kā suns."

Ivijas Tristans ir pusbriedā, bet jau atzīts par vienu no labākajiem Kartēzijas šķirnes pārstāvjiem pasaulē. Saimniece lepojas ar savu runci. Šā gada oktobrī Malmē notika Pasaules kaķu izstāde, ko organizēja FiFe - Eiropas lielākā kaķu organizācija. Sīvā konkurencē ar 1995 dažādu šķirņu pasaules izcilākajiem runčiem Latvijā dzīvojošais Kartēzijas šķirnes runcis Tristans izcīnīja sev vietu vienpadsmit nominantu pulciņā. Tāda atzinība pēdējo gadu laikā nav tikusi nevienam Latvijas runcim! Savukārt nupat Ķīpsalas izstādē ZooExpo 2015, sajūsmināta par Tristana daiļumu, tiesnese no Amerikas, lielākās ASV kaķu organizācijas CFA eksprezidente Pamela Delabara vērtēja Tristanu: "Fenomenāls kaķis, balansēts un harmonisks, ar spēcīgu uzbūvi un smagumu kaulos un muskuļos, lieliska galva un vaigi, zīdains un biezs kažoks ar lielisku krāsu un kašmira tekstūru." Viņa piešķīra Tristanam godpilno titulu Latvijas uzvarētājs 2015. Tā ir viena no ceļazīmēm augstākajai līgai, lai iegūtu pasaules visskaistākā kaķa titulu. Kāpēc arī ne? Nākamo pagodinājumu - Pasaules čempiona titulu - Tristans varētu iegūt Pasaules izstādē vai izstādē citā kontinentā, ne Eiropā. Ivija ir gandarīta par Tristana sasniegumiem, stāsta, ka nav bijis viegli, - pirms tam runcis piedalījies dažādu valstu kaķu izstādēs Francijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Baltijas valstīs.

Nav kļuvis lepns

Mūsu īsajā tikšanās laikā pārliecinos, ka slavenais runcis nav kļuvis ne lepns, ne iedomīgs. Ivija priecājas: "Man patīk Tristana pelēkais kašmira tekstūras apmatojums, patīk runča vienkāršība un tas, ka viņam, kā dabiski veidotas šķirnes pārstāvim, nav veselības problēmas. Bieži ejam ar Tristanu pastaigāties, bet tikai saitītē. Vislabprātāk runcis jūtas svaigā gaisā savā dārza mājā, kas taisīta speciāli viņam. Tristans ir gudrs, viņš var ne tikai mašīnai logu attaisīt, bet arī ieslēgt un izslēgt gaismu mājās, viņš aizrautīgi spēlē kaķu datorspēles, ķerot virtuālās peles. Tristans ir draugos ar visu pasauli - bērniem, kaķiem un suņiem, tikai ne ar pelēm. Reiz kāda bija iekļuvusi virtuvē un noslēpusies aiz plīts. Tristans stundām nīka, gaidot parādāmies mazo grauzējiņu."

Kamēr runājamies, godalgotais runcis mašīnas salona aizmugurē sāk kaut ko čaukstināt. Ivija smej - saošņājis maisu ar kaķu barību, ko viņa vedot Ausmas kundzei Vecrīgā. Kaķu glābēji labi pazīst sirmo kundzi, jo, pateicoties viņas gādībai, daudzi Vecrīgas kaķi ir gan pabaroti, gan tiem sagādātas mājiņas, gan neskaitāmi iekārtoti pie labiem saimniekiem. Arī Ivija un viņas mamma Ina vienmēr glābušas un rūpējušās par pamestajiem dzīvniekiem. Varbūt tāpēc Ivijai tagad tikusi tāda Dieva dāvana - skaistulis Tristans?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko