Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Kas ir sirds mazspēja?

Sirds mazspēja ik gadu tiek diagnosticēta 3,6 mljoniem cilvēku Eiropā. Sirds mazspēja ir sirds slimība, kas parasti attīstās citu sirds slimību rezultātā. Biežākie sirds mazspējas iemesli ir - koronāra sirds slimība, arteriāla hipertensija, kardiomiopātijas, sirds vārstuļu patoloģija, vai endokrīnas slimības. Neraugoties uz sasniegumiem sirds mazspējas ārstēšanā, pacientu mirstība joprojām ir augsta, skaidro Dr.Ginta Kamzola, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ārsts-kardiologs. Sirds mazspējas III-IV FK (NYHA) pacientu mirstība sasniedz 50% gadā.

Sirds mazspēju veicina slikta dzīves kvalitāte - slikti dzīves apstākļi, uzturs, dzīvesveids, zems izglītības līmenis.

Sākuma stadijā sirds mazspēja var attīstīties bez simptomiem. Biežākie sirds mazspējas simptomi ir samērā nespecifiski - nogurums, nespēks, elpas trūkums, paātrināta sirdsdarbība, potīšu tūska. Tādēļ lai precizētu sūdzību iemeslu būtu jāgriežas pie ārsta. Savlaicīga sirds slimību diagnostika un ārstēšana var pasargāt no sirds mazspējas attīstības vai progresēšanas.

Lai noteiktu sirds mazspējas diagnozi pietiek ar dažiem samērā vienkāršiem izmeklējumiem (elektrokardiogramma, ehokardiogrāfija, asins aina, B-tipa nātrijurētiskais peptīds), taču sirds mazspējas etioloģijas precizēšanai un tālākās ārstēšanas taktikas izvērtēšanai var būt nepieciešami arī citi izmeklējumi (Holtera monitorēšana, slodzes testi, koronāra angiogrāfija, datortomogrāfija, magnētiska rezonanse).

Lai uzlabotu iedzīvotāju zināšanas par sirds mazspēju, tās simptomiem, diagnostikas un ārstēšanas iespējām, HFA ir radījusi mājas lapu www.heartfailurematters.org, kur sirds mazspējas pacientiem un viņu radiniekiem pieejama plaša informācija par viņus interesējošiem jautājumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko