Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Kas jāēd, lai 40 gadus varētu saukt par vēlīno jaunību?

Sakarā ar pasaules jaunības kulta popularitāti vairs nav jāuztraucas par 30 gadu iestāšanos. Tas jau sen vairs nav nekāds indikators tam, ka dzīve sāk ieiet nopietnākās sliedēs. Lielāko daļu Rietumu cilvēces vairs neuztrauc ne oficiālais vecmeitas vai vecpuiša gadu skaitlis (kurš vispār zina, cik gadi īsti tie ir?), ne tas, ka 30 gadu vecumā ballīšu pēdas nākamajā rītā ir redzamākas nekā 18 gados.

Tās visas ir pupu mizas, jo mums ir krēmi gan vīriešiem, gan sievietēm, gan krunkainajiem, gan pumpainajiem. Tomēr daba neatkāpjas, un, lai gan esam ieguvuši vidēji par desmit jaunības gadiem vairāk, pienāk brīdis, kad nākas mazliet piebremzēt un, iespējams, samierināties, ka dārzeņu pārdevēja jūs vairs neuzrunās ar "meitenīt!" vai "jaunais cilvēk!". Labrīt! Klāt ir jūsu 40.

Trīs lietas, par ko jums būtu jādomā savas veselības un labsajūtas labā, ir: kaulu stiprums (tie ar gadiem kļūst trauslāki), muskuļu masa (kas ar gadiem samazinās) un imunitāte (arī tā ar katru nodzīvoto dienu mazliet pavājinās).

Lieta numur viens.

Sidnejas universitātes pētnieki atklāja, ka fiziskais spēks kļūst īpaši svarīgs, tuvojoties piektajai gadu dekādei, jo stiprākiem vīriešiem par 50% samazinājās depresijas iespējamība. Kāpēc? Tāpēc, ka lielāks muskuļu masas īpatsvars ļauj ātrāk sadedzināt taukus (jo vielmaiņa darbojas raitāk) un psiholoģiskā apziņa, ka ar gadiem nav zudis fiziskais spēks, vīriešiem liek justies labāk. Sievietēm līdzīgu efektu varētu nodrošināt sajūta, ka modei, atkal meklējot iedvesmu 70., 80., 90. vai divtūkstošajos gados, vecās kleitas, jaciņas un svārciņi der tikpat labi kā agrajā jaunībā. Lai muskuļi ar gadiem nesaruktu, vislabāk sportot, kas liks tiem darboties un uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu, lai tiem pietiktu barības augt un attīstīties.

Kas jāieliek muskuļiem draudzīgajā ledusskapī?

Beztauku rikotas siers (lieliska alternatīva apnikušajam biezpienam un satur muskuļiem vajadzīgo barību - aminoskābes), tofu (satur aminoskābes un izoflavonu, kas palīdz muskuļiem ātrāk atjaunoties), lēcas (satur olbaltumvielas, B vitamīnu un cinku - patīk muskuļiem un neļauj panīkt seksuālajai veselībai), olas (rada sāta sajūtu, nepārspīlējot ar kalorijām), nesaldināts jogurts (satur olbaltumvielas un maz tauku), lasis (vislabāk savvaļā audzis, jo satur veselīgās taukskābes un, protams, muskuļu draugus - olbaltumvielas).

Lieta numur divi.

Gentes universitātē Beļģijā secināts, ka sievietes un vīrieši ar gadiem zaudē kaulu izturību, tie kļūst trauslāki un vieglāk lūst. Lai tas nenotiktu, jāēd pareizie produkti.

Kas jāieliek kauliem draudzīgajā ledusskapī?

Plūmes (satur varu un citas vielas, kas palīdz cīņā ar osteoporozi, jo palielina kalcija uzsūkšanos no pārtikas), brokoļi (fosfors, magnijs, C vitamīns un citas labas vielas šī dārzeņa sastāvā palīdz izveidot stingru skeletu), austeres un krabji (satur cinku, kas uzlabo kaulu struktūru), kivi un banāni (satur kāliju, C vitamīnu un citas derīgas vielas, kas patīk ne tikai kauliem, bet arī sirdij), spināti (satur K vitamīnu, kas padara stiprāku kaulu struktūru). Spinātos ir arī kalcijs, fosfors, kālijs, cinks un selēns, kas labi "garšos" arī aknām), artišoki (satur vairāk kālija un magnija nekā citi dārzeņi, tā vismaz apgalvo žurnāls Men"s Health).

Lieta numur trīs.

Stress un piesārņotā vide, pārtika un dažkārt arī piesārņota personīgā vai darba dzīve nepaliek bez sekām. Ar gadiem organisma pretošanās spējas nelabvēlīgajiem apkārtējās vides faktoriem samazinās, par ko priecājas dažādas slimības izraisošās baktērijas un vīrusi.

Kas jāieliek imunitātei draudzīgajā ledusskapī?

Zaļā tēja (70% no imunitātes slpējas barības sistēmā, bet zaļā tēja palielina labo baktēriju vairošanos un sagandē dzīvi sliktajām, tāpēc trīs četras tasītes dienā būs īsti laikā), čili pipari (satur beta karotīnu, kas asinīs pārvēršas A vitamīnā un cīnās ar infekcijām), ingvers (satur vēzim nedraudzīgas vielas, kas palīdzēs izvairīties no krabjveidīgā uzbrukumiem), zilenes un mellenes (antioksidantu bumba, kas palīdz cīnīties ar veselu rindu slimībām, sākot no saaukstēšanās līdz sirds slimībām), kanēlis (satur antioksidantus, kas traucē baktēriju vairošanos organismā, ieskaitot tās, kuras izraisa sliktu elpu), tomāti (izslavētā tomātu sastāvdaļa likopēns atrodams ne tikai pretnovecošanas krēmos, tas palīdz saglabāt jaunību arī iekšēji), sēnes (samazina vēža iespējamību. Šitaki un citas baltās sēnes, gatavojot sarkanvīnā, kas satur slaveno antioksidantu rezervatolu, imunitāti uzlabojošās īpašības tikai palielināsies), vīģes (palīdz saglabāt pareizu skābu sārņu līdzsvaru organismā, padarot patogēniem organismiem grūtāku "iekļūšanu sistēmā").

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko