Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Katrai lietai sava vieta

Šķiet klausoties radio uzdūros reklāmai kas vēstija par kādu jaunu "dejas izrādi" vai iestudējumu un aicināja to apmeklēt. Visu cieņu māksliniekiem - ieguldīts darbs, radošas idejas un tā tālāk, bet manu uzmanību šoriez piesaistija tikai nosaukums: "dejas izrāde".

Kas ir "dejas izrāde"? Manas pirmās asociācijas: pasākums ar definētu saturu, programmiņu, biļeti un sēd-vietu zālē. Minimāla improvizācija stingri nodefinētā rāmīti.

Sēd-vieta - labi, tas ir skaidrs. Bet - "improvizācija stingri nodefinētā rāmīti" ?!? Pameklēsim sinonīmus: varbūt "ierāmēta atpūta", vai "limitētas iespējas"? Es varu tā ilgi turpināt, bet man vislabāk patīk: "nepilnīga informācija"!

Pateicoties televīzijas šovam "dejo ar zvaigzni" šādas "dejas izrādes" ir kļuvušas ārkārtīgi populāras un pieprasītas. Radīts ir milzīgs stereotips/vajadzība mācēt vai mācīties kaut ko tādu "krutu", it kā ļoti vajadzīgu un tai pašā laikā ikdienišķi ļoti nepraktisku.

Atpūta dejojot ir pilnīgs pretstats "dejas izrādei". Kāds ir aizmirsis painformēt, vai apzināti sniedzis "nepilnīgu informāciju", ka šādas zināšanas ikdienas dzīvē nav izmantojamas. Uz televīzijas ekrāna tas izskatās skaisti, bet vai mums vajag to mēģināt kopēt ikdienas dzīvē? Fantāziju pasauli ienest mūsu realitātē? Priekškam?

Lai sagatavotu cilvēkus "dejas izrādei" - viņiem iemāca vienas konkrētas melodijas ritmā secīgi izpildīt stingri noteiktas kustības tukšā deju laukumā. Šīs zināšanas noder tikai gadījumos, kad skan konkrētā melodija, mēs esam kopā ar partneri, kas arī ir mācijies šos pašus soļus šādā pašā secībā kā mēs un mums ir brīvs deju laukums lai izpaustos.

Cik bieži Jums dzīvē gadīsies šādas situācijas ? Divas reizes, jeb trīs? Varbūt piecas. Sviesc.

Lai atpūstos dejojot vajag iemācīties jebkuras mūzikas ritmā izpildīt atbilstošas dejas pamata kustības un pārī vadīt dāmu (attiecīgi: dāmai sekot) cilvēku pilnā deju laukumā apdejojot pārējos dejotājus. Šādas situācijas dzīvē gadās vismaz miljons - ja gribās drīkst pārskaitīt. :)

Man nav nekādu pretenziju pret deju šovu vai "dejas izrādi" - es tikai uzskatu, ka katrai lietai ir sava vieta. Kamēr "dejas izrāde" paliek televīzijas ekrānā viss ir forši, bet ja deju laukumā kāds mēģina izpausties līdzīgi kā šovā "dejo ar zvaigzni" - noteikti būs traumas.

Skaidrojumiem:Sporta dejas - sportisti sacenšas par augstākām vietām, mācās noteiktas deju kustības, strādā pie dejas horeogrāfijas, veido izrādi kārtējām sacensībām.Balles dejas - atpūšamies jebkuras mūzikas ritmā, mācamies improvizēt - kombinēt dažādas pamata kustības un deju figūras, trennējamies vadīšanā un sekošanā lai brīvi justos cilvēku pilnā deju laukumā.

Sporta dejotājiem dejošana ir darbs un zobu sāpes - mums tā ir atpūta no darba un prieks.

Lūk tā: katrai lietai sava vieta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko