Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Svētdiena, 27. oktobris
Lilita, Irita, Ita

Kaut reizi ģimenē izraisās strīds par TV pults lietošanu

Tik traki kā šovasar dažiem laulātiem pāriem Itālijā, kuri bija spiesti izsaukt policiju, lai tā izšķir kautiņu par TV pulti futbola čempionāta laikā, mums Latvijā neklājas. Vismaz nav dzirdēts. Tomēr arī mums nav svešas asas vārdu pārmaiņas par TV programmu izvēli. It īpaši plaši iecienītu šovu laikā, kurus patīk skatīties sievietēm, kamēr vīrieši labprātāk pievērstos asa sižeta filmai vai sportam.

Elektronisko ierīču, tai skaitā TV pults ražotāja Logitech, nesen veiktais pētījums liecina, ka 91% Eiropas iedzīvotāju kaut reizi ģimenē ir strīdējušies vai pat fiziskā nozīmē cīnījušies par televīzijas pulti. Psiholoģijas doktore Lūcija Rutka stāsta, ka cīniņš par TV pulti parāda attiecības, vēlmes un vajadzības ģimenē. To, kas mums patīk, krīt uz nerviem un sāp, mēs citiem ģimenes locekļiem darām zināmu ar sadzīviskām niansēm, tai skaitā "rotaļām" ar TV pulti. Šausmenes līdz rītam

"Varbūt no malas izklausās smieklīgi, bet viens no mūsu šķiršanās iemesliem bija šausmenes un bojeviki, ko viņš mēdza skatīties līdz pat trijiem naktī. Iedomājieties, cik pretīga sajūta ir mocīties ar miega trūkumu, jo televizorā šauj, kliedz, lamājas," 28 gadus vecās Daces balsī joprojām skan dusmas. Kopš šķiršanās pagājuši jau gandrīz divi gadi. Ar jauno draugu Dacei cīniņu par TV pulti nav. "Kad skatījos Koru karus, viņš internetā sekoja līdzi basketbola spēlei. Nerāva man no rokām ārā pulti, jo viņam, redz, sports," Dace priecīgi smaida. "Draugs labprāt piekāpjas arī manai meitai, kad viņa vēlas skatīties multfilmas!" Dace domā, ka TV pults daudz pasaka par pāra attiecībām. Ja nevar vienoties par sīkumiem, nav cerību uz kompromisiem arī nopietnos jautājumos.

"Atņemt dzīvesdraugam TV pulti - tas var būt veids, kā izrādīt savu sarūgtinājumu, neapmierinātību ar seksuālajām attiecībām, to, cik daudz laika un uzmanības otrs velta ģimenei, mājas rūpēm," skaidro L.Rutka. Pāriem, kuru attiecībās dominē priekšnieka un padotā lomas, pults lietošana var būt veids, kā izrādīt savu varu vai pakļauties bez ierunām. "Jebkurā gadījumā, ja viens vienmēr patur virsroku, bet otrs pieļauj, ka viņa intereses netiek ņemtas vērā, pārim jāpārdomā, kā šāda situācija vispār varēja rasties." L.Rutka atsaucas uz amerikāņu psihoanalītiķa Ērika Berna grāmatu Spēles, ko spēlē pieaugušie. "Cīniņš par TV pulti var būt arī attiecību spēles elements. Koķetērija," uzsver psiholoģe. Ja abus tas apmierina, tā var cīnīties kaut līdz zelta kāzām!

Pabūt vienatnē ar pulti

Reizēm mēs sevi par daudz šaustām un apvainojam tajā, ko darām. Pārguruši no darbdienas, apsēžamies viens pie TV, otrs - pie datora. Tā paiet vairākas stundas, pa ko sev vēlāk pārmetam. L.Rutka stāsta, ka apsēšanās pie TV savā ziņā ir arī veids, kā pabūt vienatnē. Atslābināties, ne par ko nedomāt. "Tas ir brīnišķīgi, ja cilvēki dod iespēju viens otram pabūt vienatnē ar sevi," uzsver psiholoģe. Skatoties asa sižeta filmu, mēs varam izlādēt dusmas un bailes. Vērojot krāšņus šovus un melodrāmas, mazliet aizmirsties no ikdienas. Ja tas ir mēra robežās, nevajag to sev pārmest, norāda L.Rutka. Katram cilvēkam gribas mazliet brīnuma, citas realitātes iepretim ikdienas stresam. Ir labi, ja ģimenē varam respektēt šo mazo aizmiršanos: vienam, ieslēdzot sporta kanālu, otram - iemīļoto seriālu.

Logitech pētījumā atklātas stratēģijas, kādas ļaudis izmanto, lai samazinātu nepatikšanas ar TV pulti. 40% respondentu teikuši, ka pults kontrolēšanas politika ir viņu dzīves sastāvdaļa un viņi pret to necīnās. 30% aptaujāto atzina, ka ģimenē viņi katrs izklaidējas savās telpās. Savukārt 10% no visiem pulti dala rindas kārtībā. L.Rutka saka, tajā brīdī, kad gribas otram nikni izraut pulti no rokām, vajag padomāt: kāpēc man tas vajadzīgs? Vai runa tiešām ir par pulti vai tomēr citām lietām, ko atklāti pārrunāt kavē nogurums, sapīkums vai dusmas? Izrunāšanās ir vislabākās zāles. Arī pret kautiņiem par pulti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko