Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Ķiploku bumbiņas, vara piekariņi

Siltajās, garajās vasaras dienās arī dvēsele paplašinās. Tai gribas ne tikai līksmot par gardu sieru, kas baudīts ar norasojušu baltvīna glāzi rokā kādā Rīgas restorānā, bet saņemt mitru skūpstu no siera devējas — kazas pļavā īstos Latvijas laukos. Dvēsele var atvilgt pat tik tālu, ka Jāņu bērnus vai ārzemju viesus tautisku rotu meklējumos vedīsiet nevis uz suvenīru veikalu, bet pie meistara, kas katru metāla aksesuāru atdzīvinās ar stāstu.

Labrīt, Alpu brūnās!

Gaiziņa pakājē, Madonas rajona Bērzaunē, saimniecībā Līvi kazu sieru taisa Raimonds Melderis. Bumbiņas Labrīt eļļā ar un bez ķiplokiem astoņu gadu laikā atradušas ceļu uz veikaliem visā Latvijā un smalkiem Rīgas krogiem, to skaitā Vincentu, Kaļķu vārtiem, Livoniju, viesnīcu Reval Hotel Latvija, Konventa sēta, Hotel Bergs restorāniem. Jaunu izaicinājumu Melderis radis, siera ražošanā sākot izmantot nevis pašmāju bārdaiņu, bet Alpu brūno un vācu dižciltīgo kazu pienu. Gleznainā Vidzemes ainavā kā ar mākslinieka otu iezīmētā ganāmpulkā kust ap 200 galvu. Precīzu skaitli grūti nosaukt, jo vasaras sākums ir bērnu laiks — katru rītu kazkopjus var sagaidīt pārsteigumi. Pavisam mazas kaziņas drīkst apciemot kūtī, lielākas var satikt turpat uz lauka. Viesiem ļauts dzīvniekus pabarot ar līdzņemtu maizi. Interesentiem tiek izrādīts arī cits Līvu ražošanas atzars — atsevišķā kūts nodalījumā nikni zibina zobus vaislas kuiļi.

Saimnieku Raimonda un Daces vadīta humorpilna ekskursija, kurā liela vērība piegriezta lopiņu reproduktīvās veselības tēmām, noslēdzas mazajā siera ražotnē. Darbinieču rokas apaļo Labrīt bumbiņas. Manis tik iecienītais gardums laukos garšo pavisam citādi!


Tūkstošgadīga tautumeita

Jau divpadsmit gadu ir Daumanta Kalniņa eksperimentālās arheoloģijas studijai Cēsīs. Viņš pats savu pirmo rotu — etnogrāfisku ķēdīti — salicis pirms 40 gadiem. Senā rotu kalve pie Cēsu pilsdrupām, visticamāk, vada pēdējo sezonu, bet nebēdājiet — Daumants sola tai meklēt jaunas mājas. Kamēr tās nav atrastas, "cilvēks teātris", kā pats sevi dēvē meistars, tāpat kā iepriekš, rosās darbnīciņā. Tā nav domāta tikai paraugdemonstrējumiem, te top valkājamas rotas no vara sakausējumiem, bronzas, misiņa, sudraba. Viesiem (mērķauditorijas: ārzemnieki un bērni) Daumants gatavs izrādīt seno latgaļu rotu noslēpumus. Ekskursijas odziņa — kāda no dalībniecēm tiek saģērbta XI gadsimta sievietes tērpā ar važiņrotu, trim četriem kakla riņķiem, villainē ar ieaustiem metāla riņķīšiem, kroni. Protams, "pilni pirksti abas rokas zelta griezti gredzentiņ"".

***

Informācija

- Raimonda Meldera kazu siera ražotne Līvi

Ekskursijas tikai ar iepriekšēju pieteikšanos, tālr. 29187164, 29180251

Grupām līdz 10 cilvēkiem — Ls 1 no personas

Vairāk nekā 10 cilvēkiem — Ls 10 par grupu

Ģimenēm (2 pieaugušie, 2—3 bērni) — Ls 3

Degustācija, produkcijas iegāde

- Daumanta Kalniņa eksperimentālās arheoloģijas studija

Cēsīs, Pils laukumā 9

Darba laiks: no trešdienas līdz svētdienai, no plkst. 10 līdz 12, no plkst. 14 līdz 18

Pieteikšanās pa tālruni 29158436

Ekskursijas latv., krievu, angļu val. līdz 25 cilvēku grupām — Ls 8

Individuālie viesi var vērot meistaru darbībā par velti

Produkcijas iegāde

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko