Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Komponista Jura Karlsona dzīvoklis

Pilnīgi neticami, ka mājā, kas atrodas pagalma pusē pārdesmit metru no Rīgas dzīvības artērijas — Gaisa tilta valda neticams klusums, un te dzīvo cilvēks, kura dzīve ir mūzika. Arī pats dzīvoklis ir gana neparasts, un tas ļoti piestāv tik sabiedriskai dvēselei kā komponists un bijušais Latvijas Mūzikas akadēmijas rektors Juris Karlsons. Komponists gan teic, ka viņš esot vēzis vientuļnieks, kurš vislabāk jūtas savā lauku mājā Zosēnu pagastā.

Ģeogrāfiski izdevīgs variants


Juris Karlsons šajā dzīvoklī apmetās pirms laba laika. Viņam palaimējās, jo toreiz vēl nebija par bargu naudu jāpērk īres tiesības. Karlsona Rīgas mājvietai esot vēl viena liela priekšrocība — no šejienes ērti un ātri — tikai pusotrās stundās — var nokļūt līdz Zosēniem, kur viņš braucot gandrīz vai ik nedēļas nogali.

No priekšnama ieejot viesistabā, šķiet, ka komponists mūs tūlīt aicinās kāpt uz skatuves. To varētu izdarīt, no kamīna istabas pa kāpnītēm uzkāpjot telpā, kas līdzinās skatuvei un kur atrodas elegantas Stenway klavieres. Mājastēvs smej, ka iepriekšējie iedzīvotāji nolēmuši salaist kopā divus dzīvokļus, bet, kad nojaukuši sienas, atklājies, ka minētie mitekļi atrodas dažādā augstumā. Rezultātā Jura Karlsona dzīvoklis tagad iekārtots divos līmeņos. Apakšējā atrodas priekšnams, vīrieša cilvēkam neierasti plaša, ērti iekārtota virtuve, tualetes telpa un vannas istaba, kā arī istaba ar kamīnu un guļamistaba. Uzkāpjot pa kāpnītēm otrajā līmenī, nokļūstam gaišā darba telpā ar klavierēm un elektriskajām klavierēm. No turienes — plašā viesistabā.

Juris Karlsons smej, ka vientuļam vīrietim šis dzīvoklis varbūt arī ir mazliet par plašu, it īpaši virtuve, bet, iedomājoties par dzīvesvietas maiņu, iepriekšējās šaubas jāmet pie malas. Turklāt — uzminiet, kur vislabāk jūtas draugi, kad sapulcējas pie Karlsona? Nu, protams, virtuvē!

Iemēģina "uzrunas tautai"


Jurim ir nags uz visām lietām, viņš gan traukus mazgā, gan galdnieka rīkus tur rokās tikpat prasmīgi kā komandē notis.

Perfekti nostrādātās kāpnes uz "otro līmeni" ir paša izdomātas. Dzīvespriecīgais komponists smej, ka uz šīs improvizētās skatuves viņš izmēģinot visas savas sakāmās runas un uzrunas "tautai", bet klavieres te spēlējot reti, lai netraucētu kaimiņus. Komponistam arī pašam patīkot strādāt "bez lieciniekiem". Parasti viņš uzliekot austiņas un mūziku atskaņojot uz elektriskajām klavierēm, bet pa īstam izvēršoties lauku mājās uz pianīno, kas mantots no mammas.

Juris Karlsons savu pašreizējo dzīvokli iekārtojis lēnām un pamatīgi, remontējot istabu pēc istabas. Tagadējā viesistaba sākumā pildīja guļamistabas funkcijas, bet "nevarēju gulēt, jo kaimiņš zem gultas cauru nakti spēlēja". Tagad abas istabas mainījušās funkcijām un ar komponista miegu nu viss ir kārtībā.

Mēbeles viesistabā mantotas no mātes, prasmīgi restaurētas. "Man ir labs mēbeļu restaurators." Tās ļoti labi saderas ar gleznām, traukiem un dažādām piemiņas lietām. Par katru no tām komponistam ir savs stāsts. Gleznas galvenokārt ir Karlsona iecienītu mākslinieku un reizē draugu — Jāņa Oša, Jura Toropina, Ilmāra Blumberga, Jāņa Maļecka un Alekseja Naumova darbi, kuriem precīzi atrasta vieta, un tas šos darbus dara vēl krāšņākus. Velotrenažieris viesistabā izskatās tikpat iederīgs kā no mātes mantotie un gadu ritumā draugu sadāvinātie kristāla trauki. Viņš pats neesot kristāla cienītājs, bet, kā zināms, dāvinātam zirgam zobos neskatās. Karlsons ar vieglu ironiju bilst, ka "divas reizes mūžā es visu esmu atstājis, arī savas bibliotēkas, un sācis dzīvi no jauna, bet pamazām atkal viss sakrājies". Vēl viņš teic, ka "tikai savas klavieres nekur neesmu atstājis, tās jau ir ap simt gadu vecas un joprojām ļoti labā stāvoklī". Lai mūs pārliecinātu par klavieru izcilo skanējumu, komponists braši nospēlē Elgas Igenbergas melodiju, kas padomju laikos skanēja pa radio, pavadot fizkultūras pauzi darba pārtraukumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko