Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Kontrabandisti un nūjotāji

Tā kā modē ir aizraušanās ar ekstrēmām un ātrām izklaidēm, varbūt ir īstais laiks pamēģināt ko pavisam drošu, lēnu un pārbaudītu, tomēr nebijušu?!

Pa dabas takām var iet, skriet, brist, braukt ar velosipēdu, taču var rīkoties arī neparastāk un doties pārgājienā ar nūjām. Protams, protams, nāksies uzklausīt draugu smējienus par iejušanos skandināvu pensionāru ādā, taču vismaz vienreiz ir vērts pamēģināt izkustināt ne tikai kājas, bet arī rokas, un izvēlēto dabas taku veikt nūjojot.

Nūjošanas māk(sl)a

Tā kā nolūkotās takas Ainažu lauku teritorijā nepiedāvā nūju īri, bija jāmeklē tuvākais nomas punkts Valmierā. Aktīvās atpūtas centrā Eži mums piešķīra ne tikai nūjas, bet arī gudru padomiņu, paskaidrojot, kā ar tām rīkoties. Solis jāliek plati; kad labā nūja dodas uz priekšu, kustas arī kreisā kāja, turklāt rokas visu laiku jātur iztaisnotas. Sākumā viegli nav, jūtos kā pīle uz ledus, jo nūjas pamatīgi traucē ikdienā ierasto darbību pildīšanu. Visgrūtāk iet ar taisnajām rokām, jo tas vienkārši šķiet neierasti un liek sajusties smieklīgi. Taču pēc pusstundu ilgas nūjošanas māka ir rokā — jāiedomājas, ka esi uz distanču slēpēm un nevis ej pa ielu vai meža celiņu, bet slīdi pa sniegu, gandrīz neatraujot kājas no zemes. Atmiņā pavīd fakts, ka nūjošana Somijā radās tieši kā vasaras treniņš distanču slēpotājiem, un sajūta ir pavisam līdzīga, tikai bez sniega! Sanāk tāds vasaras fitnesiņš — izmantojot nūjas, sadeg par 40% vairāk kaloriju nekā parastā pastaigā, un gardums takas beigās ir godam nopelnīts!

Kontrabandistu pieredze

Ainažu lauku teritorijā atrodas dižozolu mežu masīvs un vairākas dabas takas, pa kurām var doties gan kājām, gan ar velosipēdu. Vienai nosaukums ir Kontrabandistu taka, kas, protams, nevilcinoties vilina doties tieši pa to. Jā, latviešu un igauņu kontrabandistiem kādreiz nav gājis viegli, jābrien pa slapjiem brikšņiem. Šī ir viena no tām dabas takām, kur norāžu ir maz, jākuļas cauri pašam, tomēr gandarījums par paveikto arī daudz lielāks, nekā minot labiekārtotu celiņu. Turklāt mums līdzi ir nūjas ar asiem galiem, ko varētu likt lietā, sastopot kādu bīstamu kontrabandistu! Lai gan brīžiem tās traucē kustēties uz priekšu (un tā ir lielākoties), citreiz tās atkal palīdz saglabāt līdzsvaru, ejot pa šauru koka stumbru pāri palielai ūdens peļķei. Fotogrāfs Kristians (kuram rokās nevis nūjas, bet fotoaparāts), zaudējot līdzsvaru, ķeras pie koka zara, tas nolūst, bet viņš paspēj pieķerties pie otra. Pēdējā brīdī! Tā iet, kad nav nūju.

Planču jaukums

Nolemjam pabaudīt arī kādu purva ainavu un pastaigājam pa jauno, tikai pagājušās sezonas beigās izveidoto laipu Planču purvā Staicelē. Šis purvs neizceļas ar augu vai putnu sugu daudzumu (arī mans iecienītais lielais dumpis ar pudelē pūtēja dziesmu šeit nedzīvo), taču ainava ir skaista, un laipas malās informācijas stendi ir gan latviešu, krievu un angļu valodā, gan arī Braila rakstā, kas ļauj neredzīgajiem un vājredzīgajiem ne tikai klausīties putnu dziesmās, bet arī uzzināt, kā veidojas tipisks augstais purvs. Planču purvs (tikai nejauciet ar Madonas rajona Krustkalnu rezervāta ezeriem Lielo un Mazo Plenci) atrodas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā, un tajā var vērot, kā mežs un purvs sadzīvo viens ar otru, jo mežs purvam šeit piekļāvies pavisam tuvu un robežu nezinātājam pateikt grūti. Uz purva pusi arvien vairāk reibinoši ziedošo vaivariņu, gardo lāceņu un mazo purva priedīšu, bet mežā dižojas parastās priedes. Jaunā purva laipa izveidota tieši tāpēc, ka šeit nav lielas augu un putnu dažādības, taču ainava visos augstajos purvos ir līdzīga, tāpēc labāk netraucēt putnus tajos purvos, kur to ir vairāk, bet Planču purvā ļaut apmeklētājiem priecāties par purva daili. Lai vilks paēdis un kaza dzīva, tā teikt. Biosfēras rezervātos ir svarīgi ne tikai saglabāt līdzsvaru dabas procesos, bet arī apmierināt sabiedrības interesi un vajadzības, nenodarot pāri dabai. Lai cilvēks redz, ka purvs ir skaists, bet saprot, ka bradāt ārpus laipas tomēr nav labi, jo sūnās pēdu nospiedumi saglabājas daudz, daudz ilgāk nekā augsnē.

***

Planču purvs

Atrodas Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā pa ceļam no Valmieras uz Ainažiem pie Staiceles

Vairāk informācijas par purvu un citām dabas takām rezervāta teritorijā www.biosfera.gov.lv

Kontrabandistu taka dižozolu meža masīvā

Atrodas Ainažu lauku teritorijā Salacas pagastā aiz Staiceles. Dabas takas izveidotas uz veco meža ceļu bāzes, kopējais taku garums ir ap 20 kilometru

AktĪvās atpūtas centrs Eži

Valmierā, K.Valdemāra ielā 1

Nūju īre Ls 1 stundā, Ls 3 dienā. Var sarunāt arī nūjošanas instruktāžu un gidu pa vietējām dabas takām. Iepriekš labāk piezvanīt pa tālruni 4207263

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko