Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Latvijā murkšķi jau mostas

Šogad ir viena no retajām reizēm, kad vairāki murkšķu pāri janvāra pēdējās dienās jau modušies no ziemas miega, negaidot pat Murkšķa dienu, stāsta murkšķu audzētavas Jaunstuči vadītāja Silvija Tetere.

"Lai arī šodien murkšķi jau modušies, laika pareģošanas rituālos ar savas ēnas ieraudzīšanu, kā tas tradicionāli notiek ASV, nepiedalās, jo šādas izdarības var negatīvi ietekmēt dzīvnieka labsajūtu," uzskata Tetere.

Ziemas miegā murkšķi pavadīs līdz februāra beigām vai marta sākumam, kad pamazām modīsies katrs pēc savas sajūtas. Murkšķis mostas ar spalgu svilpienu, kas vēstī – mēs esam jau modušies. Katrā ziņā murkšķu ziemas miegs ir ļoti atkarīgs no apkārtējās vides laika apstākļiem, jo, ja turpināsies silts laiks, tad pavasara rosība būs ātrāka, bet, ja laika apstākļi būs vēsi, tad, protams, ka vēl kādu brīdi nosnaudīsies savās siltajās siena migās.

Murkšķu tūrisma sezonās atklāšana šogad tiek prognozēta 29.aprīlī, kad atkal mazie un interesantie dzīvnieciņi gaidīs apmeklētājus.

2.februārī tiek atzīmēta Sveču jeb Ziemas Māras diena. Dažviet pasaulē šī diena tiek dēvēta arī par Murkšķa dienu. Tā katru gadu mazā ASV Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētiņa kļūst ievērojama ar to, ka slavenākais Amerikas murkšķis Fils pavēsta, vai drīzumā gaidāms pavasaris, vai arī vēl būs gara ziema.

Murkšķa dienu ASV Pensilvānijas štata Panksatonijas pilsētiņā svin jau kopš 1887.gada. Tā pakāpeniski pārvērtusies par valsts mēroga notikumu un ievērojamiem svētkiem ar dažādām atrakcijām, konkursiem un cita veida izpriecām.

Šos svētkus pasaulē vēl populārākus padarīja 1993.gada filma Groundhog Day (Murkšķa diena) ar Bilu Mareju un Endiju Makdauelu galvenajās lomās.

Silvijas Teteres piemājas lauku saimniecība Jaunstuči, kas atrodas Alsungas novada Reģos, ir vienīgā specializētā murkšķu saimniecība Latvijā un visā Baltijas reģionā. Atsevišķus stepes murkšķus jeb baibakus Latvijā tur vairākās saimniecībās kā eksotiskus dzīvniekus, bet tā kā tiem nepieciešams nodrošināt speciālus apstākļus ziemas guļai, tad murkšķu turēšana mūsu klimatiskajos apstākļos nav populāra.

Murkšķu audzētava Jaunstuči dibināta 2005.gadā, tur dzīvo vairāk nekā 20 stepes murkšķi jeb baibaki, kuriem pilnībā tiek nodrošināti dzīvniekiem noteiktie labturības noteikumi. Murkšķi tiek turēti lauku tūrisma popularizēšanai un bērnu izglītošanai par dzīvniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko