Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvijas Dabas muzejā atklās izstādi "Darvins mūsdienās"

Britu padomes starptautiskā programma "Darwin Now" jeb "Darvins mūsdienās", sadarbībā ar Latvijas Dabas muzeju, piedāvā izstādi par Čarzla Darvina dzīvi un darbiem. Izstāde notiks Latvijas Dabas muzejā no 4.novembra līdz 6.decembrim. Ar šo izstādi tiek aizsākta plaša pasākumu un aktivitāšu programma, kas aicinās izvērtēt Darvina evolūcijas teorijas dažādo aspektu izpausmes mūsdienās.

Darvinam, kurš dzimis 1809. gadā, bija 50 gadi, kad viņš publicēja, iespējams, populārāko zinātnisko darbu, kāds jebkad sarakstīts. Tādēļ 2009. gadā tiek svinēta viņa divsimtā dzimšanas diena un 150 gadi, kopš publicēta "Sugu izcelšanās dabiskās izlases ceļā".

Izstādē tiks piedāvāts ieskats Darvina dzīvē, kā pētnieks nonācis pie savas sensacionālās atklājumu teorijas un kā viņa idejas joprojām ietekmē mūsdienu zinātnes un sabiedrības dzīvi.

Izstādes mērķis ir izpētīt kā evolūcijas teorija ietekmē mūsdienu pasauli, moderno zinātni, kā šī teorija ietekmējusi izcilus zinātniekus un sniedz ieskatu pētnieka vairāku gadu ceļojumā, kurā pētnieks izpētot neskaitāmas dzīvnieku sugas un balstoties uz šajā ceļojumā gūto pieredzi, izstrādāja dabiskās izlases teoriju.


Papildu informācija par projekta "Darvins mūsdienās" norisēm atrodama Britu padomes mājas lapā:

www.britishcouncil.org/latvia-projects-darwin-now



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kas bija Darvins?

Čarlzs Darvins bija Šrūsberijas ievērojama lauku ārsta dēls Anglijas Šropšairas lauku apvidū. Būdams zēns, viņš iemīlēja laukus un dzīvās būtnes, kuras tur mita, bet problēmas viņam sagādāja turpmākā karjera. Viņš pameta medicīnas skolu Edinburgā un viņu aizsūtīja uz Kembridžas Universitāti apgūt palīgmācītāja profesiju.

Universitātē Darvins sastapa dažus no tā laika brīnišķīgākajiem dabas pētniekiem un 1831. gadā nonāca uz jūras kartēšanas kuģa HMS Beagle, lai dotos pasaules apceļojumā. Piecus gadus garajā ceļojumā Darvins rakstīja zinātnisku žurnālu par atklājumiem bioloģijā, ģeoloģijā un antropoloģijā, kurā apkopoja sīkas piezīmes un novērojumus par vietējiem dzīvniekiem un augiem vietās, kuras viņš apmeklēja - Brazīlijā, Čīlē, Peru, Galapagu salu arhipelāgā, Tahiti, Jaunzēlandē, kā arī Austrālijā.

Atgriezies Londonā un vēlāk dzīvodams savā jaunajā mājā Kentas Daunhausā, viņš pakāpeniski nonāca pie secinājuma, kā atsevišķas sugas spēj pārmainīties - kā var darboties evolūcija. Tomēr savas idejas viņš publicēja tikai pēc vairāk nekā 20 gadiem.

Atlikušajā mūža daļā Darvins turpināja strādāt. Viņš aizstāvēja savu teoriju, centās izprast tās saistības un publicēja vēl citas grāmatas, piemēram, par orhidejām, sliekām, emociju izpausmi.

Pusmūža gados Darvins kļuva par vientuļnieku un daļēju invalīdu. Viņš nomira 1882. gadā, bet visu dzīvi viņu pavadīja bezgalīga, nemainīga interese par dabas pasauli.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko