Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Lelde Stumbre: Rudens ravēšana. Dibens gaisā

Jā, tieši tā - ravēšana. Tā ir ne mazāk svarīga kā pavasara vai vasaras. Ir dzirdēts arī tāds uzskats, ka rudenī var neravēt, jo nezāles aizsargā augus gan no pārmērīga mitruma, gan pēkšņajām salnām. Ir dzirdēts, ka var neravēt vispār! Bet latvietim tas nav īsti pieņemami. Manuprāt, dārzs nav īsts dārzs, ja tur nerēgojas kāds ravētājas augšup pasliets dibens.

Ravēšana rudenī notiek it kā nejauši, garāmejot, jo pamazām dārzs tiek atbrīvots no vasaras stādījumiem - puķes nozied vai apsalst salnās un tās jāņem laukā. Tad nu pie viena var arī paravēt, lai paliek tīra, melna zeme. Protams, nezāļu sēklas nobriest un izbirst zemē tieši tikpat čakli kā puķu un diļļu sēklas. Tādēļ vien ir vērts pacensties un neļaut nezālēm atkal vairoties nākamgad. Tomēr sīkās nezāles nekur tālu nenesu, vien savācu un lieku zem augiem. To es daru trīs svarīgu iemeslu dēļ - ziemciešu saknes būs vairāk pasargātas ziemā, ar laiku ap augu veidosies dabīgs mēslojums un nākamajā pavasarī nezālēm būs krietni grūtāk izspraukties cauri šim komposta slānim. Tas ir pārbaudīts.

Ar nezālēm, protams, arī iet dažādi. Kādreiz tās nomaskējas par tīri glītiem augiem un tad liekas: lai jau aug, izskatās smuki! Bet nezāle to vien gaidījusi, metas uz priekšu, pa kreisi, pa labi, īsi sakot, kļūst par dārza sodību. Tā es palaidu savā vaļā vienu itin glītu tīteni, kurš ložņāja pa zemi un nu palēnām iekaro arvien jaunas teritorijas. Tagad saprotu, ka esmu īsto brīdi nokavējusi, lai to iznīcinātu, tomēr laimīgā kārtā tas patiešām ir glīts.

Es nelietoju absolūti nevienu nezāļu iznīcināšanas līdzekli. Tā ir ķīmija. Šķiet, ka mazdārziņu un vispār personīgo dārzu kopēji diezgan ātri sapratuši, ka ķīmiskie preperāti dārza kopšanā ir pilnīgi pretdabiski un patiešām nevajadzīgi. Kas varbūt garšīgāk par pašceptu maizi, pašdarītu alu vai pašsietu sieru? Kas var būt skaistāks par paša rokām iekoptu dārzu? Pat rudens sērīgajā saulītē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko