Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne

LIC brīdina par listeriozi

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologi informē, ka reģistrēts saslimšanas gadījums ar listeriozi. Patlaban notiek šī gadījuma epidemioloģiskā izmeklēšana.Šā gada 10 mēnešos reģistrēti 5 saslimšanas gadījumi ar listeriozi no tiem - 2 nāves gadījumi (pacientiem ar hroniskām slimībām).Latvijā kopš 2001.gada tika reģistrēti 72 saslimšanas gadījumi ar listeriozi, t.sk. 11 gadījumi ar letālu iznākumu. Visvairāk saslimušo reģistrēti vecuma grupā no 18 līdz 29 gadiem (15) un vecuma grupā no 60 gadiem (20). Vislielākais listeriozes uzliesmojums konstatēts 2002.gadā (16 gadījumi).

Latvijas Infektoloģijas centra direktore, profesore Baiba Rozentāle skaidro: "Listerioze ir samērā reta saslimšana, Eiropā uz 1 miljons iedzīvotājiem vidēji ir 2 - 7 saslimšanas gadījumu. Jāatzīmē, ka ne visās valstīs tiek veikta listeriozes gadījumu reģistrācija. Visplašāk listeriozes mikrobioloģiskā diagnostika tiek veikta Francijā - plaši tiek izmeklēti gan pārtikas produkti, gan klīniskais materiāls. Listeriozei raksturīga augsta mirstība, vidēji 30 - 40% no gadījumiem beidzas letāli. Lielāks risks saslimt ar listeriozi ir jaundzimušajiem, grūtniecēm, cilvēkiem ar novājinātu imūno sistēmu, gados veciem cilvēkiem, ar alkoholismu un narkomāniju sirgstošiem, ļaundabīgo audzēju, cukura diabēta un imūndeficītu slimniekiem". Profesore norāda, ka "īpaši apdraudēts kontingents ir grūtnieces, jo viņu pretestības spējas pret listērijām ir būtiski samazinātas. Listeriozes infekcija ir biežs spontāno abortu un priekšlaicīgu dzemdību cēlonis. Listerioze ir infekcija, kuras klīniskās izpausmes parasti ir saistītas ar centrālās nervu sistēmas, mandeļu, limfātisko mezglu, aknu un liesas bojājumiem". Infekcijas ierosinātājs ir Listeria monocytogenes - izturīga ārējā vidē, ilgstoši saglabājas zemās temperatūrās, sasaldēta un izžāvētā veidā, bet vārot iet bojā 3-5 minūšu laikā. Pienā 4-60C temperatūrā intensīvi vairojas. Produktos, kas tiek uzglabāti saldētavās, listērijas arī spēj vairoties.

Listeriozes rezervuārs dabā ir grauzēji, galvenokārt peles, žurkas, ūdensžurkas, listērijas ir bīstamas mājdzīvniekiem, it īpaši cūkām, aitām, kazām. Galvenais inficēšanas veids cilvēkam ir fekāli orālais, lietojot uzturā termiski nepietiekami apstrādātus vai nepareizi uzglabātus pārtikas produktus: gaļas produkti, piena produkti (nepasterizēts piens, mīkstie sieri). Ir iespējama inficēšanās sadzīves saskarē, piemērām, pārstrādājot gaļu vai apstrādājot ādas (biežāk slimo laukkopji, lopkopji un vetārsti), kā arī vertikālās transmisijas veidā (jaundzimušo inficēšanās no slimas mātes).

LIC epidemiologi norāda, ka specifiskās profilakses nav. Var samazināt saslimšanas risku ar listeriozi, ievērojot labu pārtikas apstrādes un roku higiēnas praksi.

Laba personīgā roku higiēna:


Kārtīgi mazgājiet rokas ar ziepēm, rūpīgi noskalojiet un noslaukiet, izmantojot vienreiz lietojamo papīra dvieli, vai arī auduma dvieli (kas regulāri jāmazgā 60°C temperatūrā):

- pirms pārtikas gatavošanas, pasniegšanas vai ēšanas,

- pēc tualetes lietošanas vai autiņu maiņas,

- pēc rīkošanās ar neapstrādātiem dārzeņiem, saknēm vai jēlu gaļu,

- pēc saskares ar lauksaimniecības dzīvniekiem vai pēc lauku

saimniecības apmeklējuma.

Rīkošanās ar pārtiku:


- Gaļa, tostarp malta gaļa, pamatīgi termiski jāapstrādā.

- Visi dārzeņi kārtīgi jānomazgā zem tekoša dzeramā ūdens, īpaši tie, kas netiks termiski apstrādāti pirms patēriņa.

- Mizojiet visus sakņu dārzeņus un noskalojiet tos zem tekoša dzeramā ūdens.

- Dārzeņu un gaļas pamatīga termiska apstrāde iznīcina slimību izraisošās baktērijas.

- Izvairieties no krusteniskās kontaminācijas, t. i., baktēriju izplatīšanas no jēla pārtikas produkta uz ēšanai gatavu vai termiski apstrādātu pārtikas produktu, piemēram, izmantojot atsevišķus dēlīšus jēlas gaļas un termiski apstrādātas gaļas vai svaigu dārzeņu griešanai un mazgājiet griešanas dēlīti ar ziepēm starp jēlas un ēšanai gatavas pārtikas apstrādi.

- Ievērojiet pārtikas produktus uzglabāšanas apstākļus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko