Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Lieliskie Pinot noir vīni

Pēdējā laikā, vērojot cilvēku paradumus, nākas secināt, ka ļoti daudzi jebkādu alkoholu pērk, vadoties pēc diviem kritērijiem. Viens no tiem ir pēc iespējas zemāka cena par litru. Bieži vien šajā kategorijā ietilpst nevis vienkārši galda vīni, bet dzērieni, kurus par vīnu varētu nosaukt tikai ar lielu piepūli. Dzīvē zaparožecs nekad nesniegs tā līmeņa braukšanas komfortu, ko sniedz mersedess.

Otrs kritērijs, pēc kura cilvēki iepērkas, ir atlaides. Jo lielāka atlaide, jo vairāk uz to kāds reaģē. Taču arī te ir savi zemūdens akmeņi. Tiklīdz atlaide beidzas, tā, lai cik labs arī būtu vīns, to vairs nepērk. Šādā veidā cilvēki pērk nevis vīnu, bet gan atlaidi, un tirgotājam tā nepārtraukti jāpiedāvā. Starp citu, ne viens vien ir dzirdējis vai pats redzējis, ka reizēm prece ar visu atlaidi maksā tikpat vai pat dārgāk nekā bez atlaides.

Šādos tirgus apstākļos, kad pircējus pārsvarā interesē tikai divi manis pieminētie iepirkšanās faktori, brīžam jābrīnās, ka veikalos tomēr dažkārt nopērkami dzērieni, kuri paredzēti vīna zinātājiem, kuri vīnu neizvēlas tikai pēc cenas vai atlaides procentu lieluma. Runa ir par vīniem, kuros orientējas tikai cilvēki, kas par šo pasauli interesējas. Pagājušā gada nogalē Latvijā parādījās Erath Pinot Noir 2006, kas nācis no Oregonas štata ASV. Lai arī šis reģions nav pārāk liels un arī ne tik slavens kā Kalifornija, pēc daudzu speciālistu domām, tieši šeit top vieni no labākajiem Pinot noir vīnogu vīniem pasaulē. Tomēr šo faktu zina tikai īsteni interesenti.

Pirms diviem gadiem izgaršoju kādu izcilu Jaunzēlandes Pinot noir vīnu. Diemžēl pirms gada tieši to pārstāja importēt, bet līdzīgi citu ražotāju vīnu mani neuzrunāja. Nesen pēc kāda Jūrmalas restorāna vīnziņa ieteikuma pagaršoju Saint Clair Marlborough Pinot Noir 2007. Jāsaka, ka šis vīns man nelika vilties. Tas bija ļoti sulīgs, ar pietiekami lielu skābumu un lieliski sabalansētām garšas niansēm.

Pinot noir vīnogu vīni jau paši par sevi ir īpaši. Lai tos sāktu saprast, ir jāpaiet zināmam laika sprīdim un jāiegūst zināmam vīnu pieredze, tieši tāpēc ir jābūt lielai drosmei, lai šeit uzdrīkstētos ievest tik savdabīgus vīnus, ko, visticamāk, novērtēs tikai neliela daļa pircēju, starp kuriem, es ceru, ir arī Dienas lasītāji.

***

Erath Pinot Noir 2006; Saint Clair Marlborough Pinot Noir 2007

Kāpēc iesaka? Ražots Oregonas štatā, kas tiek uzskatīts par vinu no labākajām vietām Pinot noir vīnogu audzēšanai pasaulē. Viens no labākajiem Jaunzēlandes Pinot noir vīnogu vīniem Latvijā

Valsts: ASV Jaunzēlande

Cena: Ls 11 Ls 12

Reģions: Oregona Mārlboro

Vīna darītava: Erath Saint Clair

Vīnogu šķirne: Pinot noir Pinot noir

Garšas īpašības: Ļoti zīdaina garša. Aromātā meža zemenes, avenes, mellenes, nedaudz vaniļas. Vēlāk parādās kaut kas no zemes aromātiem Sulīgs, perfekti sabalansēts. Aromātā ķirši, nedaudz vēl līdz galam negatavas dārza zemenes. Garšā patīkams skābums, kas vēlāk pāriet nedaudz saldenā pēcgaršā

Saderība ar ēdienu: Liellopu gaļa, maigas zivis, itāļu pasta Trekns lasis, cūkgaļas karbonāde sēņu mērcē, meža pīle vai citi medījamie putni

Alkohola īpatsvars: 13% 13%

Pasniegšanas temperatūra: 15—16 15—16

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 18.10.2024.

45 gadu vecumā briesmīgākais ir nevis tas, ka tev vairs nepievērš uzmanību 15 gadus jaunākas sievietes, bet tas, ka sāk pievērst uzmanību 15 gadus vecākas sievietes.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko