Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Lieto zāles ar galvu! Zāles grūtniecības laikā

Gan talidomīda, gan DES (dietilstilbestrols, sinestrols) izraisīto traģēdiju dēļ pēdējo 30 gadu laikā ir pieaugusi pārliecība par zāļu un ķimikāliju kaitīgo iedarbību uz augli.

Talidomīdu sāka lietot 1957. gadā, lai mazinātu grūtniecības toksikozi. Četru gadu laikā Eiropā vien piedzima 10 000 bērnu ar fokomēliju, (iedzimta patoloģija – bērnam roku un kāju vietā ir tikai stumbenīši). Pēc četriem gadiem pētnieki saprata, ka šo defektu izraisa medikaments, ko grūtnieces lietojušas pret nelabo dūšu. Šīs traģēdijas dēļ tika izveidota PVO Starptautiskā zāļu monitoringa programma.

Grūtniecības saglabāšanai no 1939. gada līdz pagājušā gadsimta 70. gadiem (bijušajā PSRS – pat līdz 90. gadu beigām) lietoja DES (dietilstilbestrolu, sinestrolu). Izrādījās, ka bērniem, kuru mātes ir to saņēmušas, šis medikaments izraisa vagīnas un sēklinieku audzējus, bet pašām sievietēm bija ievērojami augstāks risks saslimt ar krūts vēzi.

Tomēr zāļu patēriņš grūtniecības laikā nav mazinājies, lai gan daudzu ķīmisko savienojumu darbības mehānisms joprojām nav pilnīgi skaidrs un informācija par specifisko, grūtniecības laikā lietoto zāļu drošību ir ļoti ierobežota.

Vienīgās zāles, ko absolūtas nepieciešamības gadījumā varētu lietot grūtniecības laikā, ir tās, kuru drošumu apliecina pietiekoša un pamatota informācija. Protams, dažas zāles (piemēram, pretepilepsijas līdzekļi) ir jālieto, arī apzinoties to potenciālo teratogēno (auglim kaitīgo) iedarbību, tomēr lielākā daļa pētījumu rāda, ka grūtniecības laikā zāles pārsvarā netiek lietotas hronisku vai smagu slimību dēļ. Gaidot bērniņu, grūtniecībai raksturīgo simptomu novēršanai medikamentu vietā vajadzētu meklēt citu – dabiskāku – risinājumu.

Avots:  Veselības projekti Latvijai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko