Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 13. oktobris
Irma, Mirga

Lietuviešu mākslinieku dzintara kleitu ievēro izstādē World Expo 2012

Lietuvas paviljonā pasaules izstādē World Expo 2012 Dienvidkorejā negaidīti lielu skatītāju ievērību izpelnījies unikāls tērps - kleita, kas darināta no maziem dzintara gabaliņiem. Zālē, kur tā ceturtdien tika prezentēta, visiem interesentiem pat pietrūcis vietas.

Kleita, kas pretendē uz Ginesa rekordu, darināta gabaliņu pa gabaliņam pēc senas aušanas tehnoloģijas, un tajā izmantoti 4,5 kilogrami dzintara.

Varētu likties, ka tāds tērps ir diezgan smags, tomēr Lietuvas paviljona gide Rūta Sakalauskaite, kas to demonstrēja, atzinusi, ka, šo kleitu apvelkot, apņem "patīkams siltums un tāda sajūta, kā staigājot gar Lietuvas jūrmalu".

Tērpa autori - mākslinieki Aļģina Žalimiene un Rolands Žalims - pie tās strādājuši 3000 stundu.

"Kolīdz uzzinājām, ka Lietuvas paviljona tēma šā gada izstādē būs dzintars, tūdaļ sapratām, ka kleitai tur būtu īstā vieta," viņi stāstījuši. "Tobrīd kleita vēl tikai tapa, bet jau sapņojām, ka to varētu demonstrēt dzintara paviljonā. Neticami, bet šis sapnis pārvērties īstenībā."

Mākslinieki atzīst, ka lielā apmeklētāju interese patīkami pārsteigusi arī viņus pašus. "Zinājām, ka dzintars patīk itāliešiem un ķīniešiem, bet par korejiešiem nebijām droši," viņi stāsta.

Kleitu apbrīnojuši ne tikai korejieši, bet arī daudzi vietējie un ārvalstu žurnālisti, un māksliniekiem nācies sniegt intervijas vairāku valstu televīzijām.

Līdzīgu, tikai vieglāku kleitu no 25 000 dzintara gabaliņu pirms trim gadiem Aļģina Žalimiene radījusi kopā ar tērpu mākslinieci Daļu Duškesi. Šis tērps svēra gandrīz divarpus kilogramus un bija darināts mezglošanas tehnikā, verot triju toņu dzintariņus uz zīda diegiem, kuru kopgarums sasniedza divus kilometrus.

Jaunās kleitas autori atzinuši, ka jau kaļ nākotnes plānus, tomēr neko sīkāk par tiem nav stāstījuši.

Pasaules izstādē Lietuva oficiāli piedalās jau desmito reizi.

Visa izstāde šogad veltīta tematam "Dzīvie okeāni un piekrastes", un ekspozīcijas veltītas gan jūras resursu apgūšanas tehnoloģijām, gan vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības problēmām, gan okeānu un jūru krastos dzīvojošo tautu kultūrai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Obstlers mūsdienās

Turpinās ābolu laiks, un es turpinu pagājušajā nedēļā iesākto stāstu par vāciski runājošo zemju tradicionālo destilātu – ābolu obstleru.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko