Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Līšana pazemē un dzīvošana dobumos, kazas siers un truša ļipas pie Madonas

Jālien dziļāk gultas stūrī. Ziema. Naudas nav — visu izsūkušas dāvanas. Doties ziemas guļā par baltu velti var jaunajā meža takā Pakalniešos pie Kaķīša jeb Viešūra ezera. Tam otrā pusē slejas Lido ēstuve, un labos mīnus grādos var skriet pāri, lai šļūktu no kalna. Blakuspagasts ir slavens ar divām Latvijas mēroga līderēm: kazas siera ražotni, kurā var nogaršot ķiplokainu siera bumbiņu, un trušu fermu, kurā glāstiem ļaujas mīksti un silti murmuļi.

Bērniem šāds ceļojums patiks. Pieaugušajiem? Kas viņiem vispār patīk? Sēdēt un skatīties, kā bērni izklaidējas. Tad nu viņi var sērst Lido ēstuvē vai Pakalniešu sīļa bunkurā un košļāt dzērvenes.

Iebāz roku alā!

Atrast ceļu uz Vestienas pagasta Pakalniešiem nav vienkārši, tāpēc visdrošāk ir zvanīt gidei Inesei Mailītei (26141853). "Esmu Meža mātes tērpā," viņa ziņo, telefoniski stāstot atrašanās vietu. Es iztēlojos, ka mūs sagaidīs būtne ar skujām un velēnām klātu seģeni. Nekā. Drīzāk rūķis. Pirmais, kas krīt acīs, gan ir liela koka pūce milzu biksēs. Viņa tur rokās lielu grāmatu, kurā rakstīts, ka Pakalniešos var uzzināt visu par meža zvēru un putnu mājām: dobumiem, ligzdām, alām un darbnīcām. Inese rāda, kā izskatās stārķa ligzda. Viņi tomēr ir izcili amatnieki, jo uzbūvēt māju uz staba gala ir jāprot. Bērni šeit var iejusties stārķa tēlā un vīt ligzdu. Arī citas putnu ligzdas ir smalki meistardarbi, pilni olu. Baltā cielava, dzeguze, dziedātājstrazds, vistu vanags un citi. Kad ligzdas apskatītas, Inese aicina bērnus skriet pa mežu un meklēt tārpiņus — mazas lentītes.

Dodamies uz alām. Ja jāatbild, kuri dzīvnieki dzīvo pazemē, jāsāk domāt. Lapsa noteikti, sesks arī, bet kur lācis, kur vilks? Izrādās, arī cauna, kurai ir balts priekšautiņš, dzīvo alā. Pakalniešos ir iespēja iebāzt roku dažādu zvēru alās. Pašu saimnieku gan tur nav, alas veidotas mākslīgi.

Dzīvot var arī tīklā. Kā zirneklis. Patiesībā ar tīklu viņš tikai pievilina barību — kukaiņus. Katru dienu tīkls jāauž no jauna, jo dienas laikā tas zaudē lipīgumu, kas vajadzīgs ēsmas noķeršanai.

Pa šķirbu novēro putnus!

Uz sīļa dobumu! Pie koka bunkura sienām izkārti putnu portreti. Dzenis acīmredzot gribējis, lai viņu iemūžina darbā. Slīpi pieķēries kokam, kaļ ārā tārpus. Inese stāsta, ka zīlīte arī esot strādīga un atbrīvojot kokus no parazītiem. Zīlīte ir tik skaists putns, ka vajadzētu iecelt svēto kārtā! Viņa varētu sēdēt uz zelta graudu spilvena un priecēt ar savu māku karāties! Pieķērusies ar kājām pie jumta kores, galva lejup, grozās tik mazā actiņa, zem kuras ir balts lāsums. Knābītis spics. Pavēdere dzeltena un pūkaina. Galva spoža un melna. Nu, vai nav labi — sēdēt sīļa dobumā un pa koka šķirbu pētīt zīlītes vēderu?! Vai arī vērot, kā bērni jož pa pagalmu un skandina koka pagales? Inese vēl pacienā ar sīļa gardumiem — žāvētām dzērvenēm un no ozolzīlēm dzītu stiprulīti.

Vairāk par stundu gan te nav ko darīt, ja vien jums negribas savu bērnu fotografēt uz katra koka zirdziņa, tāpēc jādodas skatīt truši un kazas uz kaimiņpagastu vai pusdienot uz Lido.

"Sestdienās un svētdienās pēc pēdām redzu, ka bijuši ciemiņi," saka Inese un piedāvā arī stāstījumu par zvēru meža dzīvi. Par to gan jāmaksā. Cena pēc vienošanās, par grupu līdz 20 cilvēkiem — astoņi lati.

***

Ko vēl darīt?

Trušu ferma Sveķi

Bērzaunes pagasts, Madonas rajons. Ceļa posmā Pļaviņas—Madona kreisajā pusē jāmeklē norāde uz Gaiziņkalnu un Bērzauni. Lielākajā trušu fermā Latvijā apskatāmas ap 70 trušu šķirņu. Grupām no 10 līdz 30 cilvēkiem Ls 10; individuāli Ls 1 pieaugušajiem, Ls 0,50 bērniem; truša ļipa Ls 0,15.

Iepriekš pieteikties: 28353321

Kazu ferma un siera ražotne Līvi

Ozolkrogs, Bērzaunes pagasts, Madonas rajons

Iespēja vērot kazu siera ražošanu un degustēt gatavo produkciju. Tie, kas ierodas ap plkst.17, var vērot kazu slaukšanu. Grupām līdz 10 cilvēkiem Ls 1 no personas, vairāk nekā 10 cilvēkiem Ls 10 par grupu, ģimenēm (divi pieaugušie, divi trīs bērni) Ls 3.

Iepriekš pieteikties: 29187164; 29180251

Lido kalns

Vestienas pagasts, Madonas rajons

Piedāvā slēpošanu, atrakcijas bērniem, maltīti Lido krogā.

Info: www.lido.lv; 26339869

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko