Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mājīguma nodrošināšanas daudzveidīgie risinājumi

Risinājumi, lai savu mājokli padarītu siltu, drošu un patīkamu.

Daudzdzīvokļu mājas siltumtīklu tehniskā gatavība apkures sezonai ir pārvaldnieka atbildība, un visefektīvākā metode, lai pārliecinātos par siltumtīklu drošību, ir apkures sistēmas hidrauliskā pārbaude. Dzīvoklī var nomainīt radiatorus, un to vislabāk izdarīt līdz apkures sezonas sākumam. Ja kāds iedomājas, ka daudzdzīvokļu namā var iebūvēt kamīnu vai ielikt taupības krāsniņu, tad tas iespējams tikai vecajos namos, kuros pirms tam jau bijuši kamīni vai arī krāsns apkure. Daudzdzīvokļu mājās, ja to projektā nav paredzēta kamīna izbūve, to nedrīkst darīt.

Turklāt tas ir absolūti ugunsnedroši, ja namā, kurā nav atbilstīgu dūmvadu, kamīna dūmus novada caur caurumu ārsienā. Tāda sistēma redzama daudzviet Latvijas ciematu daudzdzīvokļu mājās. Alternatīva - biokamīns. Dizainiskā korpusā ir kurtuve, kurā tiek dedzināts bioetanols. Tam ir īsta liesma un arī dekoratīvas pagales, biokamīns kalpo arī kā telpas sildošs elements, kam nav ne pelnu, ne dūmu, ne sodrēju. To var likt pie sienas un uz grīdas, pat telpas vidū, jo tam nav nepieciešams skurstenis un papildu ventilācijas sistēma.

Privātmāju īpašniekiem, izvēloties apkures sistēmu, der apsvērt, cik līdzekļu un cik darba ieguldīt. Ir lētāka apkure, bet ar dārgākiem ekspluatācijas tēriņiem, un ir dārgāki ieguldījumi apkures sistēmās, kam ir mazāki ekspluatācijas tēriņi. Protams, svarīgi, kāda ir telpa, kurā atradīsies visa apkures sistēma. Ja nav iespējas izveidot dūmeni, tad teju vienīgā iespēja ir ievietot elektrisko apkuri, kas ir ērts, bet visumā dārgs variants. Gāzes apkures ierīkošanai būtiska ir gāzesvada dislokācija.

Malkas apkures katli ir pats tradicionālākais un ekonomiskākais apkures veids. Svarīgs faktors malkas katla izvēlē ir tā uzbūve, cik liela ir katla ietilpība, kāds ir pieļaujamais malkas pagales garums. Pārsvarā katli pielāgoti arī kurināšanai ar briketēm un granulām. Tērauda apkures katlam ir visumā augsts lietderības koeficients. Tērauda apkures katlu arī būs vieglāk tīrīt. Savukārt čuguna apkures katlam darbības mūžs būs ilgāks nekā tērauda apkures katlam. Starp citu, ja ir malkas apkure, tad pēdējais laiks vienoties par skursteņslaucītāja vizīti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko