Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Majonēzes un zivju pirkstiņu diēta

Katru gadu Latvijas iedzīvotāju vidējais svars pieaug par vienu kilogramu. Pusfabrikātu kultūras un mazkustīga dzīvesveida vilnis no ASV un Lielbritānijas veļas arī pie mums

Apakšvirsrakstā minēto vienu kilogramu, kas ik gadu vidēji nāk klāt Latvijas iedzīvotājiem, aprēķinājuši Latvijas endokrinologi. Šonedēļ Endokrinologu asociācijas rīkotajā konferencē Liekais svars - problēma un risinājumi tika minēts, ka 390 000 Latvijas iedzīvotāju ir aptaukojušies. Tikai 51,3% ir normāla ķermeņa masa.

Matemātika ir elementāra. Pēdējo divdesmit gadu dramatiskajam liekā svara pieaugumam attīstītajās pasaules valstīs nav cita izskaidrojuma kā - ja cilvēks uzņem vairāk kaloriju, nekā sadedzina, svars pieaug.

Pusfabrikātu un trekno ēdienu kultūra savienojumā ar aizvien mazkustīgāku dzīvesveidu novedusi pie problēmām, ko, piemēram, britu avīzes sauc par tauku epidēmiju.

Bietes neēd arī krīzes laikā

Skaitļi rāda, ka arī Latvija strauji dodas tai pašā virzienā. "Pusdienlaikā pavērojiet rindas pie lielveikalu kulinārijas stendiem," iesaka diētas ārste Lolita Neimane. Ātrās uzkodas, frī kartupeļi, majonēzē mērcēti salāti, trekni gaļas izstrādājumi, kausēti sieri, sausās zupas - ātri pagatavojami un vilinoši produkti. Nevar, protams, apgalvot, ka tie visi ir slikti, bet veselīgi tie nekādā ziņā nav.

Lielākajā daļā gadījumu pusfabrikāti papildināti ar garšas pastiprinātājiem, kas cilvēkiem rosina papildu apetīti, un viņi apēd vairāk. Bizness ir salāgots - ražotāji uz patērētāju veselības rēķina labi nopelna.

Britu The Guardian raksta, ka Lielbritānijā divas trešdaļas iedzīvotāju regulāri pērk jau lietošanai sagatavotu ēdienu, ko var apēst tūliņ vai uzsildīt mikroviļņu krāsni. "Britiem mājās ir eleganti trauki un moderna virtuves tehnika, taču ikdienā viņi ēd no plastmasas kārbām mikroviļņos karsētu ēdienu," novērojusi kāda Londonas latviete.

Pretrunīgi, bet arī krīzes taupības režīms Latvijā nemudina cilvēkus ēst veselīgāk. Lētās bietes, burkāni, kāposti ikdienas iepirkumu maisos joprojām neparādās. Savukārt kvalitatīvai liesai gaļai, zivīm, liesam biezpienam un citiem piena produktiem naudas nepietiek.

Cilvēki izvēlas lēto un ērto vidusceļu - zivju pirkstiņi, treknas sardeles utt. Šajos produktos nav vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu, toties ir daudz kaloriju. ASV un Zviedrijas uztura eksperti ir pat ierosinājuši atsevišķiem produktiem uzlikt t.s. tauku nodokli.

Gribas kaut ko garšīgu

Ātrā ēdiena visaptverošajā uzvaras gājienā liela nozīme ir arī tehnoloģijām. Saldējums, kas nekūst, kečups, kas nebojājas, hamburgeru maizītes, kas atgādina sūkli. Šāds ēdiens ir paradīze bērniem. Garšo daudz labāk nekā biešu salāti.

Liela nozīme ir arī formai un krāsai - uzpūsts popkorns, krāsaini gumijoti lācīši. Nesarežģītas lielas formas, taukainas šķiedras, daudz kečupa. Ātrais ēdiens kļuvis arī par uzņēmumu darbinieku ikdienas maltītēm. Tā tiek ietaupīts gan darba laiks, gan nauda. Rimi vai Maxima nopirktas pārtikas kastītes saturu var ielocīt iekšā, neatejot no datora.

Turklāt patlaban ēst kādā no pilsētas kafejnīcām nozīmē atstāt tur vai pusi mēnešalgas. Pēc "kadru optimizēšanas" politikas darbavietās, tie, kam ir darbs, strādā vēl vairāk nekā agrāk. Vakarā, pārnākot mājās nogurušiem, ātrais ēdiens ir atslābināšanās iespēja. Dzīve ir darba un raižu pilna. Vakaros negribas domāt nopietnas domas, negribas doties garās pastaigās vai slēpot. Gribas kaut ko garšīgu un gulšņāt pie televizora. Kas ir tas garšīgais? Izvēle, protams, katra paša ziņā. L.?Neimane iesaka galveno cīņu izcīnīt veikalā un nepirkt produktus, kas ir trekni, sāļi, neveselīgi. Toties piebāzt ledusskapi ar veselīgām lietām. "Ja ledusskapī būs aknu pastēte un baltmaize, nav tāda spēka, kas mūs no tās atturēs." Tāpēc labāk tur salikt burkānus, kāļus, papriku, saldētas ogas (vēlams tās vasarā pašiem sasaldēt). To var ēst nekaitējot veselībai.

***

aptaukošanās riski

Sākumā aptaukošanās apgrūtina staigāšanu, sagādā muguras sāpes un nogurumu, saasinās ādas un elpošanas slimības.

Vielmaiņas traucējumu dēļ organismā palielinās cukura līmenis asinīs, kas var izraisīt cukura diabētu.

Paaugstinās holesterīna līmenis, veicinot aterosklerozes attīstību, un var attīstīties podagra.

Paaugstinās vai pazeminās asinsspiediens un vēnu pārslodze, liels risks saslimt ar sirds koronāro slimību, sirds vājumu, sirds tauku distrofiju u.c.

Vairums apēstās barības (arī tad, ja ēd ļoti maz) tiek patērēts taukaudu uzturēšanai un to veidošanai.

Attīstās gremošanas orgānu slimības - aknu un žults ceļu bojājumi, žultsakmeņu slimības, zarnu muskulatūras tonusa vājums, aizcietējumi.

Elpošanas traucējumi, jo tauku nogulsnējumi traucē normāli darboties elpošanas sistēmai. Ir miegainība, galvassāpes un atmiņas traucējumi. Miegā mēdz būt elpas aizture, krākšana.

Onkoloģiskās slimības. Vīriešiem risks saslimt ar prostatas un taisnās zarnas vēzi, bet sievietēm - ar dzemdes, olnīcu, krūšu un žultspūšļa vēzi.

Avots: Latvijas Endokrinologu asociācija. Vairāk informācijas www.svarakabineti.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko