Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Mākslinieki no Latvijas uzvar Krievijas sniega skulptūru veidošanas čempionātā

Latviešu tēlniece Inese Valtere-Ūlande un Latvijā dzīvojošais lietuviešu mākslinieks Donats Mockus ar skulptūru Klusā lūgšana uzvarējuši atklātajā Krievijas sniega skulptūru veidošanas čempionātā Ziemas vernisāža 2013 Permā.

Jelgavas pilsētas pašvaldības iestāde Kultūra projektu vadītājs Ivars Pirvics informēja, ka trešo vietu šajā konkursā ieguva otra latviešu komanda - Agnese Rudzīte-Kirillova, Anatolijs Kirillovs un Aleksejs Geiko par darbu Ideja.

Starptautisko sniega veidošanas čempionātu organizē Krievijas tēlniecības fonds Vienotība, pulcējot 40 dalībniekus no astoņiem Krievijas reģioniem un spēcīgākos citu festivālu laureātus no Lietuvas, Latvijas, Ķīnas, Vācijas, Francijas, Itālijas, Nīderlandes un Kanādas.

Šogad festivālu nedaudz pievīla laika apstākļi, jo, sākot gatavot sniega skulptūru blokus, bija maz sniega, tāpēc tas tika vākts no visām iespējamajām pilsētas vietām. Līdz ar to izlozes kārtībā dalībnieki ieguva atšķirīgas nokrāsas sapresēta sniega kubus. Arī Ineses Valteres-Ūlandes un Donata Mockus trīs kubikmetru materiāls bija ar daudz piemaisījumiem, pelēcīgā krāsā, bet tas netraucēja pārsteigt žūrijas komisiju, informēja Pirvics.

Darbā Klusā lūgšana atainota vecmāmiņa tautas tērpā, kas sakrustojusi rokas lūgšanā par nelielu mājiņu saltajā ziemā. "Vēlējāmies uz tālo Krievijas nostūri aizvest kaut mazu daļiņu latviešu sirds siltuma. Lai saltais sniegs spētu to izstarot. Kur un kad ir mājīgi un silti? Atceroties bērnību, nāk prātā lauku mājas un mīļā vecmāmiņa, kura sagaida ar siltiem pīrāgiem. Šeit it kā apstājies laiks, ir silti un omulīgi," skaidroja mākslinieki.

Trešās vietas skulptūrā Ideja attēlota jauka, piemīlīga sievietes seja ar agresīvu haizivs tēlu galvā. Šāda alegorija iecerēta, lai norādītu, ka ne vienmēr jauka izskata galvās rodas arī tikpat jaukas idejas, un redzamā forma ne vienmēr atbilst iekšējai pasaulei.

Čempionāta laikā, atklājot Permas pilsētas jubilejas gadu, notika arī 2x3 metru sniega izciļņu veidošanas zibensturnīrs. Uzreiz pēc festivāla atklāšanas ceremonijas katra komanda izlozēja savu darba virsmas vietu uz jau sagatavotiem sniega kubiem, uz kuriem vienas stundas laikā bija jāataino kāds šo pilsētu raksturojošs skats. Skatītāju simpātijas balsojumā ieguva Valtere-Ūlande un Mockus.

Pašlaik Valtere-Ūlande un Mockus gatavojas Jelgavas ledus skulptūru festivālam, kurā abi startēs vienā komandā, kā arī apņēmušies izgatavot Koskenkorva ledus bāru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 17.05.2024.

Diez vai daudz kas var izskatīties sliktāk par taviem vecajiem apaviem, kad tu tos apavu veikalā noauj, lai pielaikotu jaunus

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko