Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Nakšņošana, laivošana, makšķerēšana ezeros ap Aglonu un Usmā

Tirukšupe un Tartaka, Usma, Rušons, Kapiņu, Zolvas, Lukšu, Jaša ezers. Vārdi, kas darbina iztēli. Viens variants — uzzināt to nozīmes, bibliotēkā izceļot Jāņa Endzelīna LPSR vietu vārdu apkopojumus (kuru izdošana vēl pirms manu studiju laika gan bija iestrēgusi kaut kur burta "p" apvidū). Otrs — doties lauka pētījumos, pagalam nezinātniski iegremdējoties kādā no nosauktajām ūdenstilpēm, tās izsmaržojot, izgaršojot, apmīļojot ar acīm un miesu. Zinātāji pamanīs, ka manis aprakstītie objekti atrodas Kurzemē un Latgalē, kur reģionālie tūrisma entuziasti izveidojuši piedāvājuma paketi viesiem.

Skats uz baziliku

"Tev ir iespēja izvēlēties jebkuru laivojamu ūdens baseinu Latgalē, jo Ainārs ar domubiedriem izbraucis visus iespējamos maršrutus un var ieteikt jebkurā gadalaikā vispiemērotāko," tik pompozi sevi piesaka Ezersētu saimnieks Ainārs Streļčs. Mēs viņu sastopam stāvlaukumā pie Aglonas bazilikas, ekipētu ar pāris kanoe laivām mašīnas piekabē. Pārsviediens tuvējā Cirīšu ezera virzienā, un testa brauciens var sākties. Neliels aplis pa mierīgo spoguli, dokumentējot balto, cēlo dievnamu no netradicionālāka rakursa. Izriņķojuši pa Latgales koka baznīcām, ar Dienas fotogrāfu, jāatzīst, bez īpaša entuziasma esam ķērušies pie airiem, taču nu gribam laivot vēl. Ezeram caurtekošās Tartakas upītes posms līdz Aglonas un Višķu ceļa tiltam uzdzen asini. Apiņiem noauguši krasti, vecas lauku mājas, koku stumbri gan virs, gan zem ūdens. Laiviņa tik veikli slīd pāri notekcaurules izmēra baļķēniem, ka sāk mākt aizdomas, vai tā nav datorgrafika. Fizikas likumi tomēr!

Garāki braucieni, jādomā, nenorit gluži kā pa diedziņu. Taču "tūroperatoru" ieteikumi par katra posma garumu un nakšņošanas vietām, palīdzīga roka laivu izcelšanā un iecelšanā ūdenī šo piedzīvojumu tomēr varētu darīt labā nozīmē prognozējamu. "Laivās zem deviņiem tiltiem (2 dienās 30 km), brauciens pa astoņiem ezeriem (2—3 dienās 35—40 km)," — diplomēts agronoms A.Streļčs savu hobiju pārvērtis praktiski pielietojamā disciplīnā.

Zuši, repši, plauži, pliči

Usma (41,4 kvadrātkilometri) ir ceturtais lielākais ezers Latvijā. Vai tas iespaido publiski pieejamo atpūtas vietu daudzumu ūdenstilpes apkaimē, grūti spriest. Kempings Zāgkalni tā dienvidaustrumu krastā ir tikai viena no pieturām, un jādomā – arī viena no labākajām. Bušeru ģimene — seniors Jānis, juniors Ernests, māte Aija un vedekla Aija par pamatnodarbi izvēlējušies tūristu uzņemšanu. Zveja ezerā, ūdensslēpes, izjādes ar zirgiem, pirts prieki — Bušeri domā, kā piesaistīt klientus. Pašu spēkiem, no pašu meža kokiem celtās četras guļbaļķu mājiņas izskatās gaumīgi. Vienai uz lieveņa ir stilā pieskaņotas mēbeles, citā iebūvēts atklāts pavards. Tepat iespējams nopirkt makšķerēšanas licences. Līdz zivju zupai viens solis. Arī mēs nobaudām Aijas gatavotu aromātisku zušu virumu, tad Ernesta vadītā motorlaivā izmetam līkumu Usmas plašumos. Asari, līdakas, raudas, plauži, pliči, repši, sīgas, zandarti, zuši — tā sola mājaslapa makšķerētājiem — kustina spuras zem transporta līdzekļa korpusa. Ap laipu, kas ieved ezerā, redzami zivju mazuļu tūkstoši. Gulbju bērni ar vecākiem, ko cilvēku labvēlība padarījusi bezbailīgus, tepat pie kājām diedelē maizi. No civilizācijas nekur neizbēgt. Ja Moricsalu, kam piešķirts dabas lieguma statuss, tā sasniedz tikai zinātnieku izskatā, tad Usmas lielākajā — Viskūžu salā (309,2 ha) vēl līdz pēdējam laikam bijusi mežsarga māja. Mēs neaizbraucam to izpētīt, bet citiem tūristiem uz salas izkāpt ir ļauts. Uz priekšu — piedzīvojumos!

***

Informācija

- Ar laivām Latgales ezeros

Informācija: 29166259, 29194748, www.laivaslatgale.lv

Plastikāta kanoe laivu noma — Ls 8 diennaktī

Peldvestes noma — Ls 2 diennaktī

Mantu maisu noma — Ls 1 diennaktī

Laivu transportēšana — Ls 0,30 par 1 km

- Makšķerēšana un laivošana Usmā

Informācija: 26345638, 29276514

www.copeslapa.lv/udns/usmezer.htm

Makšķerēšanas licence — Ls 0,50 dienā

Laivas īre — Ls 5 diennaktī

Ekskursija ar motorlaivu pa ezeru (līdz 9 cilvēkiem) — Ls 50 stundā

Guļbaļķu mājiņas īre — Ls 20 par nakti darbdienās, Ls 50 — nedēļas nogalē

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko