Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

No spuldzes līdz jumtam

Sākot no spuldzes ieskrūvēšanas līdz pat jumta labošanai, tā jau padomju laikos populāro Dari pats jeb angliski Do It Yourself (DIY) principu, kas patlaban Latvijā strauji atdzimst augošo būvmateriālu un remontbrigāžu izmaksu apstākļos, Dienai raksturo būvmateriālu tirdzniecības centra K—rauta Dari pats eksperts Tomass Cīrulis. Diena sāk jaunu rakstu sēriju, kurā ar dažādu ekspertu pieredzes un pašdarītāju piemēru palīdzību stāstīsim par Dari pats veiksmēm un sniegsim ieteikumus, kā izvairīties no kļūdām.

Izdevīgs vaļasprieks


"Pa dienu cilvēks strādā birojā, bet vakarā vai brīvdienās mājās naglo trušu būri," par Dari pats kā hobiju stāsta T.Cīrulis. Pēc paša pieredzes tas esot izdevīgi finansiālā ziņā, jo nav jāmaksā meistaram par tapešu līmēšanu vai citiem vienkāršākiem darbiem. Tieši ar grūtībām celtniecības iekšdarbu meistaru nolīgšanā un arvien lielāku samaksas prasīšanu par samērā vienkāršiem darbiem Dari pats principa atdzimšanu jau dažu gadu garumā Dienai skaidro būvniecības centra Nelss būvmateriāli direktors Māris Linde.

Tā sauktās melnās brigādes, kas bieži veic remontu privātmājās, patiesībā ir šādi Dari pats piekopēji, skaidro T.Cīrulis. "Viņi redzējuši, kā remontu veic tēvs vai vectēvs, un to turpina, taču neprasmīgi meistari var pārvērst remontu par elli." Tiesa, ne visi kaktu darbinieki ir nekvalificēti, ir arī labi un pieprasīti meistari, kuri nestrādā kādā uzņēmumā, bet veido savu brigādi, tomēr viņiem parasti darba ir pārpārēm, un pieprasītā samaksa atbilst vidējiem un augstākajiem izcenojumiem. Ir tādi Dari pats meistari, kuri peļņas nolūkā dodas uz Norvēģiju, Zviedriju un Īriju.

Kvalitāte labāka


Nekvalificēti meistari bieži pieļauj kļūdas, un dārgi pirktie materiāli var izrādīties izniekoti. Dari pats var uzlabot kvalitāti, kas būvniecības buma apstākļos mēdz būt ļoti slikta. "Ja cilvēks kaut ko taisa pats sev, viņš izpētīs visas iespējas un veidus, kā to paveikt labāk un pareizāk, tāpēc arī iznākums būs

labāks," Dienai uzsver M.Linde, "algotie celtnieki drīzāk domās, kā darbu izdarīt ātrāk, mazāk uztraucoties, vai materiāli izmantoti pareizākajā veidā un dos labāko efektu."

"Tas nozīmē arī neatkarību izvēles ziņā, jo neviens neteiks, ka kaut kas tiek darīts nepareizi," uzsver T.Cīrulis. Latvijā sīkos mājas remontus pārsvarā veicot vīrieši vecumā no 35 gadiem, liecina K—rauta novērojumi. "Viņiem mantojumā ir padomju skola ar darbmācības stundām, rokdarbu pulciņiem un pionieru namiem," skaidro speciālists, "pats esmu mācījies virpot, naglot, skrūvēt, lodēt… Mūsdienās bērniem ir citas prioritātes."

Līdzīgi ar Dari pats ir ārzemēs — cilvēki maz zina par vienkāršiem darbiem. "Ārzemēs, ja kas atgadās, cilvēki uzreiz zvana attiecīgajam dienestam," skaidro T.Cīrulis, "bet, piemēram, arī Polijā un Lietuvā cilvēki māk daudzas lietas izdarīt paši." Esot gadījumi, kad avārijas dienesti ārzemēs izjūt konkurenci no poļu un latviešu puses: "Latvietis atnāk un par dažiem aliem nomaina traktoram eļļas filtru vai jumtam saplīsušus dakstiņus — atrisina simtiem eiro vērtas problēmas."

Konsultē par brīvu


Vairāki būvmateriālu tirdzniecības centri palīdz Dari pats entuziastiem orientēties jaunajos materiālos un to pielietojumā, noskaidroja Diena. K—rauta palīdz cilvēkiem apgūt darba principus, iesaka, kā veikt dažādus darbus un kādi instrumenti jālieto. Plānots ieviest jaunu pakalpojumu: pārdevējs — konsultants dotos pie klienta uz mājām un, izvērtējis situāciju, sniegs padomu pareizo materiālu un instrumentu iegādei.

Nelss būvmateriāli regulāri rīko klientu dienas, skaidrojot dažādu materiālu īpašības un pielietojumu. M.Linde gan norāda, ka būvfirmām šie informatīvie pasākumi neesot tik interesanti, jo "celtnieki biežāk dara tā, kā ieraduši, nevis tā, kā iesaka materiāla ražotājs". Tomēr privāto klientu vidū šis pakalpojums ir iecienīts. "Protams, jebkurš pārdevējs arī parastā dienā māk raksturot pircējam kādas 100 standartsituācijas, atkarībā no klienta vēlmēm," stāsta Nelss veikala vadītājs.

Diena jau rakstīja, ka Reaton tirdzniecības centros bez maksas pieejami informatīvie bukleti par dažādiem apdares materiāliem Parkets vai lamināts, Flīzes, tapetes un sienas segumi, kuri var palīdzēt izvēlēties īstos materiālus. Bukletu sēriju plānots vēl papildināt.

Profesionāla konsultanta vai interjera speciālista bezmaksas padomus var saņemt lielveikalos Profs, Dienu informēja SIA Profs Latvija valdes priekšsēdētājs Ģirts Vilciņš. Profa eksperti klientam ar izstrādātu tehnisko projektu telpu apgaismojumam ieteiks atbilstošākos materiālus un automātikas izvēli, klienti var saņemt konsultācijas arī par pareizu apkures un ventilācijas sistēmu izbūvi.

Lai kaķis neskrāpētu


Lai veikalā zinātu, kas jāpērk, vispirms vajadzētu izlemt, kas patīk un kas — ne, Dienai iesaka K—rauta interjera eksperte Ilze Gudermane. "Vieglāk ir saprast, kas tiešām nepatīk, un tad arī nebūs ilgi jādomā par patīkamāko risinājumu interjera iekārtošanā vai pārkārtošanā." I.Gudermane iesaka sākt ar lielām plaknēm — grīdu, tikai pēc tam ķeroties pie sienām un griestiem. Pirms labiekārtošanas vēlams saprast, kas būs istabas akcents — grezna lampa vai kas cits, lai "pārējo interjeru un detaļas piemērotu šim smagsvaram".

Iekārtojot mājokli, jāuzmanās ar stilu jaukšanu, jo arī profesionāliem interjeristiem ne vienmēr tas izdodas sekmīgi, saka I.Gudermane. "Diezin vai labs risinājums būs viena siena apstrādāta ar apmetumu, otrā — krāsota, trešā — ar tapetēm, bet ceturtā — no akmeņiem, klāt vēl piekombinējot stūra kamīnu no cita akmens," klāsta eksperte. Jāņem vērā arī citi iemītnieki, sevišķi mājas mīluļi. Novērots, ka kaķiem vairāk gribas asināt nagus uz grubuļainas tapešu virsmas, turpretī gludo nagaiņi atstājot bez ievērības.

Dari pats

Ja jums ir jautājumi, novērojumi, ierosinājumi, labi piemēri un pieredze par pašu veiktu remontu vai jaunveidotu mājokļa iekārtojumu, ko varētu nodot citiem Dienas jaunajā rakstu sērijā Dari pats, rakstiet: [email protected]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Emulsijas liķieri

Šoreiz sākšu stāstu par saldajiem un sātīgajiem saldā krējuma un olu jeb emulsijas liķieriem. Tie ir tik saldi un spēcinoši, ka spēj aizstāt desertu. Parasti tie arī tiek pasniegti maltītes noslē...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko