Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Osteoporozes pacientiem jāievēro īpaša piesardzība

Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācija (LOPIA) brīdina, ka sācies viens no bīstamākajiem gada brīžiem, jo uz ielām esošais ledus ir pārklājies ar ūdens kārtiņu, padarot to īpaši slidenu. LOPIA aicina ikvienu osteoporozes pacientu būt ārkārtīgi piesardzīgam un bez atbalsta (pavadošais cilvēks, spieķītis u.c.) ārpus mājas doties pēc iespējas reti, vai ļoti lēnām un uzmanīgi.

Osteoporoze ir trauslo kaulu slimība, kas padara kaulu struktūru porainu un viegli lūstošu. Pat niecīgs kritiens osteoporozes pacientam var būt kaulu lūzuma iemesls. Osteoporozei raksturīgākie ir gūžas, plaukstas pamatnes un mugurkaula skriemeļu lūzumi.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests apliecinājis, ka pēdējās dienās visvairāk traumas guvušas sievietes, turklāt lielākā daļa no viņām bijušas vecumā no 50 līdz 83 gadiem. Galvenokārt slideno ielu upuri guvuši kāju vai pēdu lūzumus, dažiem bija roku lūzumi un plecu traumas, bijuši arī atsevišķi gadījumi, kad cilvēki guvuši galvas smadzeņu satricinājumu.

Osteoporozes izraisīts lūzums skar katru 3. sievieti un katru 5.vīrieti pēc 50 gadu vecuma un tā ir skarba realitāte, ko, laicīgi atklājot, ir iespējams novērst., gan ar laicīgu osteoporozes profilaksi, gan specifisku ārstēšanu, ja slimības diagnoze ir noteikta.

Lai apzinātu lūzumu risku, LOPIA aicina ikvienu sievieti pēc 50 gadu vecuma pārbaudīt savu kaulu stiprību veicot kaulu blīvuma mērījumu - osteodensitometriju. Informāciju par osteoporozi diagnostikas kabinetiem iespējams iegūt Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācijas mājas lapā www.osteo.lv.

Joprojām darbojas arī LOPIA bezmaksas tālrunis - 80 00 00 18. Zvaniet, lai uzzinātu papildus informāciju par kaulu veselību, osteoporozes diagnostiku un citiem ar šo slimību saistītiem jautājumiem.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko