Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pēc adrenalīna Cēsīs

No šīs vasaras laika apstākļiem grūti ko iepriekš paredzēt — te svelme, kas pēc glābiņa pagrabā dzen, te lietus, kas tikai pasmejas par tavu lietussargu. Tomēr ir arī jaukas dienas — saulīte patīkami silda un pūš maigs dienvidu vējiņš. Šādās dienās tā vien gribas doties pie dabas un meklēt kādu aktīvu nodarbi. Vienā no šādām dienām TV Izklaide trijatā devās uz Cēsu rajonu, lai iepazītos ar tur piedāvātajām aktivitātēm.

Ar slēpēm biatlona trasē

Priekuļu biatlona trasē ierodamies agri no rīta. Tur jau enerģiski sporto Cēsu sporta skolas audzēkņi un Latvijas biatlonisti, tajā skaitā Madara Līduma. Pa asfaltēto trasi, kas izvijusies cauri kalnainajam mežam divarpus kilometru garumā, traucas rollerslēpotāji, skrituļotāji un pa kādam velosipēdistam. Tik viegli un cēli rollerslēpotāji slīd pa trasi, ka bez mazākajām bažām aujam kājās slēpes. Pirmo reizi nostāties uz rollerslēpēm un pakustēties nav joka lieta! Jūtos patizli un nīgrojos — grīļojos kā iedzēris jāņubērns. Balstu meklēju pie abām nūjām. Biatlona trases rīkotājdirektors Gunārs Dumpris pietur un palīdz nezaudēt līdzsvaru. "Pirmajās reizēs obligāti jāņem līdzi arī skrituļslidošanai paredzētie ceļu un roku aizsargi — kritieni uz asfalta ir nežēlīgi sāpīgi!" stāsta Gunārs. Tā kā inventārs pagaidām netiek izīrēts, tam arī jābūt līdzi.

Sporta skolas trenere skaidro, ka vismaz 2—3 nedēļas aktīvi jātrenējas, lai pienācīgi paslēpotu pa asfaltu.

Melnā Draiskule

Saelpojušies svaigo Priekuļu meža gaisu un pasportojuši, ejam uz Priekuļu pagasta viesu māju Laso, lai dotos izjādē ar zirgiem. Pa svaigi pļauto zāli ar viesu mājas vadītāju Arti Treikmani ejam uz stalli, kura paēnā jau mielojas septiņi zirgi. Katram tiek iedota aizsargcepure. Zirgu trenere Alla Liepiņa bažīgi noskatās uz maniem šortiem un pasniedz garās bikses. "Kājas būs vienos zilumos," saka Alla, "vajag garās bikses! Puišiem nebūs tik traki." Viens pēc otra tiek atvesti zirgi. Ieraugot ogļmelno skaistuli, kas vistramīgāk krata galvu, pie visiem svētajiem lūdzos, kaut tikai tā netiktu man. Draiskule, kā to mīļi iesaukuši saimnieki, protams, tiek izvēlēta par manu pavadoni. Uzkāpuši zirgos, piecatā lēnām dodamies pa pļavas taku, kas draudīgi pazūd tuvējā mežā. Mūsu galamērķis ir meža vidū esošais Niniera ezers. Ar zirdziņiem vajag komunicēt — pakasīt kaklu, papaijāt, lai sadraudzētos ar kustonīti — pa ceļam stāsta trenere. Daru, ko varu! Un drīz vien ar Draiskuli jau atrodam kopīgu valodu, arī pārējiem problēmas nerodas, neviens no segliem netiek izmests. "Tur pieliecieties pie zirgiem," pa priekšu jājošā Alla uzsauc, norādot uz zariem, kas pārliekušies pāri mazajai meža taciņai. Pēc laiciņa ieraugām zilo ezeru, pie kura bezbēdīgi sauļojas daži atpūtnieki. Piejājam pie ezera. Sajūtas kolosālas — Daba! Spēks! Dzīvība! Tā vien gribas palikt vēl mirkli — izpeldēties, palasīt pirmās meža zemenītes un apjāt vēl ap ezeru. Artis stāsta, ka maršruts ap ezeru arī tiek piedāvāts. Tas ilgst ap pusotru stundu. "Daudzi parakstās uz to… Tomēr, tikuši līdz ezeram, nav vairs spējīgi nekur tālāk jāt," labsirdīgi smej Artis. Atpakaļceļā zirgi jau paši ved mūs mājup ātrākā riksī, laikam stallī grib nokļūt. Nokāpjot no zirga, kājas trīc... Tās sāpēja vēl nākamajā dienā.

Nevaldāmais kvadracikls

Netālu no Niniera ezera atrodas arī Nelss mototrase. Šoreiz iegriezāmies tur nevis tāpēc, lai vērotu pasaules čempionātu motokrosā, bet gan, lai izbraukātos ar kvadracikliem. Nomas darbinieks Ģirts Kalniņš iedod katram cimdu komplektu, aizsargķiveri un, kā pats smej, "ārsta Zatlera cepurīti". Apģērbjamies un dodamies pie dzeltenajiem spēkratiem. Ģirts paskaidro, kā tas darbojas. Pārāk liels mikslis — te līdzības ar automašīnas ātrumu pārslēgšanu, te bremzes kā ritenim, te gāzes kloķis kā motociklam. Sākam! Pirmo apli izbraucam mierīgi, iepazīstam trasi un izbraukātās rises, kas ir pamatīgas. Otrajā trešajā ātrums aug, līdz beidzot kāda rise ar sev vien zināmu nodomu izmet mani ar kvadraciklu no trases. Tā vietā, lai turpat apstātos, dzeltenais dzelzsgabals turpina traukties pa pļavu vienīgā bērza virzienā. Apjukums! Bremzes kloķis pazudis! Ieraugu apsēju ap roku, kas savienots ar braucamrīku. To Ģirts piesēja pirms starta — ja braucējs nokrīt, striķītis izraujas no kvadracikla un apstādina to. Steigšus rauju labo roku ar visu striķi uz augšu, un beidzot mans monstrs apstājas. Sirds sitas kā traka! Adrenalīns! Tomēr sajūta forša! Vienīgā skāde, brauciena laikā akrobātiskā veidā apdedzināta kāja pie motora. Secinu — braucot ar kvadraciklu, tāpat kā jājot ar zirgu, labāk vilkt garās bikses. Par drošību vienmēr jādomā laikus!

***

SĪKĀKA INFORMĀCIJA

Biatlona trase

Priekuļi Iepriekš pieteikties pa tālruni 29110053

Izjādes ar zirgiem viesu mājā Laso

Alkšņi, Priekuļu pagasts, Cēsu rajons

Iepriekš pieteikties pa tālruni 29463284

Izcenojums:

30 min — Ls 5

1 h — Ls 7

Kvadraciklu noma Nelss trasē

Dukuru pagasts, Cēsu raj., ceļa virzienā Cēsis—Valmiera

Iepriekš pieteikties pa tālruni 29636388

250 cc kvadraciklu izcenojumi:

5 min — Ls 4

20 min — Ls 12

30 min — Ls 16

Tiek piedāvāta arī kvadraciklu noma grupām ārpus trases

Lidlauks, Priekuļu pagasts, Cēsu rajons

Iepriekš pieteikties pa tālruni 64127951

Cenas: lidmašīnas noma Ls 60 15—20 min (pieļaujamais pasažieru skaits trīs cilvēki)

Cēsu Aeroklubs, Priekuļu pagasts, Cēsu rajons

Iepriekš lidojumam pieteikties pa tālruni 28617312

Pastaiga pa Cīrulīšu dabas takām

Pastaigu maršruti iepazīstina ar ielejas attīstību no ledus laikmeta līdz mūsdienām. Izstaigājot tos, iespējams soli pa solim iepazīties ar senlejas attīstību. Sīkāka informācija pa tālruni 4121815

Plostu, kanoe un gumijas laivu īre

Gaujas laivu bāze Žagarkalns

Informāciju par kempinga atrašanās vietu un cenām, piezvanot pa tālruni 26266266 vai mājaslapā www.zagarkalns.lv

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko