Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Pēc olām un dzintariem

Ziemupē, Kurzemes jūrmalā, savulaik atklātais Ziemassvētku vecīša birojs ir ciet. Ja pludmalē redzat kādu brūni nosauļojušos vīru ar sniegbaltu bārdu, visticamāk, tas ir viņš. Lieldienu zaķis gan darbojas visu gadu. Tā varētu padomāt, uzmetot aci raibi lāsumainām olām kādā sētā Bikstos, Zemgalē. Piedodiet, arī Lieldienu zaķis tomēr ir devies vasaras atvaļinājumā. Olas ir dējušas Laugaļu saimnieces Mērijas Vilūnas pērļu vistiņas.

Militārisms un pludmale

Jūra ārpus līča viz zilganzaļa, pludmalē klīst tikai saujiņa cilvēku. Šādu ainu vismaz darbadienās ir iespējams piedzīvot Liepājas rajona Ziemupē. Jūlija tveicē atpūtniekiem neko daudz arī nevajag, taču bez vietējās kafejnīcas iespējams izpētīt vēl šo un to. Tepat jūras krastā var iziet cauri kadiķu audzei, ko producējusi padomju vara. Kā to saprast? Pēc vecu vietējo stāstiem, pēc kara, zvejnieku artelim Kaija pārtopot par lauksaimniecības arteli — robežas zonā jūrā iet nedrīkstēja — šeit sadedzinātas laivas. Auglīgajos pelnos sazaļojuši kadiķi. Militārisma cienītāji atpazīs arī angāru, kur savulaik stāvējusi pretgaisa aizsardzības daļas tehnika.

Aiz kadiķiem slejas Ziemupes baznīca — arhitektoniski vienkārša ēka, kas ar landhofmeistara Frīdriha fon der Ostenzakena gādību uzcelta 1748.gadā. Tās ārējais izskats nav būtiski mainījies, bet māla flīžu grīda palikusi tieši tāda, kādu to noslīpējušas vairāku paaudžu pēdas. Baznīcā ir 1928.gadā Liepājā brāļu Bokumu ražots harmonijs, ko drīkst paspēlēt. Ja durvis ir ciet, atslēgu atradīsiet ķestera namiņā pie Kurmju ģimenes. Ja gribat piedzīvot dievkalpojumu mazajā (25 x 11 metri) baznīcā, brauciet turp mēneša trešajā svētdienā!

Ziemupes baznīcai nav torņa, jo tas varētu maldināt jūrasbraucējus. Panorāmas skatu tīkotājiem tomēr ir cita iespēja. Blakus, Sakas pagastā, tūristiem ļauts uzkāpt Akmeņraga bākā.

Vistas Japānas imperatoram

Pavisam cita veida tūrismu piedāvā Laugaļu mājās Bikstos. (Zemnieku saimniecības nosaukumā par vienu burtu vairāk — Laukgaļi.) Bioloģiskajā fermā, kuras vistu gaļu restorānā Vincents Rīgā ēdusi Anglijas karaliene un Japānas imperators, viss ir funkcionāls. Te vērts braukt tiem, kam neinteresē laiskošanās pludmalē, bet gan derīgu zinību uzkrāšana pat vasaras atvaļinājuma laikā. Laugaļos var ne tikai iepazīt dažādas mājputnu šķirnes, bet arī redzēt, kādus augļus dod cilvēku darbs un uzņēmība.

Mērija Vilūna, pensionēta Iekšlietu ministrijas juriste, 1999.gadā televīzijā klausījusies Krištopana valdības aicinājumu zemniekiem ražot preces Latvijas nākotnei. Speciālreportāžā no Briseles Oskars Kastēns, tolaik vēl Latvijas televīzijas reportieris, stāstījis par Eiropas zemniekiem un laimīgu vistu olām. "Manas vistas taču ir laimīgas!" iesaukusies Mērija, kas dzimtajās mājās jau audzējusi putnus privātu klientu, piemēram, Stradiņa slimnīcas mediķu vajadzībām. Mērija uzrakstījusi vēstuli Ministru kabinetam un uzaicināta uz līdzīgu ļaužu tikšanos augstskolā Turība. Tur viņu pārtvēris Mārtiņš Rītiņš.

Šobrīd Laugaļi piedzīvo darba roku trūkumu. Ar putnu saimi tiek galā Mērija un viņas dzīvesbiedrs. Aplokā tomēr grozās ap 300 dējējvistu, 150 pērļu vistu, zīdavistas, Anglijas gaļas tītari, Tulūzas zosis, fazāni un... Ulmaņlaika cekulainās, neproduktīvās vistiņas, kuras dēj tikai 90 olu gadā, ar tik zeltainu dzeltenumu kā saulīte. Mērija cienā mūs ar rabarberkūku, kas cepta no šo vistu olām. Ekskluzīvi.

Laugaļos ir arī sertificēta kautuve un siltumsūknis, te netiek lietota sadzīves ķīmija un pesticīdi. "Pati gribēju būt vesela un ēst veselīgu ēdienu," paskaidro namamāte.

***

Ziemupē, Laukgaļos

- Ziemupe Ekskursija ar gidu — Ls 5 stundā

Autostāvvieta pie jūras — Ls 1 par 24 h

Teltsvieta — Ls 1 no cilvēka, Ls 2 no vienas mašīnas pasažieriem

Viesu mājas Kaijas, Laikas, Kalēji un Indrāni

Informācija un ekskursiju pieteikšana: 29437166

Akmeņraga bāka Sakas pagastā: pieaugušajiem — Ls 0,70, bērniem — Ls 0,20

- Z/s Laukgaļi Jābrauc pa Liepājas šoseju līdz Bikstiem, tad vēl 4 km Auces virzienā, līdz labajā pusē ieraudzīsiet mājas zaļiem jumtiem.

Ekskursijas un produkcijas degustācija, tikai iepriekš piesakoties. Tālruņi: 26537090, 63766691

Maksa par apmeklējumu pieaugušajiem — Ls 1,50, bērniem līdz 7 gadu vecumam – Ls 0,30.

Iespējams sarunāt arī naktsmājas, telpas svinībām, pirti

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Mailo, Riči un citi mīluļi meklē jaunas mājas

Ar laikraksta Diena un portāla Diena.lv starpniecību ceram atrast šiem dzīvniekiem jaunas mājas un gādīgus saimniekus. Aplūko bildes galerijā - ja nu kāda ķepaiņa bilde tevi uzrunā un pavisam drīz ...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko